Erdoğan ABD’de konuştu: İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız
İsrail, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'u bombalarken Batı Şeria'da ise tansiyon düşmüyor. Hastane saldırısında Gazze'de artık güvenli bir yer kalmadığı anlaşılmıştı, bu sefer de Ortodoks Kilisesi vuruldu. Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Gallant kara operasyonu sinyallerini artırdı.
İsrail’in kara operasyonu hazırlığı ve “Gazze’nin kuzeyini terk edin” çağrıları bölgeyi germeyi sürdürüyor. Gazzelilerin kuzeyden güneye göçü devam ederken Tel Aviv bu sefer de güneydeki Han Yunus’u bombalıyor. Gazze’nin merkezinde hastane saldırısından iki gün sonra bu sefer de Ortodoks kilisesi hava saldırısına uğradı. İsrail saldırıları nedeniyle tepkilerin yükseldiği Batı Şeria’da ise kaos hakim. Dahası ABD’nin Kızıldeniz’de bulunan USS Carney donanma destroyeri Yemen’deki İran destekli Husiler’in fırlattığı füzelerle vuruldu, Irak’taki ABD üsleri 24 saat içinde üç kez füzelerin hedefi oldu. ABD Başkanı Joe Biden halka yaptığı seslenişte, bu füze saldırılarından hiç bahsetmezken İsrail’in “ABD’nin 11 Eylül’deki hatalarını Gazze’de tekrarlamaması gerektiğini” söyledi. ABD’li başkan, hem Ukrayna hem de İsrail’e gönderilmek üzere yüklü ek bütçe talebini ABD Kongresi’ne ileteceğini de dile getirdi. Biden konuşmasını yaptığı sırada Irak’ta ABD’ye ait bir askeri üs daha roketlerin hedefi oldu. (Detaylı haberimizi buradan okuyabilirsiniz.)
İsrail’in Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonu ardından ardından aralıksız hedef aldığı Gazze’de gözler dün Batı Şeria ile bölgenin güneyindeki Han Yunus’a çevrildi. İsrail ordusunun hava saldırıları düzenlediği Han Yunus’ta aralarında çocukların da olduğu çok sayıda Filistinli öldü. Tel Aviv’in Han Yunus’ta hedef aldığı yerler arasında ultimatom üzerine kuzeyi terk edenlerin sığındığı Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) ait bir okul da vardı. Saldırıda ölenler ve yaralananlar oldu. Gece saldırılarında da Han Yunus’un güneyinde el Bekri ailesinin evinin hedef alınmıştı. Saldırıda ölenlerden 7’sinin çocuk olduğu açıklanmıştı.
Han Yunus’taki saldırılar dün de aralıksız devam etti. Aksa Radyosu (Hamas bağlantılı) son olarak bir eve düzenlenen hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu dört kişinin öldüğünü açıkladı. Ölü ve yaralı sayısı şu an için belirsizliğini koruyor.
Han Yunus’taki saldırılarda ölenler arasında Filistinli yazar Abdullah Al Akkad da var. AA’nın haberine göre Akkad, Han Yunus’un merkezindeki evine atılan bomba sebebiyle eşi ve çocuklarıyla birlikte öldü. Filistinli yazar İsrail’in Filistinlilerin ‘Gazze’nin güneyine göç etmesi’ uyarısını reddetmişti. Akkad ölmeden önceki son paylaşımında “Bugünden sonra yerinden edilme yok” demişti.
Gazze’nin kuzeyini terk etmeleri istenen Filistinliler canlarını kurtarmak için çıktıkları yollar da İsrail’in hedefi olmaya devam ediyor. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a konuşan Rafat el-Nakhala Han Yunus’a göç ettiğini belirterek yaşadıklarını anlattı. Hayatında ilk defa böyle bir şiddete tanıklık ettiğini belirten Nakhala “Yaşım 70’in üzerinde. Birçok savaşta hayatta kaldım. Böylesi hiç olmamıştı. Hiç bu kadar gaddarca olmamıştı. İnanç yok, vicdan yok. Allah’tan başka ne herhangi bir Arap ülkesi veya Müslüman ülkeden, ne de dünyada birilerinden umudumuz var” dedi.
Ehli Arap hastanesinde yaşanan katliam ardından Batı Şeria’da Gazze’ye destek gösterileri hız kesmeden devam ediyor. Ramallah kent merkezinde toplanan Filistinliler ‘Kanımız canımız sana Feda’ sloganlarıyla yürüdü. Nur Şems’teki baskından sonra çıkan çatışmalarda ise beş Filistinli öldü.
İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı devam ederken Ehli Arap hastanesi katliamı sonrası işgal altındaki Batı Şeria’da da gerilim dinmiyor. İsrail ordusu dün Nur Şems mülteci kampını hedef aldı. Mülteci kampına yönelik düzenlenen baskın çatışmalara neden oldu. İsrail, çatışmada beş Filistinlinin öldüğünü açıkladı. Ordu “Batı Şeria’da 80 Filistinliyi gözaltına aldığını ve bunlardan 63’ünün Hamas üyesi olduğunu” açıkladı. Gazze’de 7 Ekim’de başlayan İsrail saldırılarından bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da gözaltına alınanların sayısı 523’e yükseldi.
İsrail ordusu Ramallah yakınlarında gözaltına alınanlardan birinin evinin yıkıldığını belirttiği açıklamada mülteci kampında gözaltına aldıklarından çoğunun ‘aranan isimler’ olduğunu belirtti. Baskının ardından kampta çıkan çatışmalar devam ediyor.
İşgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tulkarim kentinde bulunan kamp İsrail baskınlarının sık sık hedefi oluyor. Kamp önceki gün de bir saldırı haberiyle gündeme gelmişti. Tulkarim’deki iki mülteci kampından biri olan Nur Şems ise 1948’deki ‘Nakba’nın (Büyük Felaket) ardından Hayfa’dan gelen Filistinli mültecilerin barınması için 1952’de inşa edilmişti.
Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail ordusunun ve Yahudi yerleşimcilerin saldırıları sonu 69 Filistinlinin öldüğünü açıklamıştı. Gazze’deki El Ehli hastanesi katliamından sonra Batı Şeria’da Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın istifasını talep eden gösteriler düzenlenmiş, önce Filistin güvenlik güçlerinin ve ardından İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu ölen ve yaralananlar olmuştu.
İsrail Savunma Bakanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre Savunma Bakanı Yoav Gallant Gazze sınırında toplanan askerlere “Gazze’yi şimdi uzaktan görüyorsunuz ama yakında içeriden göreceksiniz. Emir gelecek” dedi.
Gallant’ın sözleri kara harekâtının yaklaştığını gösteriyor. İsrail ordusu daha önce açıklamada kuvvetlerinin ülke genelinde konuşlandırıldığını ve savaşın sonraki aşamaları için operasyonel hazırlığın artırıldığını söylemişti.
Netanyahu ise İsrail ordusunun en eski birliklerinden olan Golani Tugayı ile Gazze yakınlarındaki bir toplanma noktasında bir araya geldi. Askerlere konuşan Netanyahu “Burada ülkenin dört bir yanından gelen Golani askerleriyle birlikteyim. Onlar aslanlar gibi savaşmıştı, yine öyle savaşacaklar. Tüm gücümüzle kazanacağız. İsrail halkı arkanızda, zafere ulaşmak için düşmanlarımıza sert darbeler indireceğiz. Zaferimize!” dedi.
İsrail Savunma Kuvvetleri’nin güney komutanlığının başındaki Tümgeneral Yarın Finkelman, İsrail kuvvetlerinin Gazze’ye başlatacakları kara harekâtı öncesinde hazırlıklarını tamamladığını söyledi. Times of Israel’in haberine göre, Gazze sınırı yakınlarındaki birliklere konuşan Finkelman, beklenen kara operasyonunun ‘uzun ve çetin’ olacağını söyledi. Tümgeneral sözlerine, “Onları kendi topraklarında yeneceğiz” diyerek devam etti.
El Cezire muhabiri Wael El Dahduh’a göre Gazze’nin merkezinde Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi’ne sığınan Filistinliler, İsrail’in hava saldırılarına hedef oldu. En az iki kişi hayatını kaybederken birçok kişi de yaralandı. Kilisenin üç gün önce bombalanan Ehli Arap Hastanesi’ne yakın olduğu bildirildi.
Kudüs Ortodoks Patrikhanesi, kiliseye yapılan saldırıyı ‘şiddetle kınadığını’ söyledi. Patrikhaneden yapılan açıklamada, “Masum vatandaşları, özellikle de son 13 gün içinde İsrail’in yerleşim yerlerine düzenlenen hava saldırıları nedeniyle evlerini kaybeden çocuk ve kadınları korumak için bir sığınak haline gelen kiliseleri hedef almak, görmezden gelinemeyecek bir savaş suçudur” denildi.
Han Yunus’tan bildiren El Cezire muhabiri Tarık Ebu Azzum, “İsrail’in kiliseye yönelik bombardımanı felakete yol açtı. Onlara ölü olduğu bildiriliyor. Şimdilik ölü sayısı belli değil. Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan teyit bekleniyor” diye aktardı.
Dün İsrail sınırı yakınlarında Manara köyünün karşısındaki Hula civarında Lübnanlı bir sivil, İsrail ve Lübnan’ın karşılıklı ateşine yakalanarak hayatını kaybetti. Bölgedeki yedi sivil ise sağ bir şekilde kurtarıldı.
Lübnan Hizbullahı Manara’daki bir İsrail mevzisine roket attığını, İsrail’in de buna bombardımanla karşılık verdiğini söylemişti. İsrail ordusundan daha sonra yapılan açıklamada İsrail jetlerinin Lübnan’da İsrail’e tanksavar füze fırlatmaya çalışan üç kişiyi vurduğu belirtilmişti.
Güney Lübnan’daki BM barış gücü UNIFIL, Lübnan güçlerinin bölgede mahsur kalan yedi kişiyi güvenli bir şekilde çıkarmak için yardım talep ettiğini söyledi. Barış gücü, kurtarma operasyonunu kolaylaştırmak için İsrail ordusuna ateşkes çağrısı yapmış, İsrail de çağrıya uyunca yedi kişi sorun çıkmadan bölgeden uzaklaştırılmış.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki sağlık kurumlarına yönelik ihlallerinin devam ettiğini belirtti. İsrail’in 19 sağlık kuruluşunu hedef aldığını aktaran Kudra elektrik kesintileri ve yakıtın tükenmesi nedeniyle Bakanlığa bağlı 14 sağlık merkezinin çalışmalarını durdurduğunu kaydetti.
Kudra Cibaliya’daki El-Yemen es-Said Hastanesi’nin de elektrik kesintisi ve yakıtın bitmesi nedeniyle sadece acil durumlar için hizmet verebildiğini belirterek “İsrail bombardımanında şu ana kadar Beyt Hanun, Ed-Durra, El-Kerame, El-Uyun olmak üzere 4 hastane hizmet dışı kaldı” dedi. İsrail’in kasten 23 ambulansı hedef aldığını ve ambulansların kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Kudra İsrail’in saldırılarında 44 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 70’inin yaralandığını aktardı.
Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde yüzde 150 doluluk oranına ulaşıldığını vurgulayan Kudra hastanelerin kapasitenin üzerinde hasta ve yaralı kabul ettiğini belirtti. Bakanlık Sözcüsü hastaların hastane koridorlarında yattığına dikkati çekti, bakanlığın 18 sağlık merkezinde hizmet sunmaya devam etmek için ekiplerini seferber ettiğini aktardı.
Hastanelerde ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt sorunu yaşandığını ifade eden Filistinli yetkili tıbbi malzemelerin Gazze Şeridi’ndeki hastanelere ulaştırılmasındaki gecikmelerin daha fazla hayata mal olacağı uyarısında bulundu. Kudra uluslararası topluma, insani yardım kuruluşlarına, Gazze Şeridi’ndeki hastanelere acil tıbbi yardım çağrısı yaptı.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.
Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı. Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 1524’ü çocuk 3 bin 785 kişinin öldüğünü, 12 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.
İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 69 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.
İsrail’in saldırılarında 13 gazeteci yaşamını yitirmişti.
Lübnan sınırında 8 Ekim’de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda ise 12 Hizbullah, 2 İslami Cihad üyesi, biri gazeteci 3 sivil hayatını kaybetmişti. Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 2 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirmişti.
İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim’de düzenlediği saldırıda 471 kişi hayatını kaybetmiş, 28’i ağır 342 kişi yaralanmıştı.