O ilanın nedeni belli oldu: MİT hastane kuruyor
Savaşın seyrini değiştiren Ehli Arap Hastanesi saldırısının sorumluları resmen belirlenemedi. İsrail saldırıyı gerçekleştirdiğini reddetmeye devam ediyor; ABD, Kanada ve Fransa tarafından da destekleniyor. Filistinliler ise bunu tartışmanın Gazze'deki insanlık dramına gölge düşürdüğünü söylüyor.
17 Ekim akşamı İsrail-Hamas savaşında dönüm noktası diyebileceğimiz bir olay yaşandı: Ehli Arap Hastanesi vuruldu, Gazzeli yetkililer can kaybının önce 500, sonrasında 471 olduğunu duyurdu. Hamas, saldırıyı gerçekleştirenin İsrail olduğunu söylerken İsrail İslami Cihad’ın füze attığını, roketin havada arızalandığını, yere düştükten sonra yakıtının alev almasıyla patladığını iddia etti. Saldırının üzerinden sekiz gün geçti ancak kimin gerçekleştirdiği hâlâ netliğe kavuşmuş değil.
Avrupa hayatını kaybedenler için üzüntüsünü dile getirmiş, ama saldırıyı kimin gerçekleştirdiği konusunu açıkta bırakarak temkinli davranmıştı. Ortadoğu’daki Arap liderler ise saldırıyı İsrail’in gerçekleştirdiğini açıklayıp kınamıştı. Bunda İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği bombardıman etkisi büyüktü. Savaşın başından bu yana 5 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.
ABD, Fransa ve Kanada bölgeden inceledikleri görüntülere dayanarak saldırıyı İsrail’in yapmadığı sonucuna vardı. Keza CNN ve AP gibi haber kuruluşları da incelemelerinin İsrail lehine olduğunu belirtiyor.
New York Times’da Patrick Kingsley ve Aaron Boxerman imzalı haberde Hamas’ın İsrail’i saldırıyla ilişkilendirebileceği herhangi bir kanıt sunmadığına, hastaneyi vuran roketin bulunamadığına ve kayıplarla ilgili sayıyı destekleyecek herhangi bir ayrıntı olmadığına dikkat çekti. ABD kaynakları hastanede hayatını kaybedenlerin sayısının 100 ila 300 arasında olduğunu belirtiyor.
Gazete “O günden beri Hamas’ın iddiasıyla çelişen yeni kanıtlar ortaya çıktıkça Gazzeli yetkililer patlamayla ilgili hikayelerini değiştirip durdu. Başta 500 ila 833 arasında değişen ölü sayıları 471’e düştü. Ancak Sağlık Bakanlığı bu 471 kurban hakkında herhangi bir ayrıntı vermeyi reddetti” diye yazdı. Gazete ayrıca saldırının doğrudan hastaneye değil hastanenin otoparkına yapıldığını da yazdı.
Hastanenin yöneticisi Rahip Fadi Diab ölü sayısını teyit etmenin zor olduğunu söylüyor. Rahip Diab patlamadan önce hastane çevresinde 450 ila 500 arasında yerinden edilmiş Gazzeli bulunduğunu, ancak patlama olduğunda kaçının otopark çevresinde olduğunun belli olmadığını söylüyor. “Rakamlar abartılmış olabilir mi? Mümkün. Ancak rakamlar doğru olabilir mi? Bu da mümkün” diyen Diab “Şu anda hiç kimse durumu teyit edemiyor” dedi.
Hamas pazar günü hastaneyi vuran füzenin bulunamayacak şekilde parçalandığını açıkladı. Üst düzey yetkililerden Gazi Hamad “Füze sudaki tuz gibi eridi. Buharlaştı. Geriye hiçbir şey kalmadı” dedi. Gazze basın ofisinin başkanı Salama Maruf ise NYT’ye gönderdiği kısa mesajda “Halkımızı öldüren roketin kalıntılarını göstermek zorunda olduğumuzu kim söylüyor? Sonuç olarak buraya gelip araştırabilir ve elimizdeki kanıtları bizzat teyit edebilirsiniz” diye yazdı.
Avustralya merkezli danışmanlık şirketi Armament Research Services’in direktörü N.R. Jenzen-Jones “En olağanüstü koşullar hariç her durumda kalıntıların kurtarılabilir olması beklenir. Hastanenin mevcut görüntüleri yerde bir şeylerin tanımlanabilir olması gerektiğini gösteriyor” dedi.
İsrail ordusunun iddiasına göre Filistinli silahlı gruplar 7 Ekim’deki savaşın başından bu yana kendi topraklarına yanlışlıkla 550’den fazla roket attı, ancak bu iddia henüz doğrulanamadı. İslami Cihad Sözcüsü Musab El Breim çarşamba günkü söyleşisinde “Hatalar yaptık, bunu inkar edecek değiliz. Ancak bu boyutta değil” dedi.
Wall Street Journal, AP ve CNN’in araştırmalarının üçünde de hastanenin üzerine yanlışlıkla ateşlenmiş Filistin roketi görüldüğünü söyledikleri televizyon görüntülerine ve hasarın tipik bir İsrail füze saldırısına benzemediğini söyleyen uzmanlara atıfta bulunuldu.
Londra merkezli görsel araştırma grubu Forensic Architecture roketin İsrail yönünden ateşlendiğini söyledi. El Cezire ise Filistinli silahlı gruplara ait bir roketin İsrail’in hava savunma füzelerince engellendiği sonucuna vardı. Tabii hastaneye düşen roket incelenmeden saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini kesin olarak öğrenmek mümkün olmayacak.
Öte yandan Filistinliler hastane saldırısını tartışmanın diğer saldırıların gözden kaçırılmasına neden olduğundan şikayet ediyor. Hamas yetkilisi Bay Hamad “Diğer katliamları görmezden geliyorsunuz” tepkisi gösterdi.
Savaşın ikinci gününden itibaren İsrail Gazze’ye verdiği elektriği kesti; su ve gıda akışının önüne geçti. Savaşın ilerleyen günlerinde bir milyonu aşkın insanın bölgenin kuzeyinden güneyine taşınmasını istedi ancak bugünlerde özellikle güneydeki Han Yunus ve Refah kentleri vuruluyor.
Dünya Sağlık Örgütü savaş başından beri Gazze’deki en az 19 hastanenin hasar gördüğünü belirtiyor. Örgüt geçen hafta üç hastanenin “artık çalışmayacak kadar ağır hasar gördüğünü” ve şimdiye kadar en az 16 sağlık personelinin öldüğünü, 28’inin yaralandığını duyurdu.