ABD’li 47 Kongre üyesinden Blinken’a: Hamas saldırısından Türkiye’yi sorumlu tutun

Erdoğan'ın "Hamas terör örgütü değil" açıklamasına Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Kirby, "Kendi adlarına konuşsun" karşılığını verdi. ABD 47 Kongre üyesi ise Blinken'a "Türkiye'ye karşı harekete geçin" yazdıkları bir mektup gönderdi.

Dünya 28 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye'yle 22 Ekim'deki görüşmesinde İsrail'le yaşanan çatışmalar ve Gazze'ye insani yardımlar ulaştırılmasını değerlendirmişti.

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından açıkça İsrail’in tarafında olduğunu açıklayan Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Hamas’la ilgili sözleri için ABD’den tepkiler yükselmeye başladı. Önce Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby konuştu, ardından  47 ABD Kongre üyesi de Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a, Türkiye’nin Hamas’ı desteklemesinden sorumlu tutulmasını istedikleri bir mektup yolladı.

ABD Dışişleri Bakanına Türkiye şikayeti

Haber Türk’ün ABD Temsilcisi Ali Çınar’ın sosyal medya platformu X üzerinden bir mektup paylaştı. Sözkonusu mektubun, 47 ABD Kongre üyesi tarafından kaleme alındığını ifade eden Çınar, bunun ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken için kaleme alındığını belirtti. Çınar’ın paylaştığı mektupta dikkat çeken bir ayrıntı da yer aldı.

Çınar’ın paylaştığı ve Türkiye’nin Hamas konusu üzerinden sorumlu tutulması talebinin altında Türk dostluk grubu üyelerinin imzaları da yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a ithafen yazılan ve 47 Kongre üyesinin kaleme aldığı mektupta, Türkiye’nin Hamas’ın operasyonlarını desteklediği ve kolaylaştırmada rolü olduğu ifade edilerek, “Türkiye Cumhuriyeti’ni sorumlu tutmak için kararlı bir şekilde harekete geçmenizi şiddetle tavsiye etmek için yazıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Hamas’ın operasyonu ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’e verdiği açık desteği “alkışladıklarını” dile getiren Kongre üyeleri, “ABD hükümetini, Hamas’ın İsrail’e karşı acımasız terör eylemleri gerçekleştirmesini sağlayan Türkiye ile Hamas arasındaki siyasi, lojistik ve mali bağlantıları kesmek için diplomatik ve ulusal güvenlik araçlarının tamamını kullanmaya çağırıyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye’den Hamas’a karşı derhal ve hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde harekete geçmesini talep etmenizi istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Hamas’a politik, lojistik ve mali desteğinin uzun süredir bilindiği ve büyük bir endişe uyandırdığı dile getirilen mektupta, Erdoğan ve partisinin Müslüman Kardeşler’e ideolojik olarak yakın olduğu ve Hamas’ın da Müslüman Kardeşler’in Filistin kolu olarak doğduğu vurgulandı.

Erdoğan’ın 2017 yılında Hamas Lideri İsmail Haniye ile yaptığı görüşmeye de atıfta bulunulan mektupta, “Erdoğan sürekli olarak antisemitist söylemler benimsiyor ve Başbakan Netanyahu’ya ‘Hamas bir terör örgütü değildir’ demesi de dahil olmak üzere Hamas’ı açıkça savunuyor. 2017 yılında İstanbul’da düzenlenen ve bir Hamas liderinin İsrail’in ‘dünyadan silineceği’ ve ‘yok edileceği’ sözünü verdiği bir konferansta Erdoğan, ‘Kudüs’ün sahibi olduğunu sananlar yarın arkasına saklanacak bir ağaç bile bulamayacaklarını iyi bilsinler’ diyerek Hamas’ın tüzüğündeki antisemitist dile atıfta bulunmuştur” ifadeleri yer aldı.

Mektupta, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türk hükümetinden aşağıdaki taleplerde bulunmasını talep ediyoruz” denilerek altı madde sıralandı.

Bu maddeler ise şöyle:

1- Hamas’ı resmen bir terör örgütü olarak tanıması;
2- Hamas’ın İstanbul’daki ofisinin ve Türkiye’de faaliyet gösteren tüm bağlı kuruluşlarının kapatılması;
3- Türkiye’deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve Türkiye pasaportlarına el konulması,
4- Hamas yetkililerinin ülkeden sınır dışı edilmesi ve ülkeye yeniden girişlerinin yasaklanması;
5- Herhangi bir Türk bankasının Hamas’ın finans işlerine karışıp karışmadığının araştırılması, bu tür bir soruşturmanın bulgularının ABD Dışişleri Bakanlığı’na rapor edilmesi ve sözkonusu bankalara yaptırım uygulanması
6- Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e düzenlediği saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin dahli olup olmadığının araştırılması ve eğer varsa bulguların ABD Dışişleri Bakanlığı’na rapor edilmesi.

