Çin’de bir gayrimenkul devi daha borcunu çeviremedi

Çinli Evergrande Grup, 330 milyarlık borcu nedeniyle iflasın eşiğine geldi. Şimdi de toplam borç yükü 35 milyar doları aşan Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Country Garden’ın gelecek hafta süresi dolacak olan yurt dışı tahvil ödeme yükümlülüklerinin tamamını yerine getiremeyeceği açıklandı.

Ekonomi 11 Ekim 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Country Garden, 17 Ekim’e kadar 15 milyon dolarlık eylül tahvil kuponunu ödeyemezse, şirketin tüm yurt dışı tahvili temerrüde düşmüş sayılabilir.

Covid-19 salgınının etkileri ve hükümetin şirketlere getirdiği borçlanma kriterleri nedeniyle Çinli konut üreticilerinin başı borçlarla fena halde derde girdi. Aynı zamanda dünyanın en büyük konut üreticileri arasında yer alan Çinli Evergrande Grup, 330 milyarlık borcunu ödemeyip iflasa doğru sürüklenirken, toplam borç yükü 35 milyar doları aşan Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Country Garden’ın da yurt dışı tahvil ödeme yükümlülüklerinin tamamını yerine getiremeyeceği açıklandı.

Çinli Evergrande'nin 330 milyar dolarlık borcunda yolun sonu yaklaşıyorÇinli Evergrande’nin 330 milyar dolarlık borcunda yolun sonu yaklaşıyor

30 günlük süre 17 Ekim’de doluyor

Çin’deki konut satışlarının yüzde 40’ını yapan şirketler, 2021’de gayrimenkul sektörünü ağır etkileyen likidite krizinin ardından temerrüde düştü ve birçok konutun inşaatı yarım kaldı. Country Garden şu ana kadar temerrüde düşmedi ancak geçen aydan bu yana dolar cinsindeki bazı tahvillerinin kupon ödemelerini kaçırdı ve gelecek haftadan itibaren borcunu ödemesi için 30 günlük ek süre sona erecek.
Country Garden’ın dün 2024 ve 2026 dolar cinsi tahvilleri için 66,8 milyon dolar kupon ödemesi gerekiyordu fakat şirket bu kuponları ödeyip ödemediğini açıklamadı. Şirket bugünkü açıklamasında, belirli borçlar için 470 milyon Hong Kong doları (60,04 milyon ABD doları) tutarında bir anapara ödemesini yapamadığını belirtti.

Tüm yurtdışı tahvilleri temerrüde düşmüş olacak

Country Garden önümüzdeki hafta, 30 günlük ek sürenin sonunda 17 Ekim’e kadar 15 milyon dolarlık eylül tahvil kuponunu ödeyemezse, şirketin tüm yurt dışı tahvili temerrüde düşmüş sayılabilir. Country Garden, “Vadesi geldiğinde veya borcunu ödemesi için ek süreler içinde yurt dışı tahvil ödeme yükümlülüklerinin tamamını yerine getiremeyeceğini” ve ödeme yapılmamasının, alacaklıların borçların ödenmesinin hızlandırılmasını talep etmelerine veya icra takibi başlatmalarına yol açabileceği açıkladı. Country Garden’ın 10,96 milyar dolarlık yurt dışı tahvili ve 42,7 milyar yuan (5,86 milyar dolar) değerinde yurt dışından sağlanmış kredisi bulunuyor.

Çinli Evergrande, iflas koruma başvurusunda bulunduÇinli Evergrande, iflas koruma başvurusunda bulundu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.