Merdan Yanardağ’ın iddianamesinden ‘Türkiye Yüzyılı’ çıktı: Kılıçdaroğlu’nun montaj videosu detayı

Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında hazırlanan iddianamede, 'Türkiye Yüzyılı' adlı Youtube hesabının yer alması dikkat çekti. Bahsi geçen Youtube hesabı, 'Kılıçdaroğlu'nun tanıtım videosunun orjinal hali sızdırıldı' başlıklı bir video da yayınlamış.

Gündem 13 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında, “suçu ve suçluyu övmek”, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla iddianame hazırladı.

İddianamede, Merdan Yanardağ hakkında soruşturma başlatılması süreci şöyle anlatıldı:

– Merdan Yanardağ Tele 1 kanalında 20 Haziran 2023 tarihinde PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili açıklamalarda bulundu.

– Yanardağ’ın açıklamalarının yer aldığı video, 25 Haziran 2023’te çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde paylaşıldı.

– 26 Haziran 2023’te ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı re’sen soruşturma başlattı.

İddianamede, polisin Merdan Yanardağ hakkında incelemeye “Türkiye Yüzyılı” adlı Youtube hesabında yer alan video üzerinden başladığı ise şöyle açıklandı:

“Soruşturma kapsamında kolluk görevlilerince konuyla alakalı yapılan açık kaynak araştırmaları neticesinde düzenlenen 26/06/2023 tarihli Açık Kaynak Araştırma Tutanağı’nda özetle; Video paylaşım sitesi Youtube isimli internet sitesinde ‘Türkiye Yüzyılı’ isimli hesaptan ‘Merdan Yanardağ: Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması gerekiyor’ başlıklı ve 1 dakika 3 saniye uzunluğundaki videonun paylaşıldığı görüldü.”

Merdan Yanardağ hakkında hazırlanan iddianamedeki ilgili bölüm…

“Türkiye Yüzyılı” adlı Youtube hesabındaki video, Merdan Yanardağ’ın tutuklanmadan önce yaptığı açıklamada belirttiği gibi “montaj video” idi. Yani, Yanardağ’ın açıklamalarının tamamı ye almıyordu, kesilmişti.

2014 yılında açılan, “Türkiye Yüzyılı” adlı Youtube hesabının kime ait olduğu ise bilinmiyor.

Kılıçdaroğlu’nun da montaj videosu aynı hesapta yayınlandı

Merdan Yanardağ’ın videosunun yanı sıra, “Türkiye Yüzyılı” adlı Youtube hesabında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da montaj videosu 12 Nisan 2023 tarihinde, “Kılıçdaroğlu’nun tanıtım videosunun orjinal hali sızdırıldı” başlığıyla yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim öncesi mitinglerinde CHP’nin “Haydi” reklam filmine montaj ile PKK’lı yöneticilerin eklenen videosunu izlettirmişti.

TRT ortak yayınında konuşan Erdoğan bir soru üzerine, “Kılıçdaroğlu’nun Kandil’dekilerle video çekimleri var. Ama montaj ama şu ama bu” yanıtını vererek, görüntülerin montaj olduğunu kabul etmişti.

Yanardağ ne demişti?

Merdan Yanardağ, Tele1’de ekrana gelen “4 soru 4 yanıt” programında Abdullah Öcalan’ın tecritinin kaldırılması gerektiğini söylemişti.

“İmralı’ya baktığımız zaman, 70 yaşını geçmiş bir Abdullah Öcalan ve kabul etmek gerekir ki çok uzun süredir, 25 yıldır kesintisiz hapiste ve tecritte olan bir kişiden söz ediyorum” diyen Yanardağ, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Türkiye’de en uzun süre yatan siyasi mahkumdur. Normal infaz yasaları geçerli olsa aslında serbest bırakılması gerekiyor, ev hapsi vs. Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritin hukukta hiçbir yeri yoktur. Kaldırılması lazım. Biz görmüyoruz, duymuyoruz, tartışamıyoruz. O izliyor mu izlemiyor mu bilmiyoruz.”

“Ama orada elinde rehin olarak tutmuşsun, adamla pazarlık yapıyorsun. Onun üzerinden tehdit savuruyorsun. Ailesiyle bile görüşemiyor, avukatlarıyla görüşemiyor. Böyle bir infaz düzeni olabilir mi? Abdullah Öcalan hafife alınacak birisi değil. Neredeyse cezaevinde filozof oldu çünkü okumaktan başka bir şey yapmıyor. Siyaseti doğru okuyan, doğru gören, doğru çözümleyen son derece zeki birisidir.”

Ne olmuştu?

Merdan Yanardağ, TELE1’deki programda PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tecridinin kaldırılması gerektiğini söylemişti.

Yanardağ’ın sözleri üzerine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin açıklama yaparak kanal hakkında inceleme başlatıldığını bildirmişti.

Öcalan hakkında açıklamaları nedeniyle Yanardağ hakkında da, “Suçu ve Suçluyu Övme” ve “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçlarından resen soruşturma açılmıştı.

Yanardağ, yayın sırasında şunları söylemişti:

“Tele1’e yönelik bir operasyon var. Dün geceden başlayan, benim adım üzerinden gerçekleştirilen bir kumpas operasyonu. Güya terör örgütünü ve suç olan fiili övmüşüm, iddia bu. Bizim bir yayınımız üzerine tamamen kurgu, montaj ve iftira üzerine inşa edilmiş bir suçlama kampanyası var.

Ben hiçbir terör örgütünü övmedim, hiçbir terör örgütü liderini de övmedim. Böyle bir kastım da niyetim de yok. O programda AKP milletvekili Galip Ensarioğlu’nun yeni bir çözüm süreci başlatma ve kendi iktidar alanları daralmış olan AKP’ye yeni bir alan açma çabası olduğunu dile getirdim. 6 gün önce 4 Soru 4 Yanıt programında benim sorulara verdiğim yanıtlardan biri de Ensarioğlu’nun çıkışıydı. Gündemdeki bu konu üzerine ben de yorumlarımı ortaya koydum.”

Öte yandan TELE1’e de 7 gün ekran karartma cezası verilmişti.

İddianame hazırlandı: Yanardağ’ın 10 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyorİddianame hazırlandı: Yanardağ’ın 10 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.