‘Tahran tarafından fonlanan bir terör örgütü’

Bir gazeteciye röportaj veren Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Kirby de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hamas terör örgütü değildir” sözleri üzerine Biz “Hamas’ın terör örgütü olduğuna inanıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer liderler kendi adlarına konuşsun” dedi.

Voice of America’nın (VOA) aktardığına göre gazeteci Patsy Widakuswara’ya konuşan Kirby şu ifadeleri kullandı: “Hamas’ın terör örgütü olduğuna inanıyoruz. Tahran’daki rejim tarafından fonlanan, kaynak ve olanak sağlanan bir terör örgütü. İsrail’in 7 Ekim’de işlenen tarihi terör saldırılarının ardından kendi halkına yönelik tehdidi hedef alma hakkı ve sorumluluğu olduğuna da inanıyoruz. İzin verirseniz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yabancı liderler kendileri adına konuşsunlar. Başkan Biden Başkomutan ve ABD Başkanı olarak Hamas’ın İsrail halkına yönelik oluşturduğu tehdit konusunda oldukça net konuştu.”

Gazeteci Widakuswara’nın “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söyledikleri, Arap ve Küresel Güney’in (Üçüncü dünya ülkelerini kast ediyor) bu çatışmaya nasıl baktığının simgesi. ABD’nin hiçbir şey yapmadan sadece İsrail’i desteklediğine…” sözlerini “Burada durmanızı rica edeceğim” diyerek kesen Kirby, ABD Başkanı Biden’ın Filistin davasını da desteklediğini söyledi.

Kirby şöyle konuştu: “Başkan dün iki devletli çözüme ulaşma arzusundan bahsetti. Filistin halkının acılarını anlıyor ve onların kendi devletleriyle barış ve güvenlik içinde yaşama haklarını tam olarak destekliyor. Bu nedenle İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki potansiyel normalleşme anlaşmasından vazgeçmiyor ve iki devletli çözüme yönelik ilerleme görmek istiyor.”

Öte yandan rehinelerle ilgili müzakere sürecinde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan’ın sözlerini hatırlatan gazeteci “İran Dışişleri Bakanı Hamas’ın İsrail hapishanelerindeki 6 bin Filistinlinin serbest bırakılması karşılığında rehineleri serbest bırakacağını; Tahran, Katar ve Türkiye ile birlikte yardıma hazır olduklarını söyledi. ABD’nin teklif konusundaki tutumu nedir” sorusunu yöneltti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik sözcüsü Kirby bu soruya “Açıkça müzakerelerin içeriğine girmeyeceğim. Bütün bu rehinelerin serbest bırakıldığını görmek istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için sahadaki ortaklarımızla temas halindeyiz. Açıkçası, yalnızca Amerikalı rehinelerle değil hepsiyle özel olarak ilgileniyoruz” dedi.

Erdoğan’ın Hamas açıklaması

Erdoğan AK Parti’nin Meclis Grup Toplantısı’nda 7 Ekim’den bu yana İsrail’e karşı en sert açıklamasını yapmış “Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin çünkü Batı’nın sana borcu çok. Ama Türkiye’nin sana borcu yok. Batı Hamas’ı bir terör örgütü olarak görüyor. Hamas bir terör örgütü deği, topraklarını korumaya çalışan bir kurtuluş ve mücahitler grubudur” demişti.

Erdoğan İsrail’e planlanan ziyaretini iptal ettiğini de açıklarken Ankara’nın Tel Aviv’le enerji işbirliğini askıya aldığı da iddia edilmişti.

İsrail sert çıkmıştı

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat ise X hesabından yaptığı açıklamada bu sözlerini reddettiklerini söyleyerek “Hamas bebekleri, çocukları, kadınları, yaşlıları vahşice ve kasıtlı olarak katleden, sivilleri rehin alan, kendi halkını canlı kalkan olarak kullanan, IŞİD’den daha beter alçak bir terör örgütüdür. Türkiye Cumhurbaşkanının terör örgütünü savunma girişimi ve kışkırtıcı sözleri bile tüm dünyanın gördüğü vahşeti ve kesin gerçeği değiştirmeyecektir: Hamas eşittir IŞİD” demişti.

İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar da “Erdoğan terörü destekliyor” ithamında bulunup Türkiye ile ilişkileri gözden geçirme çağrısında bulunmuştu.

Erdoğan: Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudurErdoğan: Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur

Erdoğan'ın Hamas çıkışına İsrail ve İtalya'dan ağır tepkiErdoğan’ın Hamas çıkışına İsrail ve İtalya’dan ağır tepki

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.