Pulitzerli yazar Jhumpa Lahiri kefiye yasağı uygulayan müzenin ödülünü reddetti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Gazze'den tahliye edilen çocuk ve kanser hastalarının tedavisine Türkiye'de devