Profesör Michie: Pandemi eşitsizlikleri derinleştirdi
Bakan Koca, Türkiye'de 9 kişide Eris varyantının tespit edildiğini duyurdu. Prof. Dr. Ceyhan ise bu sayının daha fazla olduğunu tahmin ettiğini aktardı ve Türkiye'de bu zamana kadar rastlanmamasının zaten mümkün olmadığını söyledi.
Epeydir korona virüsünü unutmuştuk ama son haftalarda hem yurt dışında hem yurt içinde daha sık ‘hastalanma’ haberleri duyar olmuştuk. Korona virüsünün son varyantı Eris yayılıyordu ama henüz Türkiye’den vaka tespit edilmemişti. Ama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sosyal medyada bir açıklama yaptı ve Türkiye’de 9 kişide Eris varyantı görüldüğünü duyurdu. Koca korkulacak bir durum olmadığını da belirtti ve kronik hastalarla yaşlıların korunması gerektiğini sözlerine ekledi.
Korona virüs ve salgın döneminin Türkiye’de meşhur ettiği doktorlardan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a hemen yeniden mikrofon uzatıldı. O da haftalardır Eris varyantının Türkiye’de olduğunu söylediğini belirterek, Türkiye’de olmamasının zaten mümkün olmadığını ifade etti. Bu varyanta yakalanan sadece 9 kişinin bulunmasının mümkün olmadığını söyleyen Ceyhan, “Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde bütün Covid-19 vakalarının yüzde 17’si, İngiltere’de yüzde 20’si Eris varyantına bağlı. Türkiye’de de onlara yakın oranda bu son vakaların arttığı dönemde bir oran olduğunu tahmin etmek zor değil” diye konuştu.
ENDİŞE KONUSU SAYILMAYACAK BİR GELİŞME. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz.
Durum başka…
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) September 15, 2023
Eris varyantı nedeniyle telaşlanmaya gerek olmadığını da ifade eden Ceyhan, “Eris varyantının bir özelliği yok. Daha ağır bir hastalık yapmıyor. Ancak daha hızlı bulaşıyor. Daha önceki varyantlardan daha bulaşıcı. Buna yönelik önlemler alınması lazım. Özellikle risk grubundaki insanlar, yani 65 yaşın üzerindeki insanlar, kronik organ rahatsızlığı olan ve bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullananlarda ağır seyredebilir. Ölümlere de yol açabiliyor. Özellikle o grupları koruyucu önlemler alınması lazım” dedi.
Devletin risk grubunda olan insanlar için aşısı eksikse aşı temin etmesi gerektiğini söyleyen Ceyhan, RNA aşılarının etkin olduğunu ifade etti ve “Eris varyantının çok yoğun görüldüğü ve giderek arttığı ülkelere baktığınız zaman İngiltere 1’inci sırada, onu Amerika ve bütün Batı Avrupa ülkeleri takip ediyor. Bu ülkeler Türkiye’ye yoğun turist gönderiyor. Geldiklerinde hastalık belirtisi olanlara test yapıp, test pozitif çıkarsa varyant analizi yapmak durumundasınız. Okullarda da önlemlerin alınması gerekmektedir. Örneğin, çantada dezenfektan taşıma, çocukların ortak el temasında bulunduğu merdiven trabzanları, kapı kolları gibi yerlerin günlük olarak temizlenmesi gerekir” diye konuştu.
Ceyhan, en önemli önlemin bireysel önlemler olduğuna dikkat çekerek, “Riskli grup önemlidir. Onlarda ağır seyredip, ölüme yol açabiliyor. Eskisi gibi okulların kapatılması gibi durumlar şu anda söz konusu değil. Bu bulaşı bir şekilde kesmek durumundayız. Her gelişen varyant hafif seyretmeyebilir. Birdenbire karşımıza daha ağır seyreden ve daha çok bulaşan bir varyant çıkabilir. O zaman çok zor durumda kalırız. Bizim korktuğumuz daha ağır seyreden bir varyantın gelişmesi. Bu da tamamen tesadüf ile olan bir şey. Her an olabilir. Bunu önlemenin en etkili yolu, aşı yaparak, hasta olan insanları izole ederek virüsün etrafa bulaşmasını kesmek durumundayız. Eğer varyantın bulaşmasını engellemezsek, uzun süre yeni varyantlarla pandemi devam edebilir” dedi.