Soğuk Savaş döneminde uydular yüzlerce Roma kalesi keşfetmiş
Iraklı yetkililer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın 'Kerkük- Ceyhan Boru Hattı'nın açılacağı'na ilişkin sözlerini medyadan öğrendiklerini belirttiler. Bayraktar'ın bir hafta içinde açılabileceğini söylediği hat halen kapalı bulunuyor.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Kerkük-Ceyhan Boru Hattı’nın yeniden açılacağı yönündeki açıklamasını değerlendiren Irak Petrol Bakanlığı yetkilisi konuyla ilgili Ankara’dan resmi bildirim almadıklarını belirtti. Reuters’a konuşan Iraklı Petrol Bakanlığı’ndan iki üst düzey yetkili, boru hattının faaliyete geçmeye hazır olduğuna ilişkin Türkiye’den resmi bir bildirim almadığını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen hafta başında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkentinde düzenlenen Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı’nın açılış oturumunda yaptığı konuşmada Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından Silopi’den Ceyhan’a 650 kilometrelik boru hattında oluşan hasarları uluslararası standartlarda onardıklarını belirterek, incelemeleri, onarımları ve bakımları Iraklı yetkililerle paylaştıklarını söylemişti.
Bayraktar, “Pazartesi Abu Dabi’de ilan ettiğimiz şu, Çarşamba günü itibariyle yani dün itibariyle hat operasyona hazırdır, petrolün Ceyhan’da depolanması ve dünya piyasalarına gitmesiyle alakalı hiçbir eksik yoktur. Bunu karşı tarafa bildirdik ve bu süreci bütün dünya ile paylaşmış olduk. Zira dünyada petrol fiyatlarında artışın olacağı beklenen bir dönemde 500 bin varillik ilave bir petrolün dünya piyasalarına geliyor olması da daha dengeli bir petrol piyasası için de fevkalade önemli diye düşünüyoruz” dedi.
Ancak Reuters’a konuşan Irak Petrol Bakanlığı yetkilileri Bayraktar’ın açıklamasını “sadece medyada duyduklarını” söylerken isminin açıklanmaması şartıyla konuşan üst düzey diğer bir yetkili, “Biz Petrol Bakanlığı olarak boru hattının durumu hakkında son gelişmelere ilişkin olarak Türkiye tarafından resmi olarak bilgilendirilmeliyiz” dedi.
Irak, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi petrolünü SOMO’nun izni olmadan ithal ettiği gerekçesi ile iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiğini savunarak 2014 yılında tahkim davası açmıştı.
Türkiye Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin 25 Mart 2023 tarihinde 1,5 milyar dolar tazminata hükmetmesinin ardından Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan’a petrol ihracatı durmuştu. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tek taraflı bir tazminat ödemesinin gerçekleşmeyeceğini, iki tarafın da kabul edilen ve reddedilen talepleri olduğunu, iki tarafın da tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.
Bağdat ile Erbil yönetimleri, nisan ayının başında Türkiye üzerinden petrol ihracatına devam edilmesi için anlaşmaya varmıştı ancak şu an itibarıyla Kerkük- Ceyhan Boru Hattı’ndan petrol ihracatı yapılmıyor.