Cezayirli Hasan Paşa’nın köşkünde, aslanının ipuçları aranıyor
Geciken sonbahar yağışları hemen her yerde kuraklığa sebep oluyor, barajlar alarm veriyor. Önce büyükşehirlere su sağlayan barajlar alarm verdi, ardından Bodrum’da iki baraj kapatıldı. Dün de Edirne ve Çanakkale’den kötü haberler geldi. Meteoroloji 12 ili "olağanüstü kurak" olarak niteledi.
Çanakkale’de çok sayıda su kaynağı barındırdığı için mitolojide ‘Bin Pınarlı İda’ olarak geçen Kaz Dağları’ndan beslenen Bayramiç Barajı’nda doluluk yüzde 8,5 olarak ölçüldü. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen “Şu anda kritik seviyede olduğumuz için önümüzdeki hafta içinde barajımızı sulamaya kapatmak zorundayız. Su seviyesinin düşük olması nedeniyle arıtma da olmadığı için kentteki içme suyunda balçık ve balık kokusu var” dedi.
Tüm dünyayı etkileyen iklim krizi özellikle son yıllarda Türkiye’de kuraklığa sebep oluyor. Bu yıl beklenen sonbahar yağışlarının gecikmesi yurdun dört bir yanındaki barajları kuruma noktasına getirdi. Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlere su sağlayan barajlar alarm seviyesine dayandı. Muğla’nın Bodrum ilçesine su veren iki baraj kuraklık sebebiyle kapatıldı. Dün de iki ilçeden, Bayramiç ve Keşan’dan kötü haber geldi. Edirne’nin Keşan ilçesinin Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu kuruyan Kadıköy Barajı’nın ortasına kadar yürüyerek tasarruf çağrısı yaptı.
Kaz Dağları’ndan beslenen 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı’nın doluluk oranı yaşanan kuraklık nedeniyle yüzde 8,5’lere kadar geriledi. Barajdaki su seviyesinin düşmesi sonucu arıtma tesisi de olmadığı için suda balık ve balçık kokusu olduğunu dile getiren Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, barajın bir hafta içerisinde tarımsal sulamaya kapatılacağını belirtti. Şen “Bu kritik seviye demek. Yaşanan kuraklık nedeniyle barajımız bu yıl en yüksek yüzde 86 civarında kaldı. Buna istinaden ekimin fazla olması ve Bayramiç Barajı’nın sulama alanının çok geniş olmasından dolayı suyun yetersiz kalacağını daha önceden tespit ettik. Bununla ilgili Sulama Birliği’nden talepte bulunmuştuk. Sulama Birliği’nin çalışanları ve yöneticileri bizim talebimizi yerinde buldular ve sulamaya müdahale edildi” dedi.
Bir sonraki sezona da dikkati çeken Şen “Normalde haftada iki gün olan sulama yasağını haftada üç, kademeli bir şekilde dört güne kadar çıkardık. Alınan bu önemlerle su seviyesine bu zamana kadar getirebildik. Hiçbir üreticimizi mağdur etmeden ekim ayının 15’ini gördük. Önümüzdeki dönemlerde güz yağmurlarının yağmasıyla sulama sezonunu kapatmış olacağız. Ancak şu anda barajın su seviyesi çok düşük. Bayramiç Barajı sadece sulama barajı değil. Bayramiç merkezin içme suyunu da karşılıyor. Çok düşük su seviyesi olduğu zaman sularımız balık ve balçık kokuyor. Ayrıca insan sağlığına zararlı hale geliyor. Bununla ilgili önümüzdeki sezon için de barajın doluluk oranına göre ekim planlaması yapılmalı. Bütün üreticilerimizin de bu planlamaya uyması gerekiyor. Kaçak ekimlere izin verilmemeli. Bayramiç halkının bu içme suyundan en üstün şekilde faydalanması için sulama sezonunu yüzde 15 seviyelerinde bitirmemiz lazım” diye konuştu.
Edirne’nin Keşan ilçesine içme suyunun sağlandığı Kadıköy Barajı’nda incelemelerde bulunan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ise barajın ortasından tasarruf çağrısı yaptı. Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Erhan Başaran’dan bilgi alan Helvacıoğlu barajdaki su seviyesinin düşüklüğünü göstermek için barajın ortasına kadar yürüdü.
Mustafa Helvacıoğlu “Suyumuz artık bitme aşamasında. Önlemler alıyoruz ama Kadıköy için üzgünüm. Barajın ortasına kadar yürüyerek geldim. 56 milyon metreküp su kapasitesi olan Kadıköy Barajı’nda su seviyesi şu an iki-üç milyon metreküp civarında” dedi.
Su çekmek için platform kuracaklarını anlatan Helvacıoğlu “Ölü hacim suyunu kullanmaya başlayacağız. Lütfen suyu dikkatli kullanalım. Suyun dibi göründü. Susuz kalacak halimiz yok, çözüm bulacağız. Ancak dikkat çekmek istiyorum; suyu tasarruflu kullanmalıyız. Su paradan kıymetli. Suyu bulamayacağımız günler geliyor. Yaz bitti ama kötü bir manzara var. Bu dünyanın sorunu. 3-7 kilometre yol eksik yapalım dedik, yatırımları durdurduk, 42 milyon TL’ye Kumdere’de kuyu açmak için çalışma başlattık” diye konuştu.
Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Erhan Başaran da yaklaşık 20 günlük suyun kaldığını söyledi.
Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Standart Yağış İndeksi metoduna göre hazırladığı kuraklık analizine göre son üç ayda özellikle İstanbul ve çevresi, Kastamonu, Yozgat, Bayburt, Gümüşhane, Antalya, Karaman, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Hakkari ve Van “olağanüstü kurak” olarak sınıflandırıldı.
Marmara Bölgesi’nin tamamı, Karadeniz’in orta bölümü, Çukurova bölgesi ve Doğu Anadolu’nun doğusu ile Doğu Karadeniz’in belli noktaların ise “şiddetli kurak ve orta kurak” olarak değerlendirildi.