Tüketici ev dışında yemek, eğlence ve giyimde frene basma eğilimine girmiş

NielsonIQ'nun araştırmasına göre ekonomik koşullar, kısıtlı hane gelirlerini yönetmek için tüketicileri önlem almaya yöneltiyor. Tüketici de bunun için gereksiz harcamaları kesiyor, belirli bir bütçeye bağlı kalıyor ve en düşük fiyatlı ürünü alıyor.

Ekonomi 19 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Akonomik koşullar, kısıtlı hane gelirlerini yönetmek için tüketicileri önlem almaya yöneltmiş. Tüketici de öncelikle ev dışı harcamalarını azaltma eğilimine girmiş.

Küresel bilgi hizmetleri şirketi NielsenIQ’nun araştırmasına igöre Türkiye’de sigara ve alkol hariç FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) perakendesi yılın ilk 8 ayında yüzde 86 büyüdü. NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü, Orta Doğu ve Afrika Analitik Lideri Didem Şekerel Erdoğan FMCG’de hacimsel daralma yaşayan dünya ve Avrupa pazarına göre Türkiye’nin pozitif hacim performansıyla diğer ülkelerden güçlü biçimde ayrıştığını vurguluyor.

Şekerel Erdoğan, “Türkiye’de FMCG büyümesine baktığımızda kişisel bakım, ev temizlik ve gıda kategorisi altında özellikle atıştırmalık ve içecek gruplarının güçlü hacim ve ciro performansıyla büyümeyi öne taşıdıklarını görmekteyiz.” diyor.

NielsenIQ’ya göre 2023’ün ilk 8 ayında yüksek büyüme performansıyla ciro payını en çok arttıran ilk 3 kategori gazlı içecekler, çerez ve kuruyemiş olmuş.

Ancak yüksek büyüme performansına karşılık hayat pahalılığı ve yüksek fiyatlar tüketici davranışında da değişikliğe yol açmış.  Didem Şekerel Erdoğan ekonomik koşulların, kısıtlı hane gelirlerini yönetmek için tüketicileri önlem almaya yönelttiğini ifade ediyor. Tüketici de bunun için gereksiz harcamaları kesiyor, belirli bir bütçeye bağlı kalıyor ve en düşük fiyatlı ürünü alıyor.

NielsonIQ’ya göre tüketici “Ev dışında yemek, ev dışı eğlence, giyim ve dışarıdan yemek siparişi” kalemlerinde daha az harcama eğilimine girmiş. Buna karşılık özellikle taze gıda, taze et ve süt ürünlerinde daha fazla harcama eğilimi içine girmişler ve ev içi tüketime yönelmişler.

Sadakat programları etkili oluyor

Bu arada “ayağını yorganına göre uzatma çabası” içine giren tüketicinin perakendeci tercihinde sadık alışverişçiye yönelik ödül programları en etkili faktör olarak öne çıkmış.

NielsenIQ Türkiye Perakende Hizmetleri Direktörü Serhat Sükan, Türkiye’de ve tüm dünyada yakın geleceğe ilişkin tüketici endişelerini de şöyle özetliyor:

“Değişen ekonomik koşullarla birlikte artan gıda fiyatları ve ekonomik durgunluk gibi endişelerin ilk sıralarda yer aldığını görmekteyiz. Ancak daha önce alt sıralarda yer alan bir faktör var ki, bugün bu listede 5 sırada. Bu da küresel iklim değişikliği başlığı”.

İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik öne çıkıyor

Sükan, artan gıda fiyatlarını da etkileyen bir başlık olarak küresel iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik başlıklarının tüketici gündeminde önemli bir yeri olduğunun altını çiziyor.

Sürdürülebilirliğin alışverişçilerin çoğu için çok önemli bir konu olduğunu paylaşan Serhat Sükan, geçmiş 2 yıla bakıldığında bu önemin daha da arttığını paylaştı. Sükan “Global ölçekte yaptığımız bir araştırma, çevre dostu/sürdürülebilir bir ürün portföyü olmasının, alışverişçilerin marka seçimini etkileyen başlıca faktörler arasına girdiğini göstermekte” diyor.

Araştırma, tarımsal ürünlerin önemini gösteren verileri de içeriyor. Sükan, gıdadaki büyüme trendinin aslında yeni/kısa vadeli olmadığını söylüyor. Sükan 2015 yılından bu yana bileşik yıllık büyüme rakamlarına (CAGR) bakıldığında gıda kategorisinin yüzde 28,5, gıda altında tarım ürünlerinin yüzde 28,7, buğday ürünlerinin ise yüzde 35 büyüdüğünün görüldüğünü belirterek “Bu bize tarımsal üretimin önemini göstermekte” diye konuşuyor.

e-ticarette ciro yüzde 131 arttı

e-ticaret gerçekleşmelerini paylaşan NielsenIQ Türkiye Perakende Hizmetleri Direktörü Serhat Sükan’a göre e-ticaret cirosu yılın ilk 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 arttı. Sükan, kişisel bakım, ev bakım, yiyecek ve içecek gruplarında e-ticaret performansının özellikle yüksek olduğunu; bu kategorilerde FMCG e-ticaret paylarının geçen yılın aynı göre yükseldiğinin altını çiziyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler