Ordu’da cami cemaatinin oturağı Roma dönemine ait mil taşı çıktı
Türkiye'nin dört bir yanında devam eden arkeolojik kazılarda tarihi buluntular ortaya çıkarılmaya devam ediyor. Bu kez haber Konya'dan geldi. Karatay ilçesinde bulunan Savatra Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kazılarda yaklaşık 1800 yıllık bir sunak ortaya çıkarıldı.
Uygarlıklar beşiği Anadolu coğrafyasında kazılan her yerden adeta tarih fışkırıyor. Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan Savatra Antik Kenti’nde devam eden kazılarda Antik Çağ’a ait bir sunak ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 1800 yıllık sunağın bulunduğu antik kentte kazılar ise devam ediyor. Bölgedeki arkeolojik kazıları Selçuk Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. İlker Işık’ın başkanlığındaki ekip sürdürüyor.
Savatra Antik Kenti’nde devam eden kazılarda, milattan sonra ikinci veya üçüncü yüzyıldan kaldığı öngörülen sunağın yanı sıra yerleşime dair daha pek çok buluntu gün yüzüne çıkarıldı. Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada bölgede devam eden çalışmalar hakkında bilgiler de kamuoyu ile paylaşıldı.
Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı’nın yaptığı paylaşımda “Konya-Karatay-Yağlıbayat, Savatra Antik Kenti kazılarımızda, milattan sonra ikinci veya üçüncü yüzyıla tarihlendirilen üç tarafı zafer çelengi, asker ve sancak kabartmalı bir sunak ortaya çıkarıldı.” denildi. Milattan önce 27 yılında Roma hakimiyetine giren antik kentte bu dönemde çok sayıda mimari eser inşa edilmiş. Bir zamanlar kendi parasını basma ayrıcalıığı da elde eden kentteki en eski yerleşim izleri 2.400 yıl öncesine dayanmakta.
Karatay ilçe sınırlarında bulunan Savatra Antik Kenti’nde ortaya çıkarılan yaklaşık 1800 yıllık sunak şu an bakım ve onarım çalışmalarına tâbi tutuluyor. Tarihi sunak bakım ve onarım çalışmaları sonrasında ise Konya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlanacak.