RTÜK’ten TELE1’e yayın durdurma ve para cezası
'Suçu ve suçluyu övme' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla 100 gündür tutuklu yargılanan gazeteci Merdan Yanardağ tahliye edildi. Yanardağ’ın ilk açıklaması ise Gezi tutuklularının bırakılması gerektiği oldu.
TELE1’deki “4 soru 4 yanıt” programında Abdullah Öcalan’la ilgili açıklamaları nedeniyle “suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla tutuklanan Merdan Yanardağ üç ayı aşan tutukluluğunda ilk kez hakim karşısına çıktı.
Çağlayan’daki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma öncesinde gazeteciler, basın meslek örgütleri, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar adliye önünde eylem yaptı. ‘Adalet’ istedi.
Eylemin ardından kitle adliyeye, duruşmanın yapılacağı kata çıktı. Ancak burada güvenlik personeli ve polis duruşmayı izlemek isteyen kitleyi duruşma salonunun olduğu koridora sokmadı.
Avukatları ve milletvekillerini alan kolluk, yoğun tartışma sonrası gazetecilerin içeriye girmesine izin verdi. Yurttaşlar ise duruşma salonunun olduğu bölgeye girmek için mücadele etti.
Fakat problem salonun önünde de yaşanmaya devam etti. Mahkeme salonunun küçük (20 kişilik) olması burada izdihama yol açtı.
Yanardağ’ın avukatlarının sadece aile bireyleri ile sınırlı sayıda gazeteci alınacağını açıklaması avukatlar, gazeteciler ve siyasiler arasında tartışmaya neden oldu.
Duruşmaya CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Cemal Canpolat, Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal ve gazeteci meslek örgütleri katıldı.
Duruşmada söz alan Merdan Yanardağ şöyle konuştu:
“Bugüne dek 3 bin program yaptım. Hiçbirinde örgütü övmedim, propaganda yapmadım. 50 dakikalık programda yaptığım tek şey AKP politikalarını eleştirmekti.
Sosyal medyadaki troll ordusunu millet yerine koyan bir savcılık var. Onlar bir yaygara başlatıyor savcılık harekete geçiyor. Dün Ayşenur Aslan’ın başına gelen de oydu. Bunları toplumsal intihal diye değerlendiren bir savcılık.
62 saniyelik videoyu izleyerek beni tutukladınız. Orada söylenen hiçbir şey suç değil. Hiçbir terör örgütü ve suçu övülmemiş, propaganda yapılmamış. PKK’nin eylemini öven bir yaklaşım ya da değerlendirme yok. İktidar, İmralı’yı seçimlere ve siyasete müdahale için siyasal bir araç olarak kullanıyor. Siyasi aktörleri onun üzerinden tehdit ediyor.”
Yanardağ ve avukatlarının savunmalarının ardından savcı mütalaa verdi. Savcı mütalaasında Yanardağ’ın terör örgütü propagandası yapmasından cezalandırılmasını ve tutukluk halinin devam etmesini istedi.
“Örgüt propagandası” suçunun işlendiğinin sabit olduğuna karar veren mahkeme, suçun basın yayın yoluyla işlenmiş olması gerekçesiyle yarı oranında artırım yaparak Yanardağ’ın 2 yıl 6 ay hapsine hükmetti. Mahkeme kararla birlikte Yanardağ’ın tahliyesine karar verdi.