Yılbaşı klasiği Fındıkkıran AKM’de prömiyerini yaptı

Çaykovski'nin artık yılbaşı ile özdeşleşen başyapıtlarından 'Fındıkkıran', yeni AKM'de ilk kez sahnelendi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin prodüksiyonuyla sahnelenen eserin biletleri günler öncesinden tükenmişti.

Kültür Sanat 28 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

1986 yapımı ‘Fındıkkıran’ filminde Clara, tam geceyarısı uykuya dalmadan “Rüyalar tuhaf bir şekilde tanıdık yerlerdir. Hepsi hayal ürünü değildir, sadece en sevdiğiniz paltonuzun iç astarı gibi içinizdeki ev gibidir” der. Çaykovski’nin bu ölümsüz eser, 1892 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında mutlaka bir yerlerde sahneleniyor. Dün gece bu yerlerden biri de İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’ydi (AKM).10Haber olarak bu başyapıtı izleyen 2 bin 50 kişi arasındaydık.

Fındıkkıran yıllar sonra yeni AKM’de

Fındıkkıran versiyonlar farklı olsa da Clara’nın yılbaşı rüyasını sunuyor. Hediyelerin, partilerin ve titreyen ateş ışığının rüyası. Sona ermeyecekmiş hissi veren kış, bembeyaz bir kar örtüsüyle kaplı geceler ve şömine. Çok azımızın gerçek olarak bildiği, ancak garip bir şekilde tanıdık bir yere dair rüya bu. Eserin popülaritesi tüm dünyada o kadar büyük ki kapalı gişe oynamasını garanti ediyor. Hatta öyle ki pek çok bale topluluğu sadece Fındıkkıran gelirleri sayesinde ayakta kalabiliyor. Yeni AKM’de ilk kez sahnelenen eserin biletleri günler öncesinde tükenmişti.

Eserin ilk gösterimi 1892 yılında St. Petersburg’da yapılmıştı.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB) özel bir prodüksiyonla sahneye taşıdığı Çaykovski’nin eserinin yeni AKM’deki prömiyerine her yaştan insanın ama özellikle de gençlerin yoğun ilgisini görmek sevindiriciydi. Salonu dolduran yüzlerce sanatsever, nostaljik bir görüntü eşliğindeki eserin o meşhur uvertürünü dinleyerek bu büyülü eserin içinde buldu kendisini. Performansta insanların içini en çok ısıtan nokta İDOB Çocuk Balesi’nin minik üyeleri oldu. Birbirleriyle uyumları ve senkronizasyonlarıyla çocuk oyuncular, gösterinin sonunda en çok alkış alanlar arasındaydı.

Eser Ocak 2024’te te de sahnelenecek.

Ara dahil yaklaşık iki saat süren gösteridikkat çekici dekorun yanı sıra kostümler de bir o kadar ilgi çekiciydi. Dönemin ruhunu yansıtan kıyafetler, izleyicilere adeta 19. yüzyılı yaşamaya vaat ediyor. Reji ve koreografisi Mehmet Balkan’a ait yapımı sahneleyen Lale Balkan, İDOB orkestrasını yöneten ise İbrahim Yazıcı. AKM’deki oyunun dekor tasarımı Tayfun Çebi, kostüm tasarımı ise Sevtaç Demirer’e ait. Dün akşam prömiyerini gerçekleştiren başyapıt, 3, 6, 10, 17 ve 24 Ocak 2024 tarihlerinde yeniden AKM’de sahnelenecek. Etkinlik biletlerine biletinial.com üzerinden ulaşmak mümkün. Yeni yıldaki etkinliklere de çok az sayıda bilet kaldığını hatırlatalım.

‘Fındıkkıran’ balesinde Berfu Elmas, Büşra Ay, Ayça Anıl, Berin Kocabaşoğlu, Batur Büklü, Çağatay Özmen, Yılmaz Berkay Günay, Gizem Tuncay, Julia Hartmann, Nuri Arkan, Oliver Spence, Alkış Peker, Alper Akalın, Ayşe Kıran, Özlem Özgen Ovacıklı, Tülay Yalçınkaya, Beyhan Başar, Nilay Özaydın, Özerk Tozkoparan, Cem İndere, Zeynep Güçoğlu, Elifsu Pamukçu, Buket Polat, Can Bezirganoğlu, Berkay Topçuoğlu, Cenk Tan Karayel, Yılmaz Berkay Günay, Arda Erkara, Egemen Kement ve Ali Türkkan dönüşümlü olarak rol alıyor.

Depremzedeleri şef Valery Gergiev hatırlattı: Bu konser sizin içinDepremzedeleri şef Valery Gergiev hatırlattı: Bu konser sizin için

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.