Yediğin hurmalar gelir tırmalar!

15 Ekim 2023
Akpınar 62 yıldır Göksel Özdoğdu ile evli, çiftin bu evlilikten çocuğu yok

Bu sözler Türk tiyatrosu ve sinemasının duayen isimlerinden Metin Akpınar’ın, “evlilik dışı ilişkiden bir kızı olduğu” haberi üzerine sözleri. Metin Akpınar’ın babası olduğunu 21 yaşındayken öğrenen ikizlerden Duygu, babası kendisini bağrına basmakta zorlandığı için ağır travmalar yaşadığını söylüyor. DNA testi ile ispatlanan olay şu an tüm Türkiye’de konuşuluyor. Beni en çok etkileyen Akpınar’ın 36 yıl önce Antalya’da bir sanatsal etkinlikteki bir gecelik beraberliğinden olan kızlarından tam 24 yıl sonra haberdar olması ve varlıklarından haberdar olmadığı çocuklarının çektiği acılardan dolayı ve eşi Göksel Akpınar’ı üzdüğü için samimiyetle özür dilemesi oldu.

Ülke olarak tek gecelik ilişkilerin sonunda doğan çocukların ünlü babaları tarafından zar zor kabul görmesini daha önce de yaşamışlığımız var.

Küçük Emrah, oğlunu yollar süren bir hukuk savaşının sonunda DNA sonucu ile kabul ederek mirasından çıkarmıştı… İbrahim Tatlıses’in babası olduğunu kabul etmesi uzun yıllar alan Dilan Çıtak, 13 yaşında öz babasının İbrahim Tatlıses olduğunu öğrenmiş ancak üvey babası Cem Çıtak’ı üzmemek için bu bildiğini ona söylememişti. Babasının ölümünün ardından maddi sıkıntılar çeken Dilan, annesinden habersiz öz babasının kapısına giderek ondan yardım istemiş, Tatlıses bu yardım isteğini geri çevirmemiş ancak Dilan’ı da bağrına basmamıştı taa ki Tatlıses vurulup iyileştikten sonra resmi olarak kabul edene kadar.

Bu örnekleri yurtdışından da çoğaltmak mümkün. 75 yaşındaki Arnold Schwarzenegger eski karısı Maria Shriver’la eski hizmetçileri Mildred Baena’dan çocuk sahibi olma konusunda yüzleştiği anı hayatını anlatan Netflix dizisinde yeniden ele  aldı. Arnold ve Maria haftalık danışmanlık seansındayken danışmanları Arnold’a Maria’nın şu anda 25 yaşında olan Joseph Baena’nın babası olup olmadığını öğrenmek istediğini söylüyor ve Maria bu şekilde gerçekle yüz yüze geliyor. Arnold, başlangıçta Joseph’in kendi oğlu olup olmadığını bilmediğini itiraf ediyor, ancak çocuk büyüdükçe durumun böyle olduğunu anlıyor. Daha sonra yaklaşık on yıl boyunca Kaliforniya valisi olarak görev yapan aktör, durumu gizli tutuyor.
Ancak  Los Angeles Times  muhabiri Mark Barabak, dizide Arnold ve Maria’nın ayrılıklarını açıklamasından kısa bir süre sonra Arnold’un ev çalışanlarından biriyle ilişkisi olduğuna dair bir ihbar alıyor. Barabak hikayeyi Arnold’un sözcüsüyle doğruladıktan sonra duyuruyor. Bu arada Arnold, The Times’ın olayı haber yapacağını öğrenince durumu diğer çocuklarına açıklamak zorunda kalıyor. 25 yıllık (eski) eş ve dört çocuk şimdi en azından özel günlerde bir araya gelebiliyorlar.

Sonuçta bu olaylarda kırılan taraf çocuk ve eski eş oluyor. Bence bir kadının durumu öğrendiği andaki ilk tepkisi eşini eskilerin deyimi ile “Sümerbank patiskası gibi yırtmak” oluyor.

Tabii ki insanlar, özellikle de erkekler doğal olarak meraklı yaratıklar ve bazen yeni veya heyecan verici bir şeyi keşfetmenin cazibesi, bağlı ilişkileri olanlar için bile baştan çıkarıcı olabiliyor. Bu merak, bir kişiyi anlık yenilik arzusunu tatmin etmenin bir yolu olarak tek gecelik bir ilişkiye girmeye yönlendirebiliyor. The Journal of Sex Research’de yayınlanan bir araştırmada gündelik ilişkiler heyecan ve cinselliğin dışsal bir onayı olarak ifade ediliyor. Ancak erkekler genellikle “performans sergileme” baskısı altında oldukları için stresli hissediyorlar. Her iki cinsiyet de tek gecelik seksin duygusal yakınlığının eksik olduğundan bahsediyor.

