Borusan Contemporary’de bilim ve tarihin kesişiminde yeni deneyim

Borusan Contemporary, kültür sanat sezonunu iki yeni sergi ile karşılıyor. Güncel sanatın önemli isimlerinden Mat Collishaw’u, Aritmi ile ağırlayan Borusan Contemporary’nin koleksiyon seçkisi ise Dijital Mitolojiler başlığı altında özel koleksiyondan 61 yapıtı izleyiciyle buluşturuyor.

Kültür Sanat 15 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dijital Mitolojiler sergisi Borusan Conteporary'de ziyaretçilerini bekliyor.

Borusan Contemporary, yeni kültür sanat sezonuna iki özel sergiyle merhaba diyor. 1990’lı yılların sonundan bu yana sürdürdüğü sanat pratiğiyle, güncel sanata yön veren akımlar içerisinde anılan İngiliz sanatçı Mat Collishaw, yeni solo sergisi ‘Aritmi’ ile, sanat, bilim ve tarih disiplinlerinin perspektifinden önermeleri, yapay zekâ teknolojileriyle birleştiriyor. Sanat ve bilim alanından iki önemli isim olan Albrecht Dürer ve Ernst Haeckel’ın çalışmalarını referans alan sanatçı, doğanın bozulmakta olan ritmini görselleştiriyor. ‘Aritmi’, Dürer gibi Rönesans sanatçılarının dünyaya olan bakışımızı geliştirmek için son derece önemli olduğuna inandıkları ampirik yöntem ve doğa gözlemi kavramlarını gündeme getiriyor.

Mat Collishaw İstanbul’u referans alıyor

Mat Collishaw’ın sergisi kapsamında Borusan Contemporary’de sergilenen Sonuna Dek başlıklı video çalışması, 19. yüzyılın kolonyal dünyasında bitkilerin denizaşırı taşınmasını sağlayan ve bir terraryum formu olan Wardian Kutuları’ndan yola çıkıyor. Samuel Barber’in ‘Adagio For Strings’ eseri eşliğinde akan videoda doğanın yıkımı ve yeniden canlanışı dramatik bir biçimde birbirini izliyor. Melez Gücü animasyon videosu ise doğa-kültür ikiliğini ele alıyor.

Collishaw’un ‘Pandora’ isimli çalışması ise İstanbul Boğazı’ndan ilham alıyor. Sanatçı, Haeckel’ın deniz yaratıkları illüstrasyonlarıyla Albrecht Dürer’in Mahşerin Dört Atlısı adlı ahşap baskısını yapay zekâ yardımıyla dönüştürerek özgün bir ilüstrasyon üretiyor. Sanatçının imza işi olan zoetrop formatında kurguladığı çarpıcı enstalasyonu ‘Çınlayan Sirenler’ ise denizanası türlerinin doğal ritimleri dışındaki aşırı çoğalmalarını vurguluyor;  bu istilacı canlıları  doğanın zekâsını sembolize eden kapana kısılmış ahtapot ile karşılaştırıyor.

Mat Collishaw, yeni sergisi Aritmi hakkında şunları söylüyor: “İklim değişikliğinin gezegenin çehresini ve ekolojisini dramatik bir şekilde dönüştürdüğüne dair belirgin emareleri ve Borusan Contemporary’nin İstanbul Boğazı’nın kıyısındaki istisnai konumunu dikkate alan bir sergi oluşturmaya çalıştım. Dünyanın içine düştüğü vahamete ilişkin bilgi eksikliği bulunmuyor, ancak çözüm kısmında bir sorun olduğu aşikâr. ‘Aritmi’deki çalışmalarımda çözülmemiş bilmeceleri çağrıştıran bir dizi nakış sunacağım.”

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçki: Dijital Mitolojiler

Necmi Sönmez küratörlüğünde, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçki sunan ‘Dijital Mitolojiler’, Yeni medya sanatının farklı üretim olanaklarıyla şekillenen deneysel yaklaşımlarını ön plana çıkarıyor. Artık güncel yaşamın bir parçası olan dijital tecrübeler, 2000’li yıllardan itibaren yaratıcı sanatçılar için daha önce mümkün olmayan birçok araştırmanın kapılarını araladı. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu bu tür araştırmalar üzerine yönelen karakteriyle dijital imge üretiminin altını çizdiği yeni görselliğin izini sürüyor. Seçkikde koleksiyona ait daha önce sergilenmemiş dört yeni eser de izleyiciyle buluşacak.

Borusan Contemporary’yi hafta sonları 10.00–19.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkün. Ayrıca, 11.00-13.00-15:00-17:00’de düzenlenen ücretsiz rehberli sergi turları için info@borusancontemporary.com adresinden rezervasyon yapmak gerekiyor.

BİFO İtalyan şef Carlo Tenan'a emanetBİFO İtalyan şef Carlo Tenan’a emanet

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.