Moskova saldırganı İstanbul’dan fotoğraf paylaşmış

Moskova'da 139 kişinin hayatının kaybettiği, 180'den fazla sivilin yaralandığı saldırıda faillerden birinin şubat ayında İstanbul'da paylaştığı fotoğraflar ortaya çıktı. Bir Türk yetkili Reuters'a konuştu, 'Seyahatine engel bir durumu yoktu' dedi.

Dünya 26 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Moskova’da geçen hafta sonu yaşanan vahim terör saldırısında ölü sayısı 139’a, yaralı sayısı ise 182’ye çıktı. Bu arada saldırıyı gerçekleştirenlerle ilgili ilginç bilgiler belirmeye başladı. Saldırganlardan birinin olaydan 1 ay önce Türkiye’de, İstanbul’da olduğu kendi sosyal medya paylaşımlarından anlaşıldı. Aslında Rusya’da Podolsk’da yaşayan ve çalışan bu kişi 2 Mart günü İstanbul’dan uçağa binmiş ve Moskova’ya gitmiş.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin, IŞİD’in Afganistan kolu IŞİD-H’nin (IŞİD-Horasan) üstlendiği saldırıda resmi rakamlara göre saldırıda 139 kişinin hayatını kaybettiğini, en az 182 kişinin de yaraladığını söyledi.

Konser salonuna düzenlenen saldırının dört faili de çok geçmeden Rus güvenlik güçleri tarafından yakalandı. Çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan dört saldırgana ilişkin mahkemeden yapılan açıklamada “Moskova Basmanny Bölge Mahkemesi şüphelilerden Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Şemsidin Fariduni ve Muhammadsobir Fayzov hakkında 1 ay 28 gün tutukluluk kararı verdi” dendi.

“Organize bir grubun üyesi olarak ölümle sonuçlanan terör saldırısı gerçekleştirme” suçundan yargılanan sanıkların duruşmaları ayrı mahkeme salonlarında ayrı ayrı görülürken Fayzov’un mahkeme salonuna doktor eşliğinde tekerlekli sandalyede getirilmesi ve diğer şüphelilerin yüzlerindeki şiş ve morluklar dikkati çekti.

Tutuklanan dört sanıktan biri olan Tacikistan vatandaşı Şemsidin Fariduni’nin 23 Şubat’ta İstanbul’dan fotoğraf paylaştığı ortaya çıktı. Fotoğrafların neredeyse tamamında coğrafi konum “Aksaray, İstanbul” olarak görülüyor. Yayınlanan görüntüler arasında teröristin kendisinin yer aldığı bir fotoğrafı ve muhtemelen Fatih Camii’nde çekilmiş başka fotoğraflar da yer alıyor. Bir fotoğrafta da saldırganın şehirde kahvaltı yaptığı anı paylaştığı görülüyor.

Moskova Basmanny Mahkemesi’nde görülen duruşma sırasında Fariduni 1998 yılında Tacikistan’da doğduğunu ve sekiz aylık bebek babası olduğunu açıkladı. Rusya’nın Podolsk kentinde bir parke döşeme fabrikasında çalıştığını ve Krasnogorsk kentinde ikamet kaydı bulunduğunu ifade etti. Fariduni’nin çalıştığı ve ikamet ettiği yerler Moskova’ya çok yakın ve idari olarak da Moskova’ya bağlı.

Saldırının ardından paylaşılan ve Fariduni’nin yakalandığı anların yer aldığı videoda failin “4 Mart’ta Türkiye’den Rusya’ya gittiğini söylediği” bilgisi paylaşılmıştı. Söz konusu videoyu Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan yayınlamıştı.

Türk yetkili Reuters’a konuştu: Burada radikalleşmedi

Fotoğrafın dolaşıma sokulmasının ardından bir Türk yetkili adının açıklanmaması şartıyla İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a konuştu. Rütbesi belirtilmeyen Türk güvenlik yetkilisi saldırganla ilgili olarak “Rusya’da oturma iznini yenilemek için kısa süreliğine Türkiye’ye giriş yaptığını ancak burada radikalleşmediğini” savundu.

Saldırgan hakkında tutuklama emri bulunmadığını söyleyen yetkili iki ülke arasında seyahatine bir engel de olmadığını ve uzun süredir Moskova’da yaşadığını belirtti. Türk yetkili Fariduni’nin 2 Mart tarihinde Moskova’ya gitmek üzere uçakla Türkiye’den ayrıldığını söyledi.

Kremlin: Soruşturma sürüyor

Saldırının yankıları tüm dünyada sürerken Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov Rus yetkililerinin Moskova’daki Crocus City Hall konser salonunda düzenlenen saldırıyı IŞİD’in yapması ihtimalinden bahsetmemesine ilişkin soruya yanıt verdi. Saldırı ile ilgili soruşturmanın sürdüğüne dikkati çeken Peskov “Henüz düzgün bir yorum dile getirilmedi. Soruşturma sürüyor. Sadece ön verilerden bahsedildi. Şu ana kadar ortaya herhangi bir versiyon konmadı” dedi.

Moskova’daki terör saldırısını Rus istihbaratının başarısızlığı olarak değerlendirip değerlendirmediği sorusuna ise Peskov “Maalesef dünyamız gösteriyor ki hiçbir şehir hiçbir ülke tamamen terör tehdidinden muaf olamaz” yanıtı verdi. Rusya’nın en korunaklı şehrinde böyle bir trajedinin nasıl yaşandığına ilişkin sosyal medyada yapılan tartışmalara değinen Rus yetkili internette pek çok duygusal, histerik ve kışkırtıcı şeyler olduğunu, bu korkunç trajedinin pek çok duyguyu uyandırdığını söyledi.

Soruşturma devam ettiği için konuyla ilgili kolluk kuvvetlerinden gelecek bilgiyi beklemek gerektiğini söyleyen Rus yetkili Rus istihbarat servislerinin yoğun şekilde çalıştığını belirtti. Peskov Rusya’nın ve toplumun karşı karşıya olduğu tüm zorluklarla mücadele edildiğini ifade etti.

Terörizm ile mücadelede işbirliğinin önemine dikkati çeken Peskov “Terörizm ile mücadele tam kapsamlı uluslararası işbirliği gerektiren daimi bir süreçtir. Fakat şimdi çatışmaların en çok arttığı dönemde bu işbirliği tam olarak yürütülemiyor” diye konuştu. Peskov Moskova’daki terör saldırısıyla ilgili Batı ile hiçbir temasın bulunmadığını da belirtti.

Rusya’yı sarsan Moskova saldırısı

Rusya’nın başkenti Moskova’da eğlence merkezi Crocus’a 22 Mart akşamı silahlı kişilerce terör saldırısı gerçekleştirilmiş, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde saldırganların otomatik silahlarla alanda rastgele ateş açtıkları görülmüştü. Eğlence merkezindeki konser salonunun bulunduğu binanın çatısı yangın nedeniyle kısa süre sonra çökmüştü.

Rusya Soruşturma Komitesi saldırıda 137 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Olayda yüzden fazla yaralı olduğu açıklanmıştı. Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin Rus lider Putin’in de katıldığı toplantıda “Saldırı sonucunda 139 kişi hayatını kaybetti, 75’inin kimliği bugün belirlendi. Ölenler arasında üç de çocuk var. Ölenlerin kimlik tespiti sürüyor” dedi. Bastrıkin 182 kişinin de yaralandığını söyledi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin de saldırıyı düzenleyen dört teröristin de içinde olduğu 11 kişinin yakalandığını açıklamıştı.

Üç şüphelinin daha tutuklanmasıyla toplam tutuklu sayısı yediye yükseldi. Failler Tacikistan vatandaşları Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Şemsidin Fariduni ve Muhammadsobir Fayzov’un 22 Mayıs’a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verildi.

Moskova’daki IŞİD saldırısının ucu dönüp İdlib’de bedele dönüşür mü?Moskova’daki IŞİD saldırısının ucu dönüp İdlib’de bedele dönüşür mü?

Moskova'daki katliamın 15 yaşındaki kahramanı İslam: 100 kişinin canını kurtarmışMoskova’daki katliamın 15 yaşındaki kahramanı İslam: 100 kişinin canını kurtarmış

Moskova katliamı ve soru işaretleri: IŞİD-H neden Rusya'yı hedef aldı?Moskova katliamı ve soru işaretleri: IŞİD-H neden Rusya’yı hedef aldı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.