Ciaran kasırgası Avrupa’yı fena vurdu

Avrupa'nın bir çok ülkesinde Ciaran kasırgası sebebiyle yedi kişi hayatını kaybetti. Doğal afet nedeniyle çok sayıda evde elektrikler kesildi, ulaşım durdu.

Çevre 3 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Batı Avrupa son yıllarının en şiddetli fırtınasına tanıklık ediyor. Atlantik Okyanusu üzerinden gelen ve hızı saatte yaklaşık  170 kilometre olan kasırga Ciaran dün akşam şiddetini arttırdı, bir çok ülkede can kayıplarına ve yaralanmalara sebep oldu.

Kasırga nedeniyle Fransa’da iki kişi hayatını kaybetti. Bunlardan biri kuzeydeki Le Havre şehrinde balkonunda şiddetli rüzgar yüzünden dengesini kaybedip düşen 70 yaşında emekli bir vatandaş, diğeri ise yine kuzeydeki Aisne bölgesinde kamyonuna düşen bir kütük yüzünden trafik kazası yapan bir şoför.

Ulaştırma bakanlığının verilerine göre 684 bin evde elektrik kesildi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kasırga mağdurları ile bir araya gelmek için en çok hasar gören bölgelerden biri olan Bretanya’yı ziyaret edecek.

Risk Weather Tech şirketinin verilerine göre, Ciaran’ın Fransa’ya verdiği zarar 370 ila 480 milyon euro arasında.

Ülkenin beş bölgesinde tamamen duran tren trafiğinin öğleden sonra tekrar başlaması bekleniyor.

Toplam yedi kişi hayatını kaybetti

Cierran, Avrupa’nın başka ülkelerinde de çok etkili oldu. Belçika’nın Ghent şehrinde beş yaşında bir çocuk yüzüne gelen dallar yüzünden önce hastanelik oldu, sonra da hayatını kaybetti. Aynı şehirde 64 yaşında bir turist de öldü.

Belçika’nın okyanusa yakın batı bölümünde, fırtınanın saatteki hızının 120 kilometreye kadar çıkması bekleniyor. Ülke genelinde çatıların uçması ve ağaçların devrilmesi gibi olaylara karşı halka uyarı yapıldı.

İspanya da dün tetikteydi. “Kırmızı alarm” verilen ülkenin kuzeybatısındaki Galiçya bölgesinde rüzgarın saatteki hızının 165 kilometreye ve denizdeki dalgaların da 9 metre yüksekliğe ulaştığı belirtildi. Başkent Madrid’de 23 yaşındaki genç bir kadının düşen bir ağaç sebebiyle hayatını kaybettiği bildirildi.

İspanya’nın başkenti Madrid’de, Cieran kasırgası sırasında düşen bir ağaç sebebiyle 23 yaşında bir kadın hayatını kaybetti. Kaynak: AA

Yine İtalya, Hollanda ve Almanya’da düşen ağaçlar sebebiyle can kayıpları oldu.

Birleşik Krallık ve İrlanda’yı da etkisi altına alan Ciaran Fırtınası sebebiyle yoğun sağanak ve sel uyarıları yapılıyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.