Dedeoğulları katliamı davasında ceza onandı

Konya'da Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi Mehmet Altun evlerinin bahçesinde öldürmüştü. Altun hakkında verilen ceza Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi tarafından onandı.

Gündem 31 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Dedeoğulları ailesinden 7 kişi, Mehmet Altın tarafından 30 Temmuz 2021'de öldürüldü.

Konya’nın Meram ilçesinde 12 Mayıs 2021 tarihinde Dedeoğulları ailesi Keleş ve Çalık aileleri tarafından saldırıya uğramıştı. Bu saldırının ırkçı nitelikte olduğu iddia edilmişti ve 30 Temmuz 2021’de Mehmet Altun ikinci bir saldırıyı gerçekleştirmişti. Mehmet Altun Dedeoğulları ailesinin evine gidip 7 kişiyi öldürmüştü.

Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, Mehmet Altun’a 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Diğer tüm sanıklar yönünden işse beraat kararı verildi. Altun’a, ayrıca “Yakarak mala zarar verme” suçundan 4 yıl, “Nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan 4 yıl, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun’a muhalefet” suçundan 2 yıl hapis cezası verildi.

Diğer sanıklar Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş’in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş’in oğlu), Ayşe Keleş ve Ali Keleş’in (Harun Keleş’in oğlu) de “Canavarca hisle tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme” ve diğer suçlardan beraat kararı verildi.

‘Olayın etnik boyutu yok’ denildi

Yargılamayla ilgili gerekçeli kararda, sanık Mehmet Altun’un eyleminde etnik boyutun bulunmadığı öne sürülerek şu ifadelere yer verilmişti:

“Sanık Mehmet Altun’un eyleminin, iki aile arasındaki kısa bir süre önce meydana gelen kavga olayı sebebiyle gerçekleştirdiği, olayın milli, etnik, dini bir boyutunun bulunmadığı, katılan ve katılan vekillerinin olayın böyle bir boyutu olduğuna dair beyanlarının hukuki hiçbir delil ile desteklenmediği kanaatine varılmıştır.”

Mehmet Altun’un cezasında tahdit indirimi de uygulanmadığı belirtilen kararda, ”Meydana gelen olayın vahameti, maktul sayısı, sanığın olay sonrasında kaçması, eylemi gerçekleştirme şekli, olayın toplumda yarattığı infial, savunmalarda pişmanlığını açıkça belirtmemiş olması ve pişmanlığının mahkememizce de gözlemlenmemesi, ceza adaleti ve caydırıcı olma özellikleri dikkate alınarak, sanık hakkında mahkememizce takdiri indirim hükümlerinin uygulanmaması kanaatine varılmıştır” denildi.

Evrensel’de yer alan habere göre bir üst mahkeme olan Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi, Mehmet Altun hakkında, Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı onadı.

Dededoğulları katliamı: 7 kişinin katiline 7 kez ağırlaştırılmış hapis, 10 sanığa beraat kararıDededoğulları katliamı: 7 kişinin katiline 7 kez ağırlaştırılmış hapis, 10 sanığa beraat kararı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.