Kayıp general bulundu: Rusya’nın ‘Armageddon’u evinde ve sağlıklı

ABD'li yetkililere ve Rusya Savunma Bakanlığı'na yakın bir kaynağa göre, paralı asker grubu Wagner'in şefi Yevgeni Prigojin'e yakın olduğu bilinen ve Wagner isyanından beri kendisinden haber alınamayan General Sergey Surovikin ilk kez görüntülendi.

Dünya 6 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Rus General Sergey Surovikin, Ukrayna'daki Rus güçlerin komutan yardımcısıydı.

Rus paralı asker grubu Wagner’in şefi Yevgeni Prigojin’in müttefiki olarak görülen General Sergey Surovikin, haziran ayındaki isyan girişiminin ardından birdenbire ortadan kayboldu. ABD basını, yetkililere dayandırdığı haberinde Suriye’deki uygulamaları sebebiyle ‘General Armageddon’ lakabını alan Surovikin’in isyandan çok önce haberdar olduğu iddia etmişti.

Telegram’da yayılan fotoğraf.

Ne var ki Ukrayna’daki savaşta üst düzey bir yetkili olan Surovikin’in uzun süre gözden ırak olması ve Rus yetkililerin bu yokluğu ‘General tatilde’ diye açıklamaya çalışması şüpheyle karşılandı. Şimdiyse kayıp generalin eşi Anna ile neresi olduğu bilinmeyen bir sokakta yürürkenki görüntüsü ortaya çıktı. Fotoğrafı ortaya Gazeteci Kseniya Sobçak çıkardı. Sobçak’a ait Telegram kanalında fotoğrafa, “General Surovikin dışarıda: Hayatta, sağlıklı, Moskova’da ailesiyle kendi evinde” yazısı eşlik etti.

Surovikin geçen ekim ayından ocak ayına kadar Ukrayna’daki operasyonlardan sorumlu en üst düzey Rus subaydı. Rus güçlerinin Herson’dan çekilmesini ve Ukrayna güçlerinin karşı saldırılarını engelleyen ‘Surovikin hattı’ olarak bilinen geniş savunma duvarının inşasını da içeren bir savunma stratejisine geçişi denetlemişti. Prigojin ve Surovikin’in tanışıklığı Wagner ve Rus ordusunun Suriye’de birlikte görev aldığı döneme dayanıyor.

Prigojin geçen yıl Surovikin’in Ukrayna savaşının üst düzey yetkililerinden biri olarak atanmasını kutlamış ve generali ‘Rus ordusunun en yetenekli komutanı’ olarak nitelendirmişti. Ne var ki ocak ayında Kremlin, Surovikin’i görevden alarak yerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeri Gerasimov’u atadı. Bu atama Wagner güçleri Bahmut’ta kanlı bir mücadelenin içindeyken gerçekleşti ve o dönemden itibaren de Prigojin’in Gerasimov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya yönelik eleştirileri daha sert bir şekilde kendini gösterdi. Bunun sonu Wagner’in bir gün süren isyanı ve iki ay sonra da Prigojin’in ölümü oldu.

Kremlin tarafından geçen yıl kapatılan liberal Echo of Moscow radyo istasyonunu yöneten Aleksey Venediktov da dün Telegram kanalında Surovikin’in evinde ailesiyle birlikte olduğunu yazarak, generalin izinli ve Savunma Bakanlığı’nın emri altında olduğunu vurguladı.

ABD’li yetkililer Surovikin’in gözaltından serbest bırakılmış gibi göründüğünü belirtmekle beraber hareketlerinin Rus hükümeti tarafından kısıtlanıp kısıtlanmadığının henüz belirsizliğini koruduğunu dile getirdi. Rusya Savunma Bakanlığı’na yakın bir kaynak ise NYT’ye yaptığı açıklamada Surovikin’in Prigojin’in uçak kazasında ölmesini takip eden günlerde serbest bırakıldığını söyledi.

Söz konusu kaynak, generalin şu ana kadar rütbesini kaybetmediğini ve teknik olarak hâlâ orduda subay olduğunu belirtse de artık bir kariyer beklentisi taşımadığını sözlerine ekledi. Rus haber ajansı geçen ay Surovikin’in Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Başkanlığı’ndan resmen alındığını bildirmişti.

Prigojin sonrası Wagner muamması: Savunma Bakanlığı'na mı bağlanacak, yeni bir isim mi başa geçecek?Prigojin sonrası Wagner muamması: Savunma Bakanlığı’na mı bağlanacak, yeni bir isim mi başa geçecek?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.