Ukraynalı şef ‘kral çıplak’ dedi: ‘Çaykovski’yi nasıl yok sayabiliriz?’

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Batı'da artan iptal kültürüne Ukraynalı maestrodan itiraz geldi. İngiltere'de Bournemouth Senfoni Orkestrası'nın şefliğini üstlenen Karabits "Rahmaninov ile büyüdük. Çaykovski'yi nasıl yok sayabiliriz ki?" sözleriyle hem Batı hem de Ukrayna'yı eleştirdi.

Kültür Sanat 4 Ekim 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası Batılı devletlerin yaptırımları ikinci yılını doldurmak üzere. Siyasi ve ekonomik yaptırımlar bir yana Batılı kurumlar nezdinde pek çok alanda kültürel yaptırımlar da etkin bir şekilde uygulanmakta. 10Haber’de de uygulanan örneklerine ne yazık ki sık sık yer verdiğimiz yaptırımlar arasında Londra ve New York’ta sergilenen tabloların isimlerinin değiştirilmesi, müfredattan çıkarılan Rus edebiyatının başyapıtları ve Rus bestecilerin eserleri yer alıyordu. Sanatın, iptal kültürüne kurban edilmesine nihayet bir ses yükseldi. Üstelik bu ses, işgale uğrayan Ukrayna’nın bir vatandaşından geldi. Bournemouth Senfoni Orkestrası’nın şefi Kirill Karabits, Rus bestecilere uygulanan boykota itiraz ediyor.

Kirill Karabits: Çaykovski ve Rahmaninov’un besteleriyle büyüdük

Kiev doğumlu şef, The Times gazetesine verdiği röportajda Batı’da hakim olan iptal kültürüne itiraz ederken klasik müzikte Çaykovski veya Rahmaninov’u yok saymannın mümkün olmayacağını söyledi. En başta Ukraynalıların böylesi bir tavırdan uzak durması gerektiğini belirten Kirill Karabits “Rahmaninov ile büyüdük. Çaykovski ve Rahmaninov yokmuş gibi nasıl davranabiliriz ki?” dedi.

Müzikle iç içe bir ailede doğan Kirill Karabits’in babası da tıpkı kendisi gibi Ukrayna’nın önemli şeflerinden biriydi. 46 yaşındaki Ukraynalı şef, iki yılı geride bırakmaya yaklaşan işgal günleri hakkındaki duygularını şu sözlerle tanımladı: “”Kafam politika ve çatışmalarla, neyi yapıp neyi yapamayacağınızla, hangi müziği çalıp hangisini çalamayacağınızla dolu. Bu yüzden benim için en önemli şey müzik yapma konusunda dürüst kalmak.”

“Rusya’nın acımasız işgalinden bu yana hayatlarımız alt üst oldu. Biz Ukraynalılar için bu bir hayatta kalma, topraklarımızı ve kültürümüzü koruma savaşı. Kolay olmasa da bir müzisyen olarak şunu söylemek zorundayım. Bunu ülkesi bombardıman altında yaşayan biri olarak söyllüyorum. Çaykovski’nin müziğini bir Rus besteci olarak görüldüğü için iptal etmemeliyiz. gerçek şu ki Ukrayna’nın Rusya ile paylaştığı bir tarih var. Ukrayna’nın Rus olarak kabul edilen müzik ve kültürün bir kısmına sahip çıkabileceğine inanmak istiyorum” sözleriyle konu hakkındaki görüşlerini açıklayan Kirill Karabits, bu durumun sona ermesi gerektiğini savundu.

Soprano Anna Netrebko kendisini işten kovan Metropolitan Opera'ya dava açtıSoprano Anna Netrebko kendisini işten kovan Metropolitan Opera’ya dava açtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.