ABD Başkanı Biden: Ukrayna’nın parçalanmasına izin verirsek kimsenin bağımsızlığı güvende olmaz

ABD Başkanı Joe Biden, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında uluslararası toplumu Ukrayna'daki Rus saldırganlığı olarak nitelediği durum için birlik olmaya çağırdı. Biden, 'Rusya, dünyanın bıkkınlık göstereceğine ve sonuç almaksızın Ukrayna'yı acımasızca katletmesine izin vereceğine inanıyor' dedi.

Dünya 20 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Biden'ın konuşması 30 dakika sürdü. Konuşma sırasında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Çin Lideri Şi Cinping salonda yer almadı.

ABD Başkanı Joe Biden, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında dünyanın Ukrayna’yı ‘Rus saldırganlığına’ karşı savunmak için birlik olması çağrısı yaptı. Dünya liderlerinden Ukrayna’ya verilen desteği azaltmamasını isteyen Biden, “Ukrayna’nın parçalanmasına izin verirsek hiçbir ulusun bağımsızlığı güvende olamaz” ifadesini kullanırken, BM’nin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik kasıtlı saldırganlığına karşı durması ve aynı türden gelecekteki saldırganlığı caydırması gerektiğini söyledi.

‘Ukrayna halkını desteklemeye devam edeceğiz’

“Rusya, dünyanın bıkkınlık göstereceğine ve sonuç almaksızın Ukrayna’yı acımasızca katletmesine izin vereceğine inanıyor. Ama ben size şunu soruyorum: Eğer BM’nin temel ilkelerini terk edersek herhangi bir üye devlet korunduğundan emin olabilir mi?” diyen Biden, “Amerika Birleşik Devletleri, müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte, egemenliklerini, toprak bütünlüklerini ve özgürlüklerini savunan cesur Ukrayna halkını desteklemeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

‘En iyi araç demokrasi’

30 dakikalık konuşmasında insanlığın fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmaması halinde neler olabileceğine dair uyarılarda bulunan Biden, dünyanın çeşitli bölgelerini vuran sıcak hava dalgaları, yangınlar, seller ve kuraklığa atıfta bulundu.

Biden, “Dünyanın dört bir yanında karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelmek için en iyi aracımız olan demokrasiyi savunacağız. Ve demokrasinin insanların yaşamları için ne kadar önemli olduğunu göstermek için çalışıyoruz” diye konuşurken, Biden’ın konuşması sırasında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping toplantıya katılmadı.

ABD Başkanı, bir bağış toplama etkinliğinde destekçilerine, “Putin gibi diktatörlerin yanında yer almayacağım. Belki Trump ve arkadaşları boyun eğebilir ama ben eğmeyeceğim” demişti. Biden, Ukrayna için 13.1 milyar dolarlık ek askeri yardım ve insani destek için 8.5 milyar dolarlık bir paket istedi. Ancak muhafazakar Cumhuriyetçi milletvekilleri geniş çaplı federal harcama kesintileri için bastırıyor. Trump’ın müttefiki olan bazı milletvekillerinin özellikle Ukrayna’ya giden parayı durdurmak istediği biliniyor.

Erdoğan'ın ABD'deki konuşmalarında öne çıkan başlıklar: AB, Irak Kalkınma Yolu ve mültecilerErdoğan’ın ABD’deki konuşmalarında öne çıkan başlıklar: AB, Irak Kalkınma Yolu ve mülteciler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.