Moskova saldırısı: Putin açtı ağzını yumdu gözünü

Rusya lideri Putin Moskova'da 139 kişinin hayatını kaybettiği, en az 182 sivilin de yaralandığı saldırıya için "Kimin yaptığı belli, asıl soru kimin yararlandığı. Teröristleri Ukrayna'da kim bekliyordu?" dedi.

Dünya 26 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin / Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin cuma günü ülkesinin başkenti Moskova’da Crocus adlı eğlence merkezine bir konser sırasında düzenlenen ve resmi rakamlara göre 139 kişinin yaşamını yitirmesine, en az 182 kişinin de yaralanmasına neden olan saldırıya ilişkin kurmaylarıyla toplantı düzenledi.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Rus lider açtı ağzını yumdu gözünü. “Bu suçun İslam dünyasının yüzyıllardır ideolojileriyle mücadele ettiği radikal İslamcılar tarafından işlendiğini biliyoruz” diyen Putin terör saldırısını kimin gerçekleştirdiğini bilmesine rağmen arkasındaki beynin hala sorgulanmakta olduğunu söyledi.

Terör saldırısının ardından alınan tedbirler konusunda Rus yetkililerle istişarede bulunan Putin “Özel servislerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz saldırıya ilişkin ortak bir çalışma yürütüyor. Örneğin radikal, hatta terörist eğilimli İslami örgütlerin bugün tırmanan Ortadoğu ihtilafına adil bir çözümü savunan Rusya’yı vurmakla gerçekten ilgilenip ilgilenmedikleri gibi bir dizi soruya yanıt bulmak gerekiyor” dedi.

‘Bundan kim kazançlı çıkar?’

Önemli olanın terör saldırısının arkasındaki beyni bulmak olduğunu vurgulayan Rusya lideri şöyle konuştu:

“22 Mart’ta Rusya’nın başkentinde işlenen korkunç suç bir gözdağı eylemidir. Ve akla hemen şu soru gelmektedir: bundan kim kazançlı çıkar? Bu vahşet ancak 2014 yılından bu yana neo-Nazi Kiev rejiminin eliyle ülkemizle savaşanların bir dizi girişiminin bir unsuru olabilir.”

Putin daha önce yaptığı açıklamada Crocus konser alanına saldıranların Ukrayna’ya kaçmaya çalıştıklarını ve ilk verilere göre sınırı geçmeleri için bir “koridor” bile hazırlandığını söylemişti. Şimdiye kadar olayda yer alan dört kişi ve onlara yardım yataklık yaptığı öne sürülen yedi kişi, yani toplam 11 kişi tutuklandı.

Kurmaylarıyla terör saldırısının ardından alınan güvenlik önlemleri üzerine yaptığı görüşmede Putin “Elbette teröristlerin suçu işledikten sonra neden Ukrayna’ya gitmeye çalıştıkları ve orada onları kimin beklediği sorusunu da yanıtlamamız gerekiyor” dedi.

‘ABD sorumluluğu IŞİD’e yıkmaya çalışıyor’

Rus lider ABD’nin Moskova yakınlarındaki Crocus Belediye Binası’na düzenlenen terör saldırısıyla Ukrayna’nın hiçbir ilgisi olmadığına ve sorumluluğun yalnızca IŞİD’e ait olduğuna herkesi ikna etmek için kapsamlı bir çaba sarf ettiğini de sözlerine ekledi:

“ABD’nin uydularını ve diğer ülkeleri, istihbarat verilerine göre Moskova’daki terör saldırısında Ukrayna izinin bulunmadığına ve kanlı terör saldırısının Rusya’da yasaklı bir örgüt olan IŞİD’in üyeleri olan İslam dinine mensup kişiler tarafından gerçekleştirildiğine ikna etmek için çeşitli kanallara başvurduğunu görüyoruz. Rusya’ya ve halkına yönelik bu vahşetin kimin eliyle gerçekleştirildiğini zaten biliyoruz. Esas olarak saldırının planlayıcısının kim olduğunu öğrenmek istiyoruz.”

Putin “Bu acımasız vahşetin tüm faillerinin cezalandırılmasına yönelik evrensel acı, üzüntü, merhamet ve meşru arzuya rağmen soruşturma herhangi bir siyasi önyargı olmaksızın son derece profesyonel ve objektif bir şekilde yürütülmelidir” diye belirtti.

Rusya lideri Moskova Bölgesi’ndeki Crocus Belediye Binası’na düzenlenen terör saldırısının ardından Rus toplumunun gerçek bir dayanışma, uyum ve karşılıklı destek örneği gösterdiğini de vurguladı. Putin kurbanların ailelerine taziye dileklerini iletenler arasında farklı milletlerden ve ülkenin tüm bölgelerinden kişiler dahil her yaştan insan olduğunu sözlerine ekledi.

Putin müfettişlerden soruşturmanın ilerleyişi hakkında rapor vermelerini ve terör saldırısına karışan herkesi tespit etmek için çalışmalarını ve soruşturma ilerledikçe düzenli olarak rapor vermelerini istedi. Rus lider yine saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Soruşturma Komitesi Başkanı: Saldırı titizlikle planlanmış

Olaya ilişkin incelemelerini sürdüren Rusya Soruşturma Komitesi’nin başındaki isim Aleksandr Bastrıkin de toplantıda açıklamalarda bulundu. Putin’e yaptığı bilgilendirmede Bastrıkin ölümcül saldırının dikkatlice planlandığını söyledi:

“Soruşturmanın ilk bulguları terör saldırısının dikkatle planlandığını gösteriyor. Saldırıda 139 kişi hayatını kaybetti, 182 kişi de yaralandı. En az 40 kurban ateşli silah yaralanmalarından, 45’i ise saldırı sırasında çıkan yangında yaşamını yitirdi.”

Bu arada müfettişler Crocus konser alanına düzenlenen terör saldırısıyla ilgili gelişmelerin tam bir kronolojisini oluşturdu. Bastrıkin çalışmalara ilişkin “Soruşturma Komitesi Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısıyla ilgili ceza davasını soruşturmaya yönelik aktif çalışmalarını sürdürmektedir. Soruşturma kapsamında yaşananların kronolojisi eksiksiz bir şekilde tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Bu arada ölümcül saldırıyı gerçekleştirmekle suçlanan şüpheliler suçlarını kabul ederek suç ortaklarıyla ilgili ayrıntıları paylaştı. Bastrıkin “Tüm sanıklar sorgulama sırasında ve mahkemede suçlarını kabul ettiler ve saldırının koşulları ve saldırı hazırlıklarında kendilerine yardımcı olan kişiler hakkında da ayrıntılı ifadeler verdiler” dedi.

Crocus saldırısı

Rusya’nın başkenti Moskova’da eğlence merkezi Crocus’a 22 Mart akşamı silahlı kişilerce terör saldırısı gerçekleştirilmiş, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde saldırganların otomatik silahlarla alanda rastgele ateş açtıkları görülmüştü. Eğlence merkezindeki konser salonunun bulunduğu binanın çatısı yangın nedeniyle kısa süre sonra çökmüştü.

Moskova saldırganı İstanbul'dan fotoğraf paylaşmışMoskova saldırganı İstanbul’dan fotoğraf paylaşmış

 

Rusya IŞİD konusunda ABD'yi sıkıştırmaya devam ediyor: Emin misin?Rusya IŞİD konusunda ABD’yi sıkıştırmaya devam ediyor: Emin misin?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.