Gazze: İsrail UAD kararını yok sayıyor, Batılı ülkeler UNRWA’ya desteği durduruyor
Gazze, dün gece büyük patlamalarla sarsılırken, İsrail'in Lübnan ile kuzey sınırında da tansiyon yükseldi. Bunlar yaşanırken Gazze'nin kıyı şeridiyle iletişim de tamamen kesildi.
İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Gazze dün gece boyunca ağır bombardımana uğradı. Bu saldırı, İsrailli birliklerin 48 saat içinde Gazze’nin merkezine girmeyi planladığını belirttiği sırada gerçekleşti. İsrail’in Lübnan sınırında da hareketli saatler yaşandı. Sivil dört Lübnanlının İsrail saldırısında hayatını kaybetmesi üzerine Lübnan Hizbullahı misilleme yaptı.
Gazze’deki gazeteciler ile durumu İsrail sınırından takip eden gazeteciler, ordunun Gazze’nin kıyı şeridine çok yoğun saldırılar düzenlediğini anlattı. Medyaya yansıyan görüntülerde gökyüzündeki patlamalar görüldü. Gazze’den gelen haberlerde ise saldırıların hem havadan hem denizden hem de karadan yapıldığı bildirildi. Saldırıların, İsrailli birliklerin varlık gösterdiği kuzey bölgesinden geldiği belirtildi.
İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari de ordunun Gazze Şeridi’ndeki saldırısının “önemli” olduğunu söyledi. Hagari’nin “çok kapsamlı” olarak nitelendirdiği saldırıda Hamas’ın yeraltı ve yerüstü altyapısının yanı sıra savaşçılarla üst düzey komutanların da hedef alındığı belirtildi. Hamas sözcüsü Salama Maruf, hava bombardımanının bir saatten fazla sürdüğünü ve özellikle Şifa Hastanesi çevresinin ağır bombardıman altında kaldığını söyledi.
Filistinli telekomünikasyon firması Paltel, ağır bombardımandan önce Gazze’deki internet ve telefon hatlarının bir kez daha kesildiğini bildirdi. Paltel, “İsrail tarafının sunucu bağlantısını kesmesinin ardından Gazze’deki iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen durduğunu üzülerek duyuruyoruz” dedi.
Savaşın başından bu yana üçüncü kez bölgede internet kesintisi yaşandı. İlk kesinti de bu seferki gibi ağır bombardıman öncesinde gerçekleşmişti. Başta bölgede faaliyet gösteren insani yardım kuruluşlarının yetkilileri olmak üzere birçok kişi, İsrail’in karartma uygulayarak savaş suçlarının üstünü örtmeye çalışabileceğini söylüyor.
Öte yandan ABD’li milyarder Elon Musk ilk kesintinin ardından Starlink hizmetini hiç olmazsa uluslararası yardım kuruluşlarına sağlama sözü vermişti ancak bu söz henüz yerine getirilmedi. İsrailli yetkililer, Musk’ın açıklamasının ardından bölgeye sağlanacak Starlink’i kesmek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtmişti.
Gazze’de bunlar yaşanırken İsrail’in kuzeyi de Lübnan ile karıştı. Kiryat Shmona şehri de dahil olmak üzere güney Lübnan ile sınırı olan topluluklar, Lübnan Hizbullahı’nın havan topu ve roket saldırılarına maruz kaldı. Hizbullah’ın böyle bir saldırı gerçekleştirmesinde, İsrail’in yaşları sekiz ila 14 arasında değişen üç kız çocuğu ile büyükannelerini öldüren hava saldırıları gerekçe gösterildi. Hizbullah’tan bir yetkili, İsrail’in söz konusu hava saldırısını “tehlikeli bir gelişme” olarak değerlendirdi.
Lübnan haber ajansı NNA’ya göre söz konusu çocuklar ve büyükanneleri, İsrail sınırı yakınlarındaki Ainata ve Aitaroun köyleri arasındaki yolda ilerlerken öldürüldü. İsrail ordusu bu saldırıdaki gerekçesini, “Lübnan’da şüpheli araç tespit ettik, sonra da çatışmaya girdik” şeklinde gösterdi. Ancak ordu yetkilileri, aracın içinde sivillerin olup olmadığı konusunda “araştırmalarının devam ettiğini” de belirtti.
İsrail’de ise yetkililer, sivillere sığınaklara inmeleri talimatı verildi, ülkenin kuzeyinde ana yol trafiğe kapatıldı. Hizbullah’ın “İsrail’in iğrenç ve acımasız suçuna karşı yanıt olarak düzenlediğini” söylediği saldırıda bir İsraillinin öldüğü bildirildi. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordunun kuzeyde her an “saldırı moduna geçmeye hazır olduğunu” söyledi.
İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, “Bugün Hizbullah, sivil ve askeri personel ayrımı yapmadan İsrail askeri bölgesine ve sivil kasabalarına saldırmaya devam etti” dedi. Hizbullah’ı kuzey sınırında güvenliği bozmakla suçlayan Adraee, örgütün güney Lübnan’da “istikrarı riske attığını” söyledi.
7 Ekim’de başlayan savaştan bu yana İsrail ve Hizbullah arasında son haftalarda karşılıklı ateş açılıyor. Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, Hamas saldırı ardından yaklaşık bir ay boyunca süren sessizliğini cuma günü bozmuştu. Nasrallah Hizbullah’ın “tüm senaryolara hazırlıklı olduğunu” ve İsrail ordusunun sınırda başlayacağı herhangi bir tırmanışın “tarihi aptallık” olacağını ve buna büyük olasılıkla karşılık verileceğini söylemişti.
Ancak Nasrallah Hizbullah’ın öncelikli hedefinin Gazze’de ateşkes sağlamak olduğunu ve çatışmaların durdurulmasının, Filistin bölgesinde akan kandan doğrudan sorumlu tuttuğu ABD’nin görevi olduğunu belirtti.
ABD’li yetkililer ise hem Nasrallah’ı hem de İsrail’e karşı tavır alan diğer bölgesel güçleri, daha geniş çaplı bir savaş başlatmaktan kaçınmaları konusunda uyardı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bu hafta sonu Ortadoğu’ya düzenlediği fırtınalı ziyaret de aslında çok cepheli bir savaşın engellenmesi üzerineydi.