100. Yıl için çok marş bestelendi ama geriye bir ‘Parla’ kaldı
Müziğin trendlerinin TikTok ve Instagram'da şekillendiği ve de belirlendiği bir dönemden geçiyoruz. İşin gidişatı ayrı bir yazının konusu olmakla birlikte bu mecraların "parlama" için en ideal ortam olduğu artık su götürmez bir gerçek.
İnci Gürün veya nam-ı diğer İnji, sesini bu şekilde dünyaya duyurmayı başarmış, bu mecralarda viral olan şarkılarıyla sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada trend listelere dahil olmuş biri. Genç müzisyen geçen hafta yayınladığı 'Bellydancing' şarkısıyla belli ki adından daha da fazla söz ettirecek.
Yaklaşık bir aydır Instagram’da müzik videoları izleyen pek çok insanın önüne “Bir şey arıyoruz da böyle, darbuka böyle. Arabesk falan çalsın” sözleriyle başlayan kısa videolar düşmekte. Bu eğlenmeye hasret ya da eğlenmeyi çok seven talebi içeren giriş cümlesiyle birlikte dans etmeye başlayan gençlerin videoları haliyle dünya çapında viral oldu. Şarkının sahibi olan İnji, nam-ı diğer İnci Gürün, İstanbul doğumlu bir müzisyen. Genç müzisyen kulağa hoş gelen ritimleriyle son dönemde yurtdışında oldukça popüler. Neredeyse bir ay süren bekleyişin ardından tam da duyurudğu gibi geçen hafta yeni şarkısı ‘Bellydancing’i yayınlayan müzisyen bu hafta Müzik Radarı’na takıldı. Kentli genç beyaz yakalı dertlere dair sözlerinin yanı sıra oryantal ve ispanyol melodiler de şarkıyı dikkat çekici kılan unsurlar.
Şarkıya Instagram’ın yanı sıra TikTok’ta da denk gelmek mümkün. Hatta denk gelmemek mümkün değil. Esasen burası zaten İnji’nin sesini dünyaya duyurduğu ilk mecra da diyebiliriz. Eskiden müzik kanallarının sahip olduğu etki alanı artık bir nevi bu sosyal medya mecralarına ait. Kibariye’den Tom Odell’a, Niran Ünsal’dan Dr. Alban’a kadar pek çok müzisyenin şarkıları sosyal medyada ikinci baharını yaşarken İnji gibi müzisyenler de ilk çıkışını buradan yapıyor. 2018’de Vodafone FreeZone Yarışması ile dikkat çeken müzisyenin buradaki en ayırt edici yönlerinden biri sahip olduğu caz vokali üslubuydu.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunu olan müzisyen ‘Gaslight’ adlı şarkısyla hem sosyal mecralarda hem de dijital platformlarda büyük ilgi gördü. Türkiye’nin yanı sıra Avustralya’dan İngiltere’ye farklı ülkelerde özellikle de genç kadınların şu sıralar pek sevdiği isimlerden biri haline gelen İnji’nin yeni şarkısı sonrası İstanbul’da sergileyeceği ilk performansı merakla bekliyoruz. Sosyal medyadan gelen yorumlar da bu ilginin göstergesi. Müzik Radarı bu konunun da takipçisi olacak.
Haftanın çok konuşulan ve de dinlenen bestelerinden biri Norm Ender’in ‘Parla’ adlı marşıydı. Cumhuriyetin 100. yılı şerefine eser besteleyen müzisyenlerden biri olan rapçi Norm Ender, geçen hafta şarkısının notalarını da paylaşarak bestenin artık herkese ait olduğunu belirtti. Sokaklarda biraz kulak kabarttığımızda en çok benimsenen 100. yıl marşının ‘Parla’ olduğunu da söylemek mümkün. Hâl böyle olunca bu jest, marşı çok daha anlamlı bir konuma taşıyacaktır. Madem bu haftaki yazıya sosyal medya dünyasıyla başladık oranın jargonuyla da devam edelim: Müzik Radarı bunu beğendi.
‘Now and Then’ ile görkemli bir vedada bulunan Beatles, elbette ki Müzik Radarı’na takıldı. 20. yüzyıl ve etkinlerinin devam ettiği 21. yüzyılda da öncü bir role sahip olan grubun son şarkısı, İngiliz topluluğa tutkuyla bağlı sevenleri tarafından büyük bir heyecanla karşılandı. YouTube’da çok kısa sürede 20 milyonluk dinleme sayısına ulaşan şarkının klibinin hemen altındaki yorumlar ise hem mutluluk hem hüzün doluydu. Konuya dair detaylara iki gün önce 10Haber‘de yer vermiştik. Daha önce grup hakkında yedi buçuk saatlik bir belgesele imza atan yönetmen Peter Jackson’ın, çok sevdiği gruba bir hediye olacağını belirttiği Beatles’ın bu son şarkısı hakkındaki video filmin de yakında izleyiciyle buluşacağını hatırlatalım.
Gelelim İstanbul için yılın en büyük sanat olaylarından birine. Yaşayan en önemli tenorlardan biri olarak kabul edilen Andrea Bocelli, iki gün önce Feriye Sarayı’nda 8 Haziran’da vereceği konserin tanıtımı için İstanbul’daydı. BJK Tüpraş Stadyumu’ndaki konser mor ve ötesi’nin 2022’de yine burada verdiği konserden sonra İstanbul’daki ilk stadyum konseri olacak. Bir önceki de 2018’de yine aynı mekânda Shakira’ya aitti. Görüldüğü üzere İstanbul son yıllarda stadyum konserlerine hasret. Bu hasrete ilaç olan başka konserlere dair duyumlar da aldık. Her şey yolunda giderse İstanbul, 2024’te müzikal anlamda oldukça hareketli günler geçirecek.
1990’lı yılların sonunda hayatımıza giren ve kısa sürede bir pop ikonuna dönüşen Britney Spears, çalkantılı geçen yıllarının ardından eski şaşalı günlerinin uzağında olsa da gündemde sıklıkla yer bulmaya devam ediyor. 42 yaşındaki müzisyen geçen hafta yayınladığı anı kitabıyla da gündem yaratmayı başardı. Çok kısa bir sürede bir milyondan fazla satmayı başaran Spears’i çok sevdiğimiz bir şarkısıyla selamlıyoruz.