Mamardashvili yıldızlaştı, Gürcistan ve Çekya berabere kaldı
Gürcistan'dan 7 yıl önce Türkiye'ye giren kahverengi kokarca fındığın yüzde 80'ini tehdit etmeye başladı. Hızla yayılan böcek şimdilerde hava soğuduğu için evlere girdi. Ancak uzmanlar sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söylüyor.
Dünyanın fındık üretim pazarını elinde tutan Karadeniz Bölgesi’nde bitkilere ‘kahverengi kokarca’ dadandı. Bu böcek türü başta fındık olmak üzere birçok ürünü tehdit ediyor. 7 yıl öncesine kadar Türkiye’de tanınmayan kahverengi kokarca, Gürcistan’da ülkeye geldikten sonra hızla yayıldı ve günde 30 kilometre yol katediyor. Yerleştiği fındık bahçelerinde yaprakları yiyip bitkilerin de suyunu emdiği için ürünlerin kökünü kurutuyor. Bu durumla mücadele etmek için başlatılan biyolojik çalışmalar kapsamında Çin’den ithal edilen 30 bini aşkın ‘samuray arı’, bu yıl Artvin’de doğaya salındı.
Böceğin tarıma verdiği zararın boyutu da ortaya çıktı: 5 milyar lira. Bu büyük zararın ortadan kaldırılması için biyolojik mücadelenin yanı sıra kimyasal ve fiziksel yöntemlere de başvuruluyor. Ancak artık havalar soğuduğu için böceğin rotası ise değişti. Şimdi kahverengi kokarcaya karşı evlerde de mücadele başlatıldı. Öte yandan popülasyonunda ciddi artış gözlenen istilacı böcek türü yayılımını devam ettirirse, gelecek yıl fındığa yüzde 80 oranında zarar vermesi öngörülüyor.
UFK Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, bu böceğin dünyada tarıma en fazla zarar veren tür olduğunu belirtiyor ve acilen önlem alınması gerektiğini söylüyor. Aslında böceğin 7 yıldır ülkede olduğunu belirten Arslantürk bu sene aşırı derecede görülmeye başladığını anlatıyor ve “‘Gördüğün yerde yok et’ sloganı ile bundan 6-7 yıl önce broşürler hazırlayıp, okullara, camilere astığımız uygulama” diyor. Artık mekanik yani fiziksel olarak mücadele etmenin yetersiz olduğunun altını çize Arslantürk, “Kimyasal mücadeleyi de acil başlatmamız gerekiyor. Bununla ilgili Tarım Bakanlığı’nın ruhsatladığı 4 çeşit ilaç var. Onun yanında sinek ilacını da yoğun bir şekilde kullandığımız zaman işe yarıyor” önerisinde bulunuyor.
Böceğin matematiksel olarak yapılan hesaplarda önü alınamaz derecede çoğaldığını belirten Arslantürk, “Bir çift kahverengi kokarca böceği ile çocukları sezonda 14 bin tane yumurta bırakıyor. Bu, çok korkunç bir zarar boyutunu ortaya koyuyor. Umudumuz, kışın yumuşak geçmesi. Eğer kış yumuşak geçerse, hayvan beslenemediği için kendi kendine yok oluyor. Zarar boyutu büyük olan bir böcek türü bu. Bu yıl Artvin tarafında yüzde 50-60 civarında fındığa zarar verdi. Önümüzdeki yıl eğer bu boyutta devam ederse, yüzde 80’lere kadar fındığa zarar verme ihtimali var. 500 rakıma kadar zarar verdiğini görüyoruz. Onun üzerinde hava koşullarında yaşamaya müsait bir hayvan değil” diyor.