Anzak Koyu’nda geleneksel “Şafak Ayini”: Savaşı yüceltmek için gelmedik

Çanakkale Kara Savaşları'nın 108. yılı anma törenleri kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda geleneksel "Şafak Ayini" gerçekleştirildi. Her yıl 24-25 Nisan tarihleri aralığında 15 bin km'den fazla yol kateden Avusturyalı ve Yeni Zelandalılar atalarını anmak için burada buluşuyor.

Gündem 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Avustralyalı ve Yeni Zelandalı 2 bin kişi, gece Çanakkale kent merkezinden Gelibolu Yarımadası’na geçti.

Katılımcılar, uyku tulumları ve battaniyeler içinde, tören alanına kurulan dev ekrandan Çanakkale Savaşları’na ilişkin belgesel, film, röportaj ve bazı kentlerdeki Anzak Günü törenlerini izleyerek “Şafak Ayini”nin başlamasını bekledi.

Şafak vakti başlayan programda, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Matt Keogh ve Yeni Zelanda Savunma Bakanı Andrew Little günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Ayin sabaha karşı saat 05.30’da başladı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybeden yabancı ülke askerlerinin ailelerine gönderdiği mektup okundu.

Etkinlik alanına Türkiye Cumhuriyeti adına Çanakkale Vali Yardımcısı Davut Boztaş ile diğer ülkelerin temsilcileri çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulunuldu.

Anzac’ların torunları şafak ayinine geldiAnzac’ların torunları şafak ayinine geldi

Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının okunmasının ardından dua edilmesiyle tamamlanan programa, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Avustralya’nın Çanakkale Konsolosu Harry Hall, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İngiltere Genelkurmay Başkanı Patrick Sanders ile 25 ülkeden çok sayıda maslahatgüzar, büyükelçi, misyon başkan yardımcısı ile savunma ataşeleri katıldı.

‘Buraya savaşı yüceltmek için gelmedik’

Yeni Zelanda Savunma Bakanı Andrew Little, iki ülke arasında iyi niyetli ve güçlü ilişkiler olduğunu söyledi.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle taziye dileklerini ileten Little, bu doğal afetin ardından Türk hükümetinin ve halkının kendilerini hoş karşılamalarının ve ağırlamalarının, iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin ve iyi niyetin nişanesi olduğunu dile getirdi.

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Matt Keogh  “Buraya savaşı yüceltmek için gelmedik. Saygımızı sunmak; savaşta hayatlarını, uzuvlarını, zihinlerini ve ruhlarını feda edenleri onurlandırmak için geldik.” ifadelerini kullandı.

25 ülkeden çok sayıda maslahatgüzar, büyükelçi, misyon başkan yardımcısı ile savunma ataşeleri katıldı

Anzak ve Anzak Günü nedir?

Anzak, Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasından oluşuyor.

Anzaklar 1915’te Çanakkale’de, daha sonra da Orta Doğu ve Avrupa’da müttefikleri adına savaştı. Anzak Günü ise Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin 25 Nisan 1915’te Gelibolu’da karaya çıkışının yıl dönümü olarak anılıyor.

Çanakkale Savaşı’nda ölen binlerce kişi arasında 25 Nisan 1915’te Gelibolu yarımadasına çıkarma yapan Avustralyalılardan 8500, Yeni Zelandalılardan da 3000 kişi vardı.

İlk Anzak Günü 1916’da düzenlendi. O zamandan bu yana da sadece Türkiye’de değil, Avustralya ve Yeni Zelanda’da da büyük törenlerle anılıyor.

Anzac Koyu’nda orman yandı, Yeni Zelanda Mezarlığı alevlerden son anda kurtarıldıAnzac Koyu’nda orman yandı, Yeni Zelanda Mezarlığı alevlerden son anda kurtarıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.