Komşu karıştı: Mecliste yumruklu kavga, sokakta protesto dalgası

Gürcistan'da iktidarda partisinin Tiflis sokaklarını da karıştıran "dış güçler" konulu yasa tasarısını yeniden meclise sunması yumrukların ve tekmelerin konuştuğu bir kavgaya neden oldu. Bir vekilin kürsüdeyken yumruklandığı olay kısa sürede büyüdü.

Dünya 16 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Gürcistan Parlamentosu

Son dönemde sık sık protestolarla gündeme gelen komşu Gürcistan’da bu sefer “dış güçler” konulu bir yasa tasarısı tartışma yarattı. Geçen yıl “yabancı ajan tasarısı” olarak da nitelendirilen “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısı parlamentonun hukuk komitesinde görüşülüyor. Başkent Tiflis’te sokakları da karıştıran gerilim parlamentoya da sıçrayınca milletvekilleri içinden çıkılması hayli güç bir kavgaya tutuştu.

İktidar partisi tarafından bu yıl tekrar sunulan yasa tasarısına tepki gösteren muhalefet partilerinin milletvekilleri komite oturumunda yasa tasarısı karşıtı sloganlar attı. Yasa tasarısının ülkenin Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonuna “tehdit” oluşturduğunu savunan muhalefet milletvekilleri yasanın onaylanmaması gerektiğini vurguladı.

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze komite oturumunda söz konusu tasarıyı tanıttı. Muhalefetteki Vatandaşlar Partisi milletvekilli ve yasa tasarısına tepki gösteren Aleko Elisaşvili konuşma yapan Mdinaradze’ye yumruk attı. Olay kısa sürede neredeyse tüm vekillerin katıldığı bir kavgaya dönüştü.

Kavga nedeniyle oturuma ara verildi. Vekillerin sakinleşmesiyle oturum dakikalar sonra kaldığı yerden devam etti.

Tasarıya parlamento girişinde protesto

Öte yandan yasa tasarısının hükümet tarafından tekrar parlamentoya sunulması başkent Tiflis’teki parlamento binasının giriş kapısının önünde protesto ediliyor. Sabah erken saatlerde toplanan göstericiler “Avrupa’ya Evet, Rus Yasasına Hayır” sloganları attı.

Göstericiler Gürcistan ve AB bayrakları ve yasa tasarısı karşıtı pankartlar taşıdı. Protesto gösterisine yoğun katılım olduğu gözlemlendi.

İktidar tanım tartışmalarına açıklık getirdi

İktidar partisinin parlamento çoğunluğu lideri Mdinaradze geçen hafta Gürcistan’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının finansmanının yüzde 90’ından fazlasının şeffaf olmadığını savunmuştu.

Ülkesindeki uluslararası mali kuruluşların Gürcistan’daki STK ve medya gibi kurumlara sağladığı finansman hakkında şeffaf bilgi alınmasının imkansız olduğunu belirten Mdinaradze “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısını yeniden sunmaya karar verdiklerini bildirmişti.

Yasa tasarısı içeriğinin geçen yılki tasarıyla aynı olduğunu dile getiren Mdinaradze sadece daha önce içindeki “yabancı etki ajanı” yerine “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon” tanımının kullanılacağını aktarmıştı.

Geçen yıl da sokakları karıştırmıştı

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi “yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısını ilk olarak Mart 2023’te parlamentoya sunmuştu. Tasarı fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurtdışından alan Gürcü kuruluşların “yabancı ajan” olarak kaydolmasını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmasını öngörüyordu.

Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili yasa tasarısının Rusya’nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek iptal edilmesini istemişti. Muhalifler tasarının iptal edilmesi için gösteriler başlatırken parlamentoda milletvekilleri arasında kavgalar çıkmış, Tiflis sokaklarında protestolar düzenlenmişti.

Protesto gösterilerinin büyümesi üzerine Gürcü Hayali Partisi mecliste ön onay alan yasa tasarısını geri çekmişti.

Bir yangın da Gürcistan'da: Abhazya sanat tarihi kül olduBir yangın da Gürcistan’da: Abhazya sanat tarihi kül oldu

Stalin'in ikonası Gürcistan'ı karıştırdıStalin’in ikonası Gürcistan’ı karıştırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.