Rusya: Moskova saldırısının arkasında üç ülke var

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov başkent Moskova'da 139 kişinin hayatının kaybettiği, 180'den fazla sivilin yaralandığı saldırının arkasında ABD, İngiltere ve Ukrayna'nın olduğunu öne sürdü.

Dünya 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Moskova’da geçen cuma akşamı yaşanan ve 139 kişinin hayatını kaybettiği, en az 200 kişinin de yaralandığı terör saldırısına ilişkin soruşturma sürüyor. Soruşturmanın kilit isimlerinden biri olan FSB Direktörü Aleksandr Bortnikov Rusya Başsavcılığı’nın genişletilmiş toplantısının ardından saldırıya ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Gazetecilere yaptığı açıklamada yetkililerin şu anda hem ülke içinde hem de ülke dışında saldırıya karışan herkesin kimliğini tespit etmeye çalıştıklarını söyleyen Bortnikov terör saldırısının arkasında ABD, İngiltere ve Ukrayna’nın olup olmadığı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Böyle olduğunu düşünüyoruz. Her halükarda şu anda elimizdeki bilgilerden bahsediyoruz. Bunlar genel bilgiler ama müfettişlerin elinde de somut sonuçlar var.”

FSB direktörü istihbarat servisinin terör saldırısının organizatörlerini ve sponsorlarını tespit etmek için gereken her şeyi yapacağını söyledi. Tıpkı Rus lider Vladimir Putin gibi Moskova’daki terör saldırısını düzenleyenlerin Ukrayna topraklarına gitmeyi planladığını bildiren Bortnikov bu kişilerin Ukrayna topraklarında beklendiğine dair ön bilgiye sahip olduklarını kaydetti. Saldırıyı yapanların Ukrayna topraklarında “kahraman” gibi karşılanmak istediğini aktaran Bortnikov saldırıda azmettiricinin henüz belirlenmediğini söyledi.

Kiev’in kendini temize çıkarmaya çalıştığını söyleyen Bortnikov “Varlığınızı kanıtlamak için ne yapılması gerekiyor? Arka planda sabotaj ve terör eylemleri yapılması gerekiyor ki, hem Ukrayna istihbaratı hem de İngiliz istihbaratı yöneticilerinin hedeflediği şey budur. Amerikan istihbarat servisleri de bu konuyu birçok defa konuştu” diye belirtti.

Bortnikov Ukrayna’nın ayrıca Ortadoğu’daki radikal İslamcı militanları saldırılara hazırladığını ve eğittiğini de iddia ederek Rusya’ya karşı cephede farklı milletlerden militanların bulunmasının bunun göstergesi olduğunu savundu.

Ülkedeki terör tehlikesinin sürdüğüne işaret eden Bortnikov “Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) terör saldırılarının” önlenmeye devam edildiğini hatırlattı. Bortnikov Ukrayna istihbarat örgütü SBU’nun terör örgütü olarak sayılması gerektiğini dile getirdi.

FSB direktörü ayrıca Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kirill Budanov ve diğer istihbarat yetkileri hakkındaki bir soruya da “Rusya’ya ve Rus vatandaşlarına karşı suç işleyenler meşru hedeftir” yanıtını verdi. Bu hedeflerin niye yok edilmediğine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Bortnikov bunun yapılacağını söyledi.

FSB’den ‘terör çağrılarına’ karşı uyarı

Bortnikov’un toplantı sonrası yaptığı açıklamaların öncesinde FSB’den de Rus vatandaşlarına terör eylemlerine karşı önemli bir uyarı geldi. Kurumdan yapılan yazılı açıklamada Moskova’daki terör saldırısının ardından çocuklar dahil Rus vatandaşlarının aldığı, Ukrayna’dan sahte numaralarla Rusya topraklarında terör eylemleri gerçekleştirmeye teşvik eden telefon aramaları ve mesajların sayısının keskin şekilde arttığına dikkat çekildi.

Açıklamada “bu tür abonelerle konuşma ve yazışma yapmamanın önemi hakkında reşit olmayanlarla ayrı ayrı konuşmanın” gerekliliğine işaret edilerek, tüm bu vakaların derhal kolluk kuvvetlerine bildirilmesi gerektiği vurgulandı. Özellikle alışveriş merkezlerinde, ulaşım ve sosyal altyapı tesislerinde terör eylemi yapılması çağrısında bulunulduğu aktarılan açıklamada para karşılığında terör saldırısı düzenlemeyle gençlerin teşvik edildiği belirtilerek “Vatandaşları, bu provokasyonlara karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz” dendi.

Rusya’yı sarsan Moskova saldırısı

Moskova’nın Krasnogorsk banliyösünde bulunan Crocus City Hall eğlence merkezine 22 Mart akşamı, rock grubu Picnic’in konserinin başlamasından hemen önce otomatik silahlı bir grup terörist tarafından saldırı düzenlendi. Saldırı sırasında 7 bin 500 kapasiteli salon neredeyse tamamen doluydu. Teröristler önce güvenlik görevlilerini öldürdü, sonra da konsere gelenleri gördükleri yerde vurdu ve ardından hızla tüm binaya yayılan bir yangın başlattı.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrykin hafta başında yaptığı açıklamada, saldırıda aralarında üç çocuğun da bulunduğu en az 139 kişinin öldüğünü bildirdi. Son verilere göre yaklaşık 200 kişi de yaralandı.

Saldırının ardından Rus güvenlik güçleri, aralarında saldırıyı gerçekleştiren silahlı kişiler olduğuna inanılanların da bulunduğu olayla bağlantılı 11 kişiyi gözaltına aldı. Moskova’daki Basmanny Mahkemesi şimdiye kadar terör saldırısının düzenlenmesine yardımcı olmakla suçlanan yedi şüpheliyi tutukladı.

Moskova saldırganının akrabası: Biz hiç anlamadıkMoskova saldırganının akrabası: Biz hiç anlamadık

Moskova saldırısı: Putin açtı ağzını yumdu gözünüMoskova saldırısı: Putin açtı ağzını yumdu gözünü

Moskova saldırganı İstanbul'dan fotoğraf paylaşmışMoskova saldırganı İstanbul’dan fotoğraf paylaşmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.