Evlilikte tatmin eksikliği veya çözülmemiş sorunlar da bazen bireyleri bağlılık ilişkisi dışında onay veya tatmin arayışına itebiliyor. Evlilik içinde duygusal olarak kopukluk ya da tatminsizlik hissetmek, kişinin tek gecelik ilişki yoluyla geçici tatmin arayışına girmesine yol açabiliyor. Hatta bence bu sebep evli karınların yaşadığı tek gecelik ilişkilerde de başı çekiyor.

Erkeklerde bir de “azgın teke sendromu” dediğimiz orta yaş krizini unutmayalım. Erkekler gençlik hissi arayışında ortaya çıkan kişisel güvensizliklerle mücadele etmek için bu yolu tercih edebiliyor Bu duygular, evli bir erkeğin öz saygısını artırmanın veya arzulandığını hissetmenin bir yolu olarak tek gecelik bir ilişkiye girmesine yol açabiliyor.

Tabşi ki bir evlilikte duygusal bağ veya yakınlık eksikliği varsa, kişi bu yönleri geçici de olsa başka bir yerde arayabiliyor. Tek gecelik bir ilişki, evliliklerinde eksik olduğunu düşündükleri duygusal veya fiziksel yakınlığı deneyimlemeleri için bir fırsat sağlayabiliyor. Ancak yine de ben dürtüsel davranış veya zayıf muhakemenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bazen bireyler sonuçlarını tam olarak düşünmeden o anın sıcaklığıyla dürtüsel kararlar veriyor. Alkol, akran etkisi de muhakeme yeteneğinin zayıflamasına katkıda bulunabiliyor ve evli bir erkeğin tek gecelik bir ilişkiye girmesine yol açabiliyor. Bu durumda erkek sadece bir çocuk sahibi olma riskini değil, cinsel yoldan bulaşan bir hastalık kapma riskini de üstleniyor.

Peki hayat beklenmedik bir ters köşe yaratır ve bu tek gecelik ilişkiden bir çocuk dünyaya gelirse…

Evliliğin gücünü daha fazla test eden şok edici bir durum daha düşünemiyorum.

Sahneyi hayal edin: görünüşte mutlu bir eş, dünyasının alt üst olmak üzere olduğundan habersiz günlük rutinine devam ediyor. Sonra, bir anda, kocasının geçmişteki bir tek geceden bir çocuğu olduğunu öğreniyor. Yaşadığı şok, tüm ilişkilerini ve inşa ettikleri güven temellerini sorgulamasına neden oluyor.

Başlangıçta, eşin duygu kasırgası, öfke,ihanet ve kalp kırıklığının iç içe geçerek hesaplaşma anında zirve yaptığı bir gerçek. Ancak ortalık yatıştıkça ve ilk şok azaldıkça, bu beklenmedik bölümle zarafet ve dayanıklılıkla yüzleşecek gücü kendi içinde bulmak mümkün mü?

Bunu yapabilmek için kocasının eylemlerinin, her ne kadar derinden yaralayıcı olsa da, onun kendi zayıflıklarından ve hatalarından kaynaklandığını fark etmesi gerekiyor. Bu çocuğun ortaya çıkmasının onun değerinin ya da sevgilerinin bir yansıması olmadığını anlamaya başlaması önemli.

Bu durumlarda iletişim, ilişkilerinin can damarı haline geliyor. Dürüst ve açık konuşmalar, kadının acısını ve endişelerini ifade etmesine olanak tanırken, kocasına da pişmanlığını ve telafi etme konusundaki samimi arzusunu paylaşma fırsatı veriyor. Tabii ki çok uzun ve meşakkatli bir süreçten bahsediyorum. Her eşin kaldırabileceği bir durum da değil. Bu tek gecelik tutkuların pahalıya patlaması da cabası, sonuçta çocukları üzecek bir durum da, mirasa bir ortak daha gelmiş oluyor.

Atasözümüz gibi “yediğin hurmalar, gelir tırmalar” sözü çok doğru. Hurma yerken dikkat etmek lazım!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.