Gazeteciler AYM önünde nöbet tutacak

Gazeteci Tolga Şardan'ın tutuklanmasına da dayanak yapılan “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu"na hapis cezası getiren düzenlemenin iptal başvurusu 8 Kasım'da AYM'de görüşülecek. Gazetecilik meslek örgütleri o gün AYM önünde “Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti' tutacak.

Gündem 6 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Gazeteci Tolga Şardan 1 Kasım'da "dezenfermasyon" düzenlemesi kapsamında tutuklanmıştı.

Dezenformasyonla mücadele yasası olarak bilinen 7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 29’uncu maddesiyle TCK’nın 217/A maddesine ekleme yapılarak “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu düzenlenmiş, bu suçu işleyenlerin bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülmüştü.

Cumhuriyet Halk Partisi düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Başvuru 8 Kasım Çarşamba günü Yüksek Mahkeme tarafından görüşülecek.

Gazetecilik örgütleri dün meslektaşlarına bir çağrı yaparak 8 Kasım günü saat 10.00’dan itibaren Anayasa Mahkemesi önünde nöbet tutulacağını açıkladı. Açıklamada “Ülkemizin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’nin sansüre karşı basın özgürlüğünü gözeten Anayasamıza uygun bir karar vererek Başkent’te adaleti gözeten yargıçlar olduğunu tüm dünyaya göstermesini bekliyoruz” dendi.

Basın meslek örgütleri 8 Kasım Çarşamba günü saat 10 ile 14 arası AYM önünde nöbet tutacak.

Basın Konseyi, ÇGD, Gazeteciler Cemiyeti, TGS, Haber Sen’den oluşan basın meslek örgütlerinin konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Yaklaşık iki yıldır ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü gündeminin ilk sırasında yer alan sözde dezenformasyon yasası için 8 Kasım Çarşamba son gün!

Bir yıldır onlarca gazetecinin soruşturulmasına, gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına neden olan ‘halkı yanıltıcı bilgi yayma’ maddesinin keyfi suçlamalara yol açtığını artık tüm ülke biliyor, görüyor. Bu hafta sadece üç günde üç gözaltı, dört soruşturma, bir tutuklama ile karşı karşıya kalan gazeteciler bu yasa maddesinin iptal kararını Anayasa Mahkemesi önündeki ‘Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti’ ile karşılayacak.

Ülkemizin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’nin sansüre karşı basın özgürlüğünü gözeten Anayasamıza uygun bir karar vererek Başkent’te adaleti gözeten yargıçlar olduğunu tüm dünyaya göstermesini bekliyoruz. Basın ve ifade özgürlüğünü savunan tüm meslektaşlarımızı, okurlarımızı, sansürü kabul etmeyen demokrasi taraftarlarını sessiz protestomuza ve serbest kürsüye davet ediyoruz. Sözde dezenformasyon maddesini tarihin çöp sepetine birlikte atmaya çağırıyoruz.”

Gazeteci Tolga Şardan, Silivri Cezaevi'ne nakledildiGazeteci Tolga Şardan, Silivri Cezaevi’ne nakledildi

Yargıdaki büyük kavgayı yazan gazeteci Tolga Şardan tutuklandıYargıdaki büyük kavgayı yazan gazeteci Tolga Şardan tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.