28 Şubat davası hükümlüsü generallerin cezası kaldırıldı

28 Şubat davasında yaşları 80 ve üzeri olan beş generalin cezaları Erdoğan'ın imzasıyla kaldırıldı. Konu Özel-Erdoğan görüşmesinde de gündeme gelmişti.

Siyaset 17 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

2 Eylül 2013’te başlayan 28 Şubat davasının 103 sanığı vardı. AK Parti’nin postmodern darbe olarak nitelediği 28 Şubat 1997 MGK’sı sürecinde ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak’le suçlandılar.

Nisan 2018’de 103 sanıktan 21’i hakkında müebbet hapis cezası verildi, 68 kişi beraat etti. 10 sanık için zaman aşımının dolması, dört sanık için de hayatlarını kaybetmiş olmaları nedeniyle dava düşürüldü.

Bir numaralı sanık olan dönemin genelkurmay başkanı İsmail Hakkı Karadayı 26 Mayıs 2020’de temyiz sürecinde hayatını kaybetti.

Yargıtay 9 Temmuz 2021’de 14 sanık (Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker) hakkında verilen müebbet hapis cezalarını onadı.

Davada hüküm giyen emekli generallerin rütbeleri de Genelkurmay Başkanlığı’nın kararıyla söküldü.

Vural Avar 22 Aralık 2022’de tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi’nde demans hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Çevik Bir, Çetin Saner ve Aydan Erol, Hakkı Kılınç gibi isimler sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildi.

Doğan’ın dosyası bir senedir Erdoğan’ın önündeydi

Ancak Erdoğan’ın yaş durumundan affıyla ilgili kararı bir yıldır imzalamadığı 84 yaşındaki emekli orgeneral Çetin Doğan gibi isimler hastalıklarına rağmen hapiste kalmaya devam ediyordu.

Emekli generallerin durumu CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Erdoğan görüşmesinde de gündeme gelmişti. Özel’in konuyu gündeme getirdiği, Erdoğan’ın da ‘talimat verdim’ diye karşılık verdiği aktarılmıştı.

Bugün Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 28 Şubat davası sanıklarının kalan cezaları sağlık sorunları nedeniyle kaldırıldı.

Karara göre cezaları kaldırılan isimler şöyle: Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Çevik Bir, Çetin Doğan ve Aydan Erol.

Bir ve Erol daha önce serbest bırakılmıştı. Cezaları kaldırılan diğer beş ismin tahliyesi bekleniyor.

İmamoğlu: Gecikmiş bir adalet, Gezi tutukluları da bırakılmalı

Kararla ilgili 2027 Avrupa Oyunları imza töreni için Roma’da gazetecilere konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan hızlı bir yorum geldi. İmamoğlu “Bu geç kalınmış bir karar. Yaşlılık var. Ne yasaya ne yargıya ne adalete sığar. Bu oldu diye mutlu oluyoruz. Gecikmiş bir adalet. Memnunum ama geç kalınmış bir memnuniyet. Yarın Gezi’den mahkum olanlar serbest kalmalı mı? Kalmalılar” dedi. İmamoğlu kararı ‘normalleşme’ etkilerine bağladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.