15 yaşındaki beş çocuğa cinsel istismar iddiası: Bakanlığın haberi bile yokmuş!
Okullar bugün ‘yeni kararların’ şokuyla ve yoksullukla açılıyor. MEB’in son dakika kararına göre artık ilköğretimde yazılı sınav kalkıyor, ortaokul ve liseler için ise ‘ortak sınav’ geliyor. Veli-Der’e göre devlet okulunda bir öğrencinin günlük masrafı 100 TL.
Ders zili çalıyor; bugün yaklaşık 19 milyon öğrenci coşkuyla sınıflara dolacak ancak eğitim, MEB’in son dakika kararlarının şoku ve enflasyonun gölgesinde başlıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de, ‘Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği’ yayımlandı.
Bugün başlayacak eğitim döneminden 48 saat önce yayınlanan karara göre; tüm ülkede uygulama birliği sağlamak için orta öğretimde yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılacak. Bu ortak sınavlar dışında okullarda yapılacak tüm yazılı sınavlar, çoktan seçmeli yerine yazılı yoklama yöntemiyle gerçekleştirilecek.Özel uzmanlık gerektiren ölçme değerlendirme çalışmaları için her ilde “Ölçme ve Değerlendirme Merkezi” kurulacak. Öğrencilerin becerilerini ölçmek için iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacak. İlkokullarda ise yalnızca 4’üncü sınıflarda uygulanan sınav odaklı değerlendirme artık olmayacak.
Karara göre; okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıflarda değerlendirme sınavla yapılmayacak. Böylece ilkokulda yazılı sınavlar tamamen kaldırılmış oldu. Ortak sınav sistemine de dahil olmayan bu kademedeki öğrencilerin akademik ve sosyal gelişiminin takibi ders öğretmenleri tarafından yapılacak. Notlandırma, bu takip sonucu ortaya çıkan değerlendirmelerle, süreç odaklı yapılacak. Öğrenciler, katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile takip edilecek.
2021 yılında pandemi tedbirleri kapsamında alınan karar gereği 1,2 ve 3’üncü sınıflarda sınav uygulaması yapılmıyordu. Bunun yerine sınıf içi değerlendirmelere göre öğrencilere karne veriliyor, yazılı sınav uygulaması sadece 4’üncü sınıflarda yapılıyordu. Böylece yeni yönetmelikle 1, 2 ve 3 ‘üncü sınıflarda pandemi uygulaması kalıcı hale getirilirken 4’üncü sınıflarda da yazılı sınavın kalmasıyla ilköğretim kademesinde yazılı sınav uygulaması tamamen kaldırılmış oldu.
Anka’ya konuşan Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz ise eğitimdeki yoksulluk tablosuna dikkat çekti. Günlük bir öğrencinin sadece beslenmesinin 100 TL olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Özellikle anaokulundan başlamak üzere liseye kadar tüm çocuklara bir öğün yemek ve içilebilir su talebimiz vardı. Okullardaki yeme içme masrafı arttı. Kantinlerde bu sene geçen seneye göre 1,5 kat arttı. Bir öğrencinin 100 TL’ye yakın masrafı olacak. Bu paraları vermeyen velilerin çocukları aç kalacak. Bu talep henüz karşılanmış değil. Asgari ücret alan velinin her gün çocuğuna 100 lira verme olanağı yok. Yaklaşık üç dört aylık bir kampanyaya devam edeceğiz ‘çocuklar aç ve susuz’ diye. Çocuklar aç ve susuz bir şekilde süreci geçiriyorlar.”