1915 Bir Hilal Uğruna AKM’de sahnelenecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından hazırlanan '1915 Bir Hilal Uğruna' oyunu, 19 Mart'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

Kültür Sanat 17 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İlk olarak Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümünde 2016’da sahnelenen oyuna dair AA muhabirine konuşan Devlet Halk Dansları Topluluğu Sanat Yönetmeni Yıldız Çankaya Sargın, yoğun bir çalışma yaptıklarını belirterek, oyunun Çanakkale şehitleri anısına hazırlandığını söyledi.

Yıldız Çankaya Sargın, oyunda, Çanakkale’de yaşananları bir hemşirenin gözünden anlattıklarını belirterek, “Onbeşlilerimizin, Mehmetçiğimizin elinde can verdiği, vatan uğruna verilen canların acısını hisseden bir hemşirenin anlatımıyla geçiyor oyun. Aynı zamanda burada neden olduklarını, ne için ve ne uğruna savaştıklarını bilmeyen, bu savaşı aslında baştan kaybeden Anzakları da anlatıyoruz” dedi.

Bundan önceki oyunlarda seyirciden büyük takdir gördüklerini anlatan Sargın, şöyle devam etti: “Çanakkale, Kurtuluş Savaşı’mızın da meşalesidir, Cumhuriyet’imizin kuruluşunun kapısıdır. Bu anlamda önem arz ettiğini düşünerek biz tüm yüreğimizi ortaya koyarak çalıştık. Bizim oyunumuzu izleyip ‘Bir gecede Çanakkale tarihini öğrendi benim yavrum’ diyen velilerimiz geldi. Bunlar bizi çok mutlu ediyor. Arzuladığımız şey seyircimizin duygularına ulaşmak. Buna ulaşabilmek için hem görsel hem işitsel hem içinde sinemanın, dansın ve dış sesin olduğu bir zaman tünelini açıp, bizi o döneme götürecek bir şey denemiş olduk”

O dönemin insanlarını anlamaya çalışıyoruz

Oyunda dansçı ve repetitör olarak görev yapan Ceyhun Yıldırım, “Topluluğumuz bu projeyi Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında ilk kez sahnelemişti. Şimdi zaferin 109. senesinde ve Cumhuriyet’imizin 100. yılında tekrar bu önemli eseri sahneleme fırsatı bize doğdu. Bizim için çok kıymetli, çok duygu yüklü anlar yaşıyoruz provada. Temsil anında da elbette aynısı olacak” dedi.

Ceyhun Yıldırım, tüm ekibin Çanakkale ruhuna bürünerek rollerini icra ettiğini anlatarak, şunları aktardı: “O dönemin insanının duygularını anlamaya çalışıyoruz. Bu elbette mümkün değil ama ‘Bir Hilal Uğruna’ eseri, topluluğumuz için ve biz emek veren dansçılar için çok kıymetli. Çok çaba sarf ettik, çok kıymetli provalar yaptık. Bu işin bir parçası olmaktan, o tarihi zaferi yeniden sahneye uyarlayan ekibin bir parçası olmaktan çok mutluyuz ve çok gururluyuz” dedi.

Haftanın oyunu -Tarihte Yaşanmamış Olaylar: Genç yetenekleri keşfedin!Haftanın oyunu -Tarihte Yaşanmamış Olaylar: Genç yetenekleri keşfedin!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.