Yıldız Savaşları: ABD’ye göre Rusya yörüngeye ‘uzay silahı’ fırlattı

ABD Rusya'nın alçak Dünya yörüngesine 'uzay silahı' niteliğinde bir uydu fırlattığını öne sürdü. ABD'nin iddiasına göre bu uydu diğer casus uyduları tehdit ediyor.

Dünya 23 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

ABD Uzay Komutanlığı’ndan (USSPACECOM) yapılan açıklamada bir Rus uzay aracının yörüngedeki bir ABD casus uydusunu takip ettiği bildirildi. Komutanlığın açıklamasına göre Rusya, ABD istihbarat yetkililerinin diğer uyduları gözetleyecek ve onlara saldırabilecek bir silah olduğuna inandıkları bu uyduyu geçen hafta fırlattı.

Rusya’nın Soyuz roketi 16 Mayıs’ta Moskova’nın yaklaşık 800 kilometre kuzeyindeki Plesetsk fırlatma alanından havalanarak ABD’li yetkililerin uzun süredir “pervasız uzay davranışları sergilediği için” kınadıkları bir tür Rus askeri “müfettiş” uzay aracı olan Cosmos 2576 da dahil olmak üzere en az dokuz uyduyu alçak Dünya yörüngesine yerleştirmişti.

USSPACECOM sözcüsü Reuters’a yaptığı açıklamada “Nominal bir faaliyet gözlemledik ve bunun muhtemelen alçak Dünya yörüngesindeki diğer uydulara saldırabilecek bir düşman uzay silahı olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

Cosmos 2576’nın daha önce 2019 ve 2022’de konuşlandırılan karşı uzay yüklerine benzediği belirtilen açıklamada Rusya’nın hassas ABD casus uydularının yakınına uydu yerleştirme taktiklerine atıfta bulunuldu.

‘Bunu daha önce görmemiştik’

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir ABD’li yetkiliye göre ABD istihbarat kurumları Cosmos 2576’nın fırlatılmasını bekliyordu ve uydu uzaya gönderilmeden önce müttefiklerini bu konudaki değerlendirmeleri hakkında bilgilendirdi. Fırlatmada farklı yörüngelere yerleştirilmiş sivil uydular da yer aldı.

Rusya’nın uzay programını uzun süredir takip eden analist Bart Hendrickx “Askeri ve sivil yüklerin bu karışımı hiç beklenmedik bir şeydi. Bunu daha önce hiçbir Rus fırlatmasında görmemiştik” diyor.

Cosmos 2576 Rusya’nın 2019 ve 2022 yıllarında fırlattığı ve ABD’nin de karşı uzay silahı olduğunu iddia ettiği uydulara benziyor. 2019 uydusu uzaya bir cisim fırlatmış ve casus uyduları denetleyen bir istihbarat kurumu olan ABD Ulusal Keşif Ofisi’nin (NRO) bir uydusunu yakından takip etmişti.

Rusya’nın son teknoloji ürünü olan bu uzay aracı salı günü itibarıyla bir ABD uydusunun yakınından geçmedi. Ancak uzay analistleri Cosmos 2576’nın Nisan 2021’de fırlatılan otobüs büyüklüğündeki bir NRO uydusu olan USA 314 ile aynı yörünge halkasında olduğunu gözlemledi.

Reuters’ın Uzay Komutanlığı’nın halka açık uydu kataloğundaki yörünge verilerine ilişkin yaptığı incelemesine göre Rus uydusu, USA 314’ün yörünge yolunu daha hızlı bir şekilde takip ediyor gibi görünüyor. Bu da iki uydunun eninde sonunda daha da yakınlaşacağını gösteriyor.

Zamanlama manidar: ABD’nin ‘Rusya uzay silahı geliştiriyor’ iddiası

Uydunun konuşlandırılması, ABD’nin Rusya’nın tüm uydu ağlarını yok edebilecek uzay tabanlı bir nükleer silah geliştirdiğini iddia ettiği bir dönemde gerçekleşti. İstihbarat konusunda bilgi sahibi olan yetkililere göre ABD’li yetkililer Rusya’nın şimdiye kadar nükleer uzay silahı programıyla ilgili olarak Cosmos 2553 adlı en az bir uydu fırlattığına inanıyor.

Ancak ABD’li yetkililer Rusya’nın uzayda nükleer bir silah konuşlandırmadığını söyledi.

Şubat 2022’de Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana Rusya uzay faaliyetlerinin çoğunu gizlilik içinde yürüttü. Moskova yönetimi bu süreçte ABD’yi, alçak Dünya yörüngesindeki binlerce internet uydusundan oluşan geniş bir ağ olan SpaceX’in Starlink’i gibi Ukrayna ordusunun savunmasına yardımcı olan uydulara saldırmakla tehdit etti.

ABD ve Rusya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) uzay silahları konusunda tartışmayı sürdürüyor. Son dönemde gerilime neden olan uzay hakimiyeti konusu akıllara bir döneme damgasını vuran Yıldız Savaşları (Star Wars) filmini getiriyor.

Robot köpekler ABD Uzay Kuvvetleri'nde göreve başladıRobot köpekler ABD Uzay Kuvvetleri’nde göreve başladı

10'ca bilim arasından: Bu hafta uzay hareketli! ABD ve Çin neyi hedefliyor?10’ca bilim arasından: Bu hafta uzay hareketli! ABD ve Çin neyi hedefliyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.