Almanya, dört günlük çalışma haftasını deneyecek

Almanya dört günlük kısa çalışma haftasına ilişkin pilot projeyi uygulamaya sokuyor. 21 Eylül'e kadar başvuracak her şirket projede yer alacak ve 6 ay süreyle kısa çalışma haftası uygulayacak.

Ekonomi 19 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Avrupa'nın en büyük işçi sendikalarından IG Metall de, Almanya'daki tüm metal işçileri için dört günlük kısa çalışma haftası için görüşmelerini sürdürüyor.

Almanya’da, haftada dört gün çalışma sisteminin denenmesi için pilot bir proje başlatılacak. Edinilen bilgiye göre Berlin merkezli danışmanlık şirketi Intraprenör tarafından yürütülecek altı aylık projeye katılmak için isteyen her şirket 21 Eylül’de kadar başvuruda bulunabilecek. Proje şubatta başlayacak aralıkta sona erecek.

Almanya’daki denemeye katılmak üzere kaydolan şirketler, deneme başlamadan iki ay önce bir planlama ve işe alıştırma aşaması gerçekleştirecekler. Bu aşamada daha kısa çalışma haftasını en iyi şekilde uygulamak için görevlerin ve iletişim yöntemlerinin organizasyonuna ilişkin rehberlik hizmeti alacaklar.

İkinci aşamada, şirketler dört günlük kısa çalışma haftasını uygulamaya başlayacaklar. Şirket çalışanları altı ay boyunca  kısa çalışma haftasının üretkenliklerini ve iş-yaşam dengelerini nasıl etkilediğine ilişkin anketleri düzenli olarak yanıtlayacak. Anketlerin sonuçları Münster Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından analiz edilecek.

Aksa Akrilik, beyaz yakalılara 4 gün mesaiyi kalıcı hale getirdiAksa Akrilik, beyaz yakalılara 4 gün mesaiyi kalıcı hale getirdi

Kısa çalışma ücretleri düşürmeyecek

Proje kapsamında, çalışma süresi yüzde 20 düşerken ücretlerde bir indirim olmayacak. Verimliğin korunmasına da özen gösterilecek. Projenin amacı, haftada dört gün çalışma sisteminin verimlilik, iş-yaşam dengesi ve çalışan memnuniyeti üzerindeki etkilerini ölçmek.

Almanya’da gerçekleştirilecek en büyük kapsamlı kısa çalışma haftası uygulaması olacak projenin yanı sıra  bir dizi başka proje için de çalışmalar sürdürülüyor. Federal Almanya  Çalışma Bakanı Cansel Kızıltepe, Berlin’de kamu idari personeli için dört günlük çalışma haftası  pilot projesi başlatmayı planladığını açıkladı. Öte yandan Avrupa’nın en büyük işçi sendikalarından  IG Metall de, Almanya’daki tüm metal işçileri için dört günlük kısa çalışma haftası için görüşmelerini sürdürüyor.

Çalışanlar kısa çalışmaya sıcak bakıyor

Hans Böckler Vakfı tarafından yapılan bir ankete göre, Alman çalışanların yüzde 73’ü, kazandıkları para aynı kaldığı sürece haftada dört gün çalışmaya sıcak bakıyor. Ankete katılanların yüzde 17’si ise haftada dört gün çalışmaya karşı çıkıyor. Bu kesimin, çalışmaktan zevk duyduğu, çalışma süresinin kısaltılmasının çalışma sistemini değiştirmesinden endişe ettiği ve işini bitiremeyeceğini düşündüğü belirtiliyor.

Orta ölçekli şirketler mesafeli

Orta Ölçekli İşletmeler Birliği ise haftada dört gün çalışmaya mesafeli. Birlik, işveren ile çalışanlar arasında bireysel çözümlerin mümkün olabileceğini, ancak devletin olası müdahalesine karşı çıkıyor.

Birlik Genel Sekreteri Christoph Ahlhaus, çalışma süresinin azaltılmasının verimin düşmesine yol açabileceğini belirterek, bundan önce işletmelerin sonrasında ise herkesin zarar göreceğini savunuyor.

IG Metall: Kısa çalışma uzun vadeli bir konu

Almanya’nın en büyük işçi sendikası IG Metall ise haftada dört gün çalışma tartışmalarında Almanya’nın metal ve elektronik endüstrisindeki rekabet gücünü dikkate alınması gerektiği görüşünü savunuyor.

IG Metall Başkanı Jörg Hofmann, gelecek yıl yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde haftada dört gün çalışma modelinin IG Metall’in talepler listesinde yer almayacağını, bunun “uzun vadeli bir konu” olduğunu söyledi.

İngiltere’de iyi sonuç vermişti

Kısa çalışma haftası projesi daha önce İngiltere’de de uygulanmış ve şirketler olumlu sonuçlar aldıklarını açıklamışlardı. İngiltere’de projeye katılan 61 şirketten 56’sı haftada dört gün çalışma sistemini sürdüreceklerini belirtmişti.

Deneme süresince çalışanlar arasında rapor alanların oranı yüzde 65, işten ayrılanların oranı da yüzde 57 düşmüştü. Boston ve Cambrigde’den uzmanların yaptığı analize göre deneme süresinde şirketlerin cirosunda ortalama yüzde 1,4 artış oldu. İngiltere’de proje, çalışanların yüzde 39’unun daha az stresli olduğunu ve yüzde 71’inin tükenmişlik düzeylerinin azaldığını ortaya koymuştu. Uzmanlar bu sonuçların son dönemde stres nedeniyle hastalık iznine ayrılan Almanya’da çalışanların sayısında görülen keskin artış nedeniyle kısa çalışma haftasının Alman şirketleri için büyük fayda sağlayabileceğini düşünüyorlar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.