Ve Joan Miro İzmir’de
Arkas Sanat Merkezi, yeni sezona Türk resminin iki büyük ismini buluşturan sergiyle merhaba dedi. Yaşamlarının büyük bir bölümünü Paris'te sürdüren Nejad Devrim ve Mübin Orhon'un yapıtlarının yer aldığı sergi, Necmi Sönmez'in küratörlüğünde kapılarını ziyaretçilere açtı. Sergi 18 Şubat'a kadar açık.
İzmir’in en önemli sanat kurumlarından Arkas Kültür Merkezi, tarihi binasında yeni bir sergiyle ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Kordon’daki tarihi Fransız Konsolosluğu binasında uzun yıllardır dikkat çekici sergilere imza atan merkez, Cumhuriyetin 100. yılına özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türk resminin iki önemli ismi Nejad Devrim ve Mübin Orhon’un çalışmalarının yer aldığı serginin küratörlüğünü Necmi Sönmez üstleniyor. Sergi kapsamında altı koleksiyondan 90’ın üzerinde tablo, İzmir’de. 18 Şubat’a kadar sanatseverleri ağırlayacak olan sergi ücretsiz ziyaret edilebilir.
‘Nejad Devrim & Mübin Orhon: İki İmge Yolcusu’ sergisi, iki ressamın ağırlıklı olarak Paris yıllarında yaptıkları çalışmalara ev sahipliği yapıyor. Ancak bunun bir retrospektif sergi olmadığının da altını çizelim. Soyut resmin Türkiye’deki önemli temsilcileri olan Devrim ve Orhon buna karşın yaşamlarının çok büyük bölümünü Paris’te geçirmişti. Arkas Sanat Merkezi, tarihi iki katlı binasının her bir katını iki ressamın yapıtlarına ayırırken sanatçıların biyografilerindeki kesişim noktalarını da ziyaretçilere sunuyor.
Sahip oldukları özgünlük, farklılık ve cesaretle Modern Türk Sanatı’nda yeni bir dönem açmış olan ressamların yapıtlarını bir araya getiren sergi hakkında konuşan Arkas Sanat Direktörü Müjde Müjde Unustası, “Bu resimlere ve onların ardındaki varoluş mücadelesine baktığımızda, Nejad Devrim’in bir mektubunda dile getirmiş olduğu “güzelliklere tanık olmak” fikrinin etkileyici renkleri, formlarıyla karşılaşıyoruz. Önemli bir bölümünü ilk kez Türkiye’de sergilenen eserlerin oluşturduğu sergimiz, Nejad Devrim ve Mübin Orhon’u genç kuşaklara tanıtırken, Cumhuriyet ideallerinin önümüzdeki yüzyılda da önümüzü aydınlatan bir ışık olacağına inanıyoruz” dedi.
1923’te sanatla iç içe bir evde doğan Nejad Devrim ve 1924 doğumlu Mübin Orhon, Cumhuriyet döneminde varlıklarını yurt dışında sürdürüp burada hayata tutunmaya çalışan ilk sanatçılardan olma özelliği de taşıyor. Öyle ki Devrim 1947’de, Orhon da 1956’da Paris’te ilk kişisel sergilerini açıp isimlerini burada duyurmaya başlamıştı. Soyut resme odaklandıkları kariyerleri boyunca Avrupa’nın farklı yerlerinde de sergi açan Devrim, Orhon’un aksine uzun süreli gezilerde Polonya’dan Orta Asya’ya, Danimarka’dan Çin’e kadar pek çok coğrafyaya gidip buralarda da eser üretmişti. Arkas Sanat Merkezi’ndeki sergide Nejad Devrim’in farklı coğrafyalarda resmettiği tablolar da yer alıyor.
Aynı serginin ikinci katında eserleri sergilenen Mübin Orhon ise diplomasi eğitimi için gittiği ve sonrasında da yerleştiği Paris’ten pek de dışarı çıkmayı tercih etmemiş biri. Mark Rothko’nun üslubundan etkilenen Orhon, özellikle kırmızı tonlarının ağırlıkta olduğu çalışmalara imza attı.
Türk soyut resminin dünya çapında üne sahip ismi olan Fahrelnissa Zeid’in oğlu olan Devrim’in, hayatı boyunca annesiyle sorunlu bir ilişkisi oldu. 1995 yılında hayatını kaybeden Nejad Devrim’in annesiyle olan bu inişli çıkışlı ilişkisi sanatsal fikir ayrılıklarının yanı sıra yaptığı ikinci evliliğinin de etkisi vardı. Öte yandan diplomat olmak üzere eğitim alması için Paris’e giden Mübin Orhon’un aile ilişkileri nispeten daha az fırtınalıydı. 1981’de Paris’te hayatını kaybeden Orhon ile çağdaşı Nejad Devrim’in uzun yıllar aynı kentte yaşamalarına rağmen pek bir araya gelmemiş olmaları da ilginç olsa gerek.
Arkas Sanat Merkezi’nde bu iki önemli ressamı bir araya getiren ‘Nejad Devrim & Mübin Orhon: İki İmge Yolcusu’ sergisi, sanatçıların tablolarının yanı sıra özel belgelerine de ev sahipliği yapıyor. Başarılı bir kürasyonla ziyaretçilerin beğenisine sunulan sergi, Cumhuriyet dönemi ressamlarının gelişimine ilgi duyan tüm sanatseverlerin mutlaka görmesini tavsiye ediyoruz.