General Karataş: Türkiye karşıtları Yunanistan lehine durumu fırsata çevirdi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye 40 F-16 savaş uçağının satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyonu konusunda Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, son gelişmeleri 10Haber için değerlendirdi.

Gündem 27 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiye arasında sıcak saatler yaşanmaya devam ediyor. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğinin önünü açmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye 40 F-16 savaş uçağının satışı ve mevcut F-16’ların modernizasyonu konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulundu. Ayrıca, yabancı ülkelere silah satışlarında denetim görevi olan Senato Dış İlişkiler Komitesinin Başkanı Ben Cardin, Türkiye’ye F-16’ların satışına onay vereceğini açıkladı.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiye’ye 40 F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin satılmasını onaylayan resmi tebligatı Kongre’ye gönderdiği belirtildi.

Açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’ne yaklaşık 23 milyar dolar değerinde F-16 alımı ve modernizasyonu ve ilgili ekipmanların satışını onaylayan kararını verdi.” ifadelerine yer verildi ve Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansının ilgili sertifikasyonu bugün Kongre’ye ilettiği kaydedildi.

10 Haber’e konuşan emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, son gelişmeleri değerlendirdi. Dışişleri Bakanlığı’nın Kongreye sunduğu F-16 satışının “Onaylanmış olarak görülmesi gerektiğini” savunan Karataş, “Burada en büyük faktör Yunanistan’a F-35 satışının ortak pakette verilmesi. Kongre’deki Türkiye karşıtı üyelerin niyetleri de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın böyle bir sunum yapmasıydı. Böylelikle durumu fırsata çevirip Yunanistan’a F-35 satılmasının yolunu açmış olacaklar” dedi. Karataş, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın satışı ortak paket şeklinde sunmasının altında yatan sebebin de Kongre’den geçmesini kesinleştirmek olduğunu ekledi.

Graham ve Menendez ayrıntısı

Emekli tümgeneral, Yunanistan konusuna ek olarak Amerikan iç siyasetinin de etkili olacağını savundu. F-16 Viper uçakların üretiminin ABD’nin Teksas eyaletinden Güney Carolina eyaletine geçtiğini hatırlatan Karataş, “Güney Carolina’nın Cumhuriyetçi Senatörü Lindsay Graham, kongrede çok etkili bir isim. Oraya bir iş imkanı sağladılar. Önümüzdeki dönem içerisinde 40 F-16 iyi bir sipariş, ABD’ye, özellikle de Güney Carolina’ya, iş imkanı sağlıyor. Bize satacakları silah sistemleri ve silahlar için bize yabancı askeri satışlar kredisi açacaklar. Bu 23 küsur milyar olarak gözüküyor. Lindsay Graham kongrede oldukça bu yasanın geçmesini bekliyorum” dedi.

Eski New Jersey senatörü Bob Menendez’in rüşvet iddialarından yargılanmasının da  Türkiye’ye satışların önünü açacağını savunan Karataş,” Türkiye karşıtlığı ile bilinen Menendez’in görevden ayrılmaya zorlanması bu tarz satışların önü açacaktır” diye konuştu.

‘Modernizasyon şart fakat dışa bağımlılığa dikkat’

Türkiye’nin F-16 alımı ve modernizasyonunu pozitif bir gelişme olarak değerlendiren Karataş, “Modernizasyon havacılığın ruhundadır. Eğer envanterinizde bir silah sistemi varsa modernize etmeniz, çağı yakalamanız uygun olur. İlave uçak ihtiyacımız yoktu, ama zararı dokunmaz” dedi. Bununla beraber yurt dışından alınan silah sistemlerinin dışa bağımlılığı arttırdığını ilave eden Karataş, “Türkiye yerli uçağı TUSAŞ Kaan, proje adıyla Milli Muharip Uçak, üretimine ağırlık vermelidir. Bu uçaklar üretildiğinde F-35’lerden bile daha etkili olacaktır” şeklinde konuştu.

ABD, Türkiye'ye F-16 satışı için süreci resmen başlattı ama karşı lobiler de ataktaABD, Türkiye’ye F-16 satışı için süreci resmen başlattı ama karşı lobiler de atakta

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.