Angelina Jolie: İnsanlık Gazze’de derhal ateşkes istiyor
İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarının kapsamını genişleteceğini duyurdu. 7 Ekim'den bu yana en güçlü saldırıların hedefi olan Gazze'nin dünya ile irtibatı kesildi.
İsrail ordusu “sızma operasyonu” olarak başlattığı Gazze Şeridi’ne kara harekâtını genişleteceğini duyurdu. Tel Aviv duyurunun hemen ardından Filistinlilere yönelik “Güneye gidin” ültimatomunu yineledi. 7 Ekim’den bu yana en ağır bombardımana sahne olan Gazze ile telefon ve internet bağlantısı kesilirken Hamas’tan da seferberlik çağrısı geldi.
Hamas’ın saldırılarının ardından Gazze’yi havadan ağır bombardımana tabi tutan İsrail ABD ile vardıkları mutabakat kapsamında kara harekatını ertelediğini duyurmuştu. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari “Kara kuvvetleri bu akşam operasyonları genişletiyor. Gazze sakinlerine güneye gitme çağrısı yapıyoruz. İsrail’in güvenliğini korumak için her cephede hazırlıklıyız” diye konuştu. Ordu Sözcüsü “rehineleri geri getirme ulusal görevine bağlı olduklarını” da dile getirdi.
İsrail’in kara harekatını genişlettiğini açıklamasının ardından adeta karanlığa gömülen Gazze’de yardım çığlıkları yükselirken, Tel Aviv güçlerinin Şifa Hastanesi yakınlarını bombaladığı ifade edildi. İsrail’in “Hamas’ın üs olarak kullandığı” iddiasıyla bugün hedef gösterdiği hastanede yaklaşık 40 bin sivil sığınıyordu. (Şifa hastanesinin hedef gösterildiğini anlatan ayrıntılı haberimiz için tıklayınız.)
Karanlığa gömülen Gazze’nin bombardıman altındaki görüntüleri de bölgedeki gazetecilerin gözünden sosyal medya platformlarında paylaşılıyor.
עיתונאי בבית החולים האנדוניסי בבית לאהיא בצפון הרצועה : מתקפה חסרת תקים הייתה בשעות האחרונות, תקיפות מהאוויר ,היבשה והים. יש נפגעים רבים והצוותים הרפואיים לא מצליחים להגיע לזירות, העיתונאים מתקשים לשדר ולקבל רשת סלולארית.. pic.twitter.com/q1y2m1G84e
— Jack khoury.جاك خوري (@KhJacki) October 27, 2023
Al Jazeera’nin aktardığına göre, son saldırılarda Şifa Hastanesi ve Endonezya Hastanesi’nin yanı sıra Breij mülteci kampı da bombardımanın hedefi oldu. Şifa Hastanesi’nin yakınındaki saldırılar ardından Sınır Tanımayan Doktorlar’dan da açıklama geldi, kuruluş X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, “Şifa Hastanesi ve diğer sağlık tesislerine sığınan hastalar, sağlık personeli ve binlerce aile için endişeliyiz” denildi.
Hamas’ın 7 Ekim saldırılarından bu yana İsrail’in kara saldırısı bekleniyordu, ancak İsrail Güvenlik Güçleri’nin “kapsamını artırma” duyurusunun harekatın başlangıcına işaret edip etmediği henüz belli değil.
İsrail ordusu, önümüzdeki günlerde kara baskınlarına devam etme sözü verdikten sonra ikinci gece Gazze’nin kuzeyinde “hedefli baskınlar” düzenlemeyi sürdürüyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings “Yoğun bombardıman nedeniyle Gazze’nin dış dünya ile bağlantısı kesildi. Savaşların kuralları vardır. Siviller korunmalı” dedi. Hastings X sosyal medya platformundan İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’ye ilişkin paylaşımda bulundu. Gazze’nin yoğun bombardıman nedeniyle dış dünya ile bağlantısının kesildiğini belirten Hastings şöyle yazdı: “Hastane hizmetleri ve insani yardım operasyonları iletişim, enerji, yiyecek, su ve ilaçlar olmadan devam edemez. Sağlık çalışanları, gazeteciler ve BM personeli de dahil sivillerin güvenliği ciddi risk altında. Savaşların kuralları vardır. Siviller korunmalı.”
Filistin Telekomünikasyon Şirketi İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde çok yoğun saldırıları nedeniyle sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurmuştu.
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye “Gazze Şeridi’yle iletişim ve internetin kesilmesinin amacı Filistin halkına katliam uygulamaktır” dedi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail’in kara harekatını genişletmesinin ardından bir açıklama yaptı. Kirby, “İsrail için kırmızı çizgiler koymuyoruz” dedi. Kirby’nin bu açıklaması, ABD’nin operasyonun genişletilmesine desteği olarak yorumlandı. Washington yönetimi zaten bugün BM Genel Kurulu’nda oylanan ateşkes kararında da ret oyu vermişti.
Gazze’de telefon ile internet hizmetleri kesildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bir açıklama yaparak Gazze’deki personeli, sağlık tesisleri ve ortaklarıyla bağlantılarını kaybettiklerini açıkladı. DSÖ “Sivillerin korunmasını ve insani yardımın derhal sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.
Hamas Gazze Şeridi’nde iletişimin kesilmesi ve kara, deniz ve hava bombardımanının artmasının “işgalci İsrail’in basının ve dünyanın gözünden uzakta katliam yapma niyetinin habercisi” olduğunu duyurdu. Hamas İsrail’in abluka altındaki Gazze’de akşam saatlerinden itibaren bombardımanını artırmasıyla eş zamanlı Gazze genelinde internet ve iletişimin kesilmesi üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Gazze Şeridi’nde iletişimin ve internetin kesilmesi, yerleşim yerlerine karadan, denizden ve havadan bombardımanın giderek artırılması, işgalci İsrail’in, basının ve dünyanın gözünden uzakta daha fazla katliam yapma niyetinin işaretini vermektedir” dendi. Gazze’de gerçekleşen “korkunç katliamların ve yansımalarının tüm sorumluluğunun “İsrail’de ve onu destekleyen Washington ve diğer Batı başkentlerinde olduğu” vurgulandı.
Anadolu Ajansı’nın ve Al Jazeera’nin haberlerine göre İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana en şiddetli hava saldırılarını düzenliyor. İsrail ordusu obüs saldırılarıyla Gazze’nin kuzeyinde bulunan Beyt Hanun Mahallesi’ni vurdu. Beyt Hanun başta olmak üzere Gazze’nin kuzeyine yaklaşık bir saat boyunca kesintisiz bombalar düştü.
İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde yoğun askeri hareketliliğe girişirken karadan ve havadan bombardımanını artırdı. AA’nın haberinde, İsrail ordusunun Gazze’ye karadan bombardımanını artırdığını, zırhlıların hareketliliğinde artış yaşandığı bildirildi.
İsrail ordusu ayrıca bölgeye sürekli aydınlatma fişekleri atıyor. İsrail ordusunun akşam saatlerinde yoğun bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi’nin kuzeyinde güçlü patlaması sesleri duyuluyor.
İsrail’in tansiyonu artırması ardından ABD’nin Lübnan Büyükelçiliği de ülkedeki vatandaşların derhal Lübnan’ı terk etmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, öngörülemeyen güvenlik durumu nedeniyle Lübnan’daki ABD vatandaşlarının hemen ayrılmalarını tavsiye ediyor” denildi.
İsrail ile Filistinli örgütler arasında süren savaşta, Lübnan Hizbullahı da çatışmaların tarafında yer alıyor. Savaşın ilk gününde Hamas’a desteğini açıklayan hizbullah ve İsrail arasında çatışmalar yaşanıyor.
İsrail ordusu Reuters ve AFP’ye, muhabirlerinin Gazze’deki güvenliğinin garanti edilemeyeceğini söyledi. Reuters’in ordudan gelen bir mektuba dayandırdığı haberine göre, İsrail ordusu Reuters ve AFP haber ajanslarına Gazze’deki gazetecilerinin güvenliğini garanti edemeyeceğini aktardı.
Reuters raporuna göre, devam eden İsrail bombardımanı ve ordunun kara operasyonlarını hızlandırma planları karşısında ordu, “Çalışanlarınızın güvenliğini garanti edemeyiz ve onların güvenliği için gerekli tüm önlemleri almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz” bilgisini geçti.
Reuters yaptığı açıklamada, İsrail’in “personelimizin güvenliği konusunda güvence verme konusundaki isteksizliğinin, bu çatışmayla ilgili haberleri yaralanma veya öldürülme korkusu olmadan iletme yeteneklerini tehdit ettiğini” belirtti. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 7 Ekim’den bu yana, Güney Lübnan’daki bir saldırıda öldürülen Reuters’tan Issam Abdallah’ın da aralarında bulunduğu 29 gazetecinin öldürüldüğünü söyledi.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlattı. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırıya başladı.
Gazze’den düzenlenen saldırılarda 310’u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında öldürülenlerin sayısının 3 bin 38’i çocuk, 1726’sı kadın ve 414’ü yaşlı olmak üzere 7 bin 326’ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.
İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 110 Filistinlinin öldüğü, 1900’den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi. Çatışma bölgelerinde, çoğu İsrail bombardımanında 25 gazeteci yaşamını yitirdi.
İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim’den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 46 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi’nden 6, Hamas’tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.
Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.