İklim krizi ciğerlere indi: Hastane başvuruları artıyor

İklim krizi derinleşirken dünyayla birlikte insan sağlığı da bozulmaya başladı. Prof. Dr. Özlü hava kirliliği dolayısıyla hastanelere akciğer hastalıkları nedeniyle başvuranların sayısının arttığını söyledi.

Çevre 1 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Son yılların yavaş yavaş farkına varılan sorunu iklim krizi sadece tüm dünyada ekolojik dengeyi bozmakla kalmayıp insan sağlığını da derinden etkiliyor. KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü iklim krizinden en çok etkilenen organın  akciğerler olduğunu söyledi: “Çünkü akciğerler dışa açık bir organımız. Biz her gün sürekli nefes alıp veriyoruz. Sağlıklı bir kişi dakikada 15-20 kez nefes ve her seferinde yarım litre havayı akciğerlerine alıp verir. Bu da dakikada 10 litrelik bir hava demek. Soluduğumuz havadaki her türlü biyolojik, fiziksel ya da kimyasal faktörler akciğerde olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğurabilir” dedi.

Akciğer hastalıkları arttı

İklimdeki değişikliğin hava kalitesini de etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Özlü etkilenme derecesinin yaşanan bölgeye, bireysel duyarlılıklara, alerjik yapılara değişkenlik gösterebileceğini belirtti. Özellikle akciğerinde KOAH, bronşit, astım gibi, akciğer sertleşmesi gibi  kronik hastalığı olanların bu iklim krizinden daha çabuk etkilendiğini ifade eden Özlü “Dünyada bu iklim ve atmosfer koşullarıyla, hava kirliliğiyle ilgili yapılmış pek çok çalışma var” dedi. Prof. Dr. Özlü iklim kriziyle birlikte sağlık kurumlarına başvuran KOAH, astım hastalarının sıklığında, astım ataklarında, KOAH alevlenmelerinde belirgin artışlar görüldüğünü söyledi.

Küresel ısınmayla birlikte mevsimsel döngünün farklılaşabildiğini söyleyen Özlü “Mesela mevsim değişikliklerinde ilkbahar ve sonbahar aylarında alerjenlere bağlı olarak astım daha ataklar şeklinde seyredebiliyor. Bulunduğunuz bölgenin bitki örtüsü, nem oranı ve hava akımı, hava basıncı değişiklikleri, bunlar da etkiliyor. Emboli gibi bazı hastalıklar hava basıncı değişiklerine bağlı olarak mevsimsel farklılıklar gösterebiliyorlar. Bu iklim değişikliklerinin sadece çevresel sonuçları üzerinde değil sağlıkla ilişkili olarak da pek çok hastalığın ve özellikle akciğerle ilgili hastalıkların seyri üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini öngörüyoruz. Bu sürecin önemsenerek sağlıkta bu yönde adımlar atmak gerekir” dedi.

İklim krizi imparator penguenleri de vurdu: Geçen yıl binlerce yavru kaybetmişlerİklim krizi imparator penguenleri de vurdu: Geçen yıl binlerce yavru kaybetmişler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.