Bir yangın da Gürcistan’da: Abhazya sanat tarihi kül oldu

Abhazya Ulusal Sanat Galerisi yangında kül oldu. Gürcistan'ın kuzeyindeki Sukhumi kentinde meydana gelen yangında 4 bin sanat eserinin bulunduğu galeri küle dönerken, galerisi müdürü Suram Sakaniya "Bu bizim için onarılamaz bir hasar" dedi.

Kültür Sanat 23 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Abhazya Ulusal Sanat Galerisi'nde 19. yüzyıla ait yüzlerce sanat eseri bulunuyordu.

Bugün 10Haber sayfasında var. ABD’nin Seattle kentinde Davidson Galleries’de çıkan yangında aralarında Picasso, Rembrandt, Goya ve M.C. Escher gibi usta sanatçıların eserleri zarar gördü. Bu haberin dumanı tüterken Gürcistan’dan bir yangın haberi daha geldi. Gürcistan’ın kuzeyindeki Abhazya bölgesinin merkezi Sukhami’de cumartesi gecesi çıkan yangında Ulusal Sanat Galerisi tamamen küle döndü.

4 bin eserin sergilendiği müzede büyük zarar oluştu. Ressam Alexander Shervashidze-Chachba’nın 300 tablosu başta olmak yüzlerde eser yangında kül oldu. Yok olan eserler arasında Abhaz ressamların yanı sıra yabancı sanatçılara ait tablolar da var. Abhaz haber ajansı Apsnypress’e konuşan Ulusal Sanat Galerisi Müdürü Suram Sakaniya “Bu bizim için onarılamaz bir hasar. Tüm tablolar yandı” dedi. Yangının çatıda kablo yangınıyla başladığı, sonra da kontrolden çıktığı belirlendi.

Abhazya sorunu uzun süre gündem olmuştu

Abhazya bölgesi uluslararası hukuka göre Gürcistan’a ait olmakla birlikte uzun süredir özerk. Şu anda Rusya ve diğer birkaç ülkenin bağımsızlığını tanıdığı ülkenin kendi hükümeti var. Doğa manzaraları, dili ve kültürüyle tanınan bölge Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Gürcistan sınırları içinde kalmıştı. Ağustos 2008’de Rusya ve Gürcistan arasında ayrılıkçı Güney Osetya bölgesi nedeniyle çıkan savaşın ardından Moskova her iki bölgeye de asker konuşlandırmıştı.

Picasso, Rembrandt ve Goya alevler içindePicasso, Rembrandt ve Goya alevler içinde

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler