Gazze’ye seyyar liman planında ABD’den ilk adım: Dört gemi yola çıktı

Filistinlilerin insani ihtiyaçlara erişimi giderek zorlanırken ABD Gazze'ye seyyar liman inşa planında görev alacak dört geminin yola çıktığını duyurdu. Öte yandan ABD'li bir grup senatörden Biden'a "İsrail'e silah satışını durdur" çağrısı geldi.

Dünya 13 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları ve işgal harekatında şimdiye kadar 30 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı ve yerinden edildi. Saldırılar Washington-Tel Aviv hattında gerilimi de tırmandırdı. Gerilim en üst düzeyde, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Netanyahu arasında da giderek artarken Washington bir yandan İsrail’e desteğini sürdürüyor, bir yandan da Gazze’ye destekte bulunuyor.

Bu desteğin son büyük adımı Gazze Şeridi’ne geçici liman kurulması oldu. ABD bölgede liman işlevi görecek dört geminin yola çıktığını duyurdu. Açıklama ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder’dan geldi. Ryder “Gazze’deki insani yardım operasyonlarına ve Doğu Akdeniz’de geçici bir iskele inşa etme misyonuna destek olmak üzere” Pentagon’un dört gemiyi ABD’den hareket ettirdiğini söyledi.

Ryder ABD ordusuna ait SP 4 Lames A Loux, Monterrey, Matamoros ve yedinci nakliye tugayı seferine ait Wilson Wharf’ın bu görevi desteklemek için gerekli ekipman ve malzemeyle erken saatlerde ABD’den ayrıldığını aktardı.

Pentagon Sözcüsü ABD’nin Virginia eyaletindeki Langley-Eustis Ortak Üssü’nden hareket eden dört askeri geminin (JLOTS), Gazze’nin kuzey bölgesinde amfibik askeri seyyar limanı görevi göreceği ve büyük yüklerin kıyıya çıkarılmasını ve sevkiyatı kolaylaştıracağı bilgisini paylaştı.

Patrick Ryder söz konusu gemilerin Gazze’ye ulaşması ve seyyar limanın kurulması için gereken sürenin “geçen cuma gününden başlayarak toplam 60 gün” olarak belirlendiğini ifade etti. Ryder seyyar iskelenin tam olarak faaliyete geçmesi durumunda ⁠”Günde yaklaşık 2 milyon öğün yemeğin teslimatını mümkün kılacağını” kaydetti.

‘The Imperial March’lı uğurlama

Öte yandan sosyal medyada yer alan bir görüntüye göre US Arm Vessel SP 4 Lames A Loux adlı geminin hoparlör sisteminden “Star Wars” filminden “The Imperial March” şarkısının çalındığı görüldü.

Biden’ın talimatıyla seyyar liman planı

İsrail’in yardımları engellemesi nedeniyle ABD, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar, Umman ve Bahreyn son bir haftadır Gazze Şeridi’ne havadan yardım indirilmesine yönelik ortak operasyonlar düzenliyor.

Hâl böyleyken Beyaz Saray “acil durum görevi” olarak adlandırılan bir misyonla yüzlerce kamyonluk yardımın deniz üzerinden Gazzelilere ulaştırılması için harekete geçmişti. Bunun için Gazze açıklarında yüzer liman inşa etme planı devreye sokulmuştu. Liman Gazze’nin kıyı şeridinde, İsrail’in büyük oranda kontrolü ele geçirdiği Gazze Merkez’in biraz daha kuzeyinde yer alacak.

Beyaz Saray yetkililerinin açıklamasına göre yardımların ulaştırılacağı geçici limanlar Amerikan gemilerinde inşa edilip sonrasında kıyıya yakın bir yere taşınacak. Yetkililer projenin 30 ila 60 gün sürebileceğini söylüyor. Çatışma devam ettiği için ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatı gereği Amerikan askerleri Gazze’de karaya çıkmayacak ama çevredeki gemilerde yüzlerce, binlerce asker olacak. Limanı ABD tek başına inşa etmeyecek. Gazetecilere brifing veren yetkililer bölgedeki diğer ülkelerle de işbirliği yapılacağını söylemişti.

ABD’li yetkililer liman girişimini tasarlarken İsraillilerle “yakınen çalıştıklarını” söylese de İsrail’in liman inşasına ya da işletimine doğrudan yardım edip etmeyeceği belirsiz. Bununla birlikte ABD’li bir yetkili İsrail’in Kıbrıs’ta Larnaca Limanı’nda insani yardımların incelenebileceği, sonrasında da oradan yola çıkarak Gazze’ye ulaştırılacağı bir denetim mekanizması geliştirmek için ABD ve diğer ülkelerle aylardır çalıştığını söyledi. Hatta bunun için eski Dışişleri Bakanı Eli Cohen bu fikri görüşmek için üç ay önce Güney Kıbrıs’a gitmişti.

ABD’li senatörlerden Biden’a: İsrail’e silah satışını durdur

Gazze’ye liman inşa eden ABD’nin 7 Ekim’den bu yana İsrail’e askeri malzeme ve teçhizat satışında da bir “aksaklık” yaşanmıyor. Bu durum ABD’nin savaşta “ikiyüzlü bir tutum sergilediği ” yönünde tepkilere de neden oluyor.

Başını bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın çektiği sekiz senatörden oluşan grup Başkan Joe Biden’a mektup göndererek “İsrail’e silah tedarik etmeyi durdurması” çağrısı yaptı. Mektupta senatörler İsrail yönetiminin Gazze’ye insani yardımların ulaşmasını engellediğini ve bunun ilgili uluslararası anlaşmaları kökten ihlal ettiğini vurguladı.

ABD’nin üçüncü ülkelere silah satışında “insani yardımları engelleyen ülkelere destek verilemez” şeklindeki ilgili yasaya atıfta bulunan senatörler İsrail’e silah tedarikine derhal son verilmesi çağrısı yaptı. Mektupta “Federal yasalar net; Gazze’deki krizin aciliyeti ortada ve Başbakan Netanyahu’nun ABD’nin bu konudaki endişelerini defalarca görmezden geldiği aşikar. Dolayısıyla bu politikada bir değişiklik yapmak için acil eylem gerekiyor” ifadeleri yer aldı.

ABD, Gazze'ye yardım ulaştırmak için geçici liman inşa edecekABD, Gazze’ye yardım ulaştırmak için geçici liman inşa edecek

İsrail'den Hizbullah'ı kuşatma planı: Güney Kıbrıs'ta liman satın alacakİsrail’den Hizbullah’ı kuşatma planı: Güney Kıbrıs’ta liman satın alacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.