Sayıştay raporu: Tarım ve Orman Bakanlığı bakkal hesabıyla iş yapmış
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün haberli/habersiz yaptığı denetimlerde, denetim yapan kişilerin masraflarının denetlenen kurum tarafından karşılandığı ortaya çıktı. Sayıştay raporunda, bu uygulamanın denetimi yapan kişinin görevini yapmasını etkileyeceğini belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile ilgili Sayıştay hazırladığı denetim raporunda çarpıcı ifadeler yer aldı. Hava yolu şirketleri ve havalimanlarını denetlemekle görevli olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün bu denetimleri yapan çalışanları masraflarını denetlenen kurumdan aldığı ortaya çıktı.
Bu konu Sayıştay raporunda şöyle anlatıldı:
“Yapılan incelemede, Kurum denetçilerinin haberli ve habersiz denetimlerinde, yol ve konaklama giderlerinin 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre Kurum tarafından karşılanması gerekirken, Kurum fiyat tarifesin de belirtilen düzenleme uyarınca bu giderlerin denetlenen firmalar tarafından karşılandığı görülmüştür.”
Habersiz denetlemelerde de masrafların denetlenen işletme tarafından karşılanması daha ilginç bir durum. Çünkü habersiz denetimler, gidilecek işletmeye haber vermeden, bir anda yapılan denetimlerdir. Ayrıca birçok insanın hayatını yakından ilgilendiren bu denetimlerin bu şekilde ne kadar sağlıklı yapıldığı ise merak konusu oldu.
Bu durumun etik açıdan da yanlış olduğu belirtilen Sayıştay raporunda, “Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaatin hediye kapsamında yer aldığı, kamu görevlilerinin hediye almamasının, kamu görevlisine hediye verilmemesinin ve görev sebebiyle çıkar sağlanmamasının temel ilke olduğu belirtilmektedir. Aynı maddede, görev yapılan kurumla iş, hizmet veya çıkar ilişkisi içinde bulunanlardan alınan seyahat bileti ve ücretsiz konaklamanın hediye alma yasağı kapsamında yer aldığı da vurgulanmıştır” denildi.
Sayıştay bu durumun 2021 yılında da olduğunu ancak hala düzeltilmediğini yeni raporunda da belirtti.