Stalin’in ikonası Gürcistan’ı karıştırdı

Gürcistan'ın başkentinde Stalin ikonasına "saygısızlık" nedeniyle öfkeli kalabalık sokaklara döküldü.

Dünya 14 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Gürcistan’ın başkentine yakın zamanda yerleştirilen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) lideri Josef Stalin’i tasvir eden dini ikona büyük bir protestoya neden oldu. Protestonun nedeni ikonanın kendisi değil, ikonaya yönelik saldırı.

Gürcistan Stalin’in memleketi. Bu sebeple de onun tasvir edildiği bir ikona kısa bir süre önce başkent Tiflis’e getirildi. Bunu protesto etmek isteyen bir kadın ikonaya zarar verince başkentte tansiyon yükseldi. Şüpheli kadının cezalandırılmasını isteyen öfkeli kalabalık protestoya başladı.

Şüphelinin Stalin ve SSCB’nin Gürcistan’da “derin bir bölünmeye” neden olduğunu düşünerek protesto amaçlı ikonaya boya fırlattığı iddia edildi.

Gürcistan medyasında yer alan habere göre Rusya yanlısı Muhafazakar Hareket/Alf-info Stalin’in ikonasının “tahrif edilmesini” protesto için destekçilerini Parlamento binası yakınına çağırdı. Yerel saatle 15.00’te başlayan protestoya parti liderleri de katıldı. Parti liderleri toplanan kalabalığa “Aziz Matrona ikonuna yapılan hakareti affetmeyeceklerini” belirterek sorumlu gördükleri herkesin gereken şekilde cezalandırılmasını talep etti.

Alt-Info’nun kurucularından Konstantine Morgoshia Ukrayna’da yaşanan savaşa atıfla “Bunu protesto etmez ve hedefe yönelik tepki göstermezsek Ukrayna’da yaşananların tekrarı için itici güç olacaktır. Gürcistan toplumu kararlı durmalı ve bu tür gerçeklerin tekrarlanmasına izin vermemelidir” dedi.

Morgoshia’ya göre hükümet acilen bu tür eylemlerin para cezası yerine hapisle cezalandırılmasını öngören bir yasa çıkarmalı. Protestocular 9 Aralık’ta Tiflis’teki Katedrali’deki Joseph Stalin ikonunun üzerine mavi boya atan aktivist Nata Peradze’nin hapis cezasıyla sonuçlanacak bir yasa maddesi uyarınca yargılanmasını da istedi.

Parlamento önünde toplanan binlerce Ortodoks ve Alt-Info destekçisi sonra da Stalin ikonasının önünde dua etmek için şehrin içinden katedrale doğru yürüdü.

İkonun yan panelinde Gürcistan doğumlu Stalin’in İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Rus Ortodoks azizi olan Moskova’daki Aziz Matrona tarafından kutsanması tasvir ediliyor.

Cumartesi günü dindar Ortodokslar ikonanın Stalin’i tasvir eden kısmını öpmek için sıraya girip yanına da çiçekler yerleştirdi.

Reuters’da yer alan habere göre protestoyu organize eden Rusya yanlısı aşırı muhafazakar grup ikonaya yapılan ‘saygısızlığı’ Stalin dönemindeki dini baskıyla karşılaştırdı. Açıklamada “Güncel olaylara ilişkin tutumumuzu ifade ediyor ve kilisedeki ikonanın üzerine boya dökülmesinin kiliseye bir nevi baskın olduğunu aynı zamanda Bolşevik tecrübesinin tekrarı olduğunu vurguluyoruz” dendi.

Bilindiği üzere Stalin ateistti ve dini ciddi şekilde baskı altına almıştı.

Papa, Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığını Stalin’in 30’lu yıllardaki aç bırakma soykırımına benzettiPapa, Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığını Stalin’in 30’lu yıllardaki aç bırakma soykırımına benzetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.