Altın 3 haftanın zirvesinde, borsa yükseliyor
Dağlık Karabağ'ın en büyük kenti Hankendi'de yakıt deposunda meydana gelen patlamada ölü sayısı 125'e yükseldi. Ermeni yetkililere göre patlama sırasında onlarca insan tesiste yakıt sırası bekliyordu. Dağlık Karabağ'dan ayrılıp Ermenistan'a gidenlerin sayısı da 19 bine ulaştı.
Pazartesi akşamı Dağlık Karabağ’ın en büyük kenti Stepanakert ya da Azerice adıyla Hankendi yakınlarındaki yakıt deposunda meydana gelen patlamada ölü sayısı artıyor. Reuters’ın haberine göre ölü sayısı 125’e ulaştı.
İlk açıklamalarda, 290 kişinin hastanelere kaldırıldığı ve onlarca kişinin durumunun kritik olduğu belirtilmişti. Reuters, bu yangının uydu görüntülerini inceleyerek olay yerini Hankendi yakınındaki Berkadzor bölgesi olarak belirledi ancak zamanlamayı doğrulayamadı.
Dağlık Karabağ’daki Ermeni yetkililere göre, patlama sırasında onlarca insan tesiste yakıt için sıra bekliyordu.
Ermenistan Başbakan Yardımcısı Tigran Khachatryan, Azerbaycan’ın başlattığı askeri operasyonun ardından ateşkes sağlanan Karabağ hakkında yaptığı açıklamada, bölgeden 19 bin kişinin sınırı geçerek Ermenistan’a geldiğini duyurdu. Saat 15.15 itibarıyla bu sayıya ulaşıldığı belirtilirken, bu açıklamadan 9 saat önce gidenlerin sayısı 13.550 olarak açıklanmıştı.
Karabağ’daki Ermeni nüfusun Ermenistan’a geçişleri devam ederken, Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin telefonda görüştüğünü ve görüşmelerinde Karabağ’daki gelişmeleri ele aldıklarını açıkladı. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin konuşulduğu görüşmede, sorunların siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesinin önemi vurgulandı. Tarafların, Türkiye, Rusya, İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’dan oluşan bölgesel danışma platformu 3+3’ün çalışmalarını etkinleştirme konusunda karşılıklı ilgilerini dile getirdiği görüşmede, Reisi, İran’ın BRICS’e katılma başvurusuna Rusya’nın verdiği destekten ötürü de teşekkür etti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bugün başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller’ın “Karabağ’da uluslararası misyon olmalı, bu konuda müttefiklerimizle çalışıyoruz” sözlerini değerlendirerek, buradaki olası bir misyon görevlendirilmesi için Azerbaycan’ın onayının gerektiğini söyledi: “Bu konuda henüz somut bir durum göremiyoruz. Herhangi bir misyon ancak Azerbaycan tarafının rızasıyla var olabilir.”
Peskov, Rusya’nın Karabağ sürecinde ABD’nin aksine somut bir şekilde yer aldığını belirterek, “Rusya’nın Karabağ süreciyle etkileşim düzeyini ve buna katılımımızı, ABD’ninkiyle karşılaştırmak mümkün değil. Aynı şey Karabağ sürecine ilişkin sözlü değil fiili katılımımızla ilgili de söylenebilir, karşılaştırılamaz” dedi.
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı Samantha Power, Ermenistan’a ziyareti sırasında, Karabağ’daki Ermeni sivillerin durumunu ‘üzücü’ olarak nitelendirerek Azerbaycan’a ihtiyaç duyulan insani yardımı sağlama çağrısı yaptı, ABD’nin de bu bağlamda 11.5 milyon dolar sağlayacağını bildirdi.