‘Festivaller yasaklansın’ diyen dernekler, bu kez Ak Partili belediyeyi hedef seçti

Konya'daki sekiz dernek AK Partili Hüyük ilçe belediyesinin düzenleyeceği Kırmızı Altın Geleneksel El Sanatları ve Gençlik Festivali’ne karşı bir bildiri yayınladı. Festivalin yasaklanmasını hatta ülke genelinde festivallerin düzenlenmemesi istedi. Gerekçe çok tanıdık: Ahlaki yozlaşma

Kültür Sanat 11 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Festivallere yönelik yasak talepleri olan dernekler, Türkiye’nin gündeminden bir türlü düşmüyor. Bu kez hedefteki festival, AK Partili Hüyük belediyesinin düzenleyeceği bir organizasyon. 15-17 Eylül tarihleri arasında Konya’nın Hüyük ilçesinde belediye tarafından düzenleneceği açıklanan Kırmızı Altın Geleneksel El Sanatları ve Gençlik Festivali’ne sekiz dernekten itiraz geldi. Ortak bildiri yayınlayan dernetler yetkililere festivalin iptali çağrısında bulundu.

Yasemin Özol, Irmak Arıcı, Sakiler, Yunus Emre, Oğuz Boran ve Ece Mumay gibi sanatçıların sahne alacağı Kırmızı Altın Geleneksel El Sanatları ve Gençlik Festivali iptalini talep eden dernekler buna neden olarak ahlaki yozlaşmayı gösterdi. Sekiz dernek, yayınladıkları ortak bildiride sadece Hüyük ilçesindeki festivalin değil, ülke genelinde de benzeri organizasyonların yasaklanmasını istedi. Bildiriye imza atan dernekler ise şöyle: Enderun Eğitim Vakfı, Genç Konya, Genç Hareket, M.T.TB. Konya, Önder Konya, Peygamber Sevdalıları, Yedi Hilal.

Yasak talebinin nedeni: Hiçbir sanatsal geleneğe yaslanmaması

Sekiz derneğin bolca yasak talebi içeren bildirisinde şu ifadelere yer verildi: “Ülkemiz ve şehirlerimizin yöneticilerini, mahalle ve ilçelerde dahi yaygınlaşan ahlaki yozlaşmanın ürünü festivallere karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz. Hayat tarzlarından düşüncelerine kadar değerlerimizi her fırsatta ayaklar altına alan, eşcinsellikten alkol kullanımına kadar her türlü günahı meşrulaştırmaya çalışan zevat ile gençlerimizin buluşturulmasını doğru bulmuyoruz. Bütün toplumun ilim ve ahlak ile yetişmesini beklediği gençlerin, hiçbir sanatsal geleneğe yaslanmayan, bu toprakların örtüsüne ve inancına uymayan, yabancı kültürlerden beslenmiş mevzuhur kişilerle buluşturulmasını çelişkili bir tutum olarak görüyoruz.”

Yasak talep eden bildiri “ekonomik zorluklarla boğuşan devletin ve milletin asli kaynaklarının festival ya da başka şekilde anılan bu işlere aktarılmasının helal olmadığına inanıyoruz. İnançlı gençler olarak Konya Hüyük’te icra edilecek festivalin derhâl iptal edilmesini talep ediyor, diğer türlü yasal itiraz ve eylem haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı ilan ediyoruz” sözleriyle sona erdi.

Yargı 'Kızılcık Şerbeti'ni akladı, RTÜK cezasını iptal ettiYargı ‘Kızılcık Şerbeti’ni akladı, RTÜK cezasını iptal etti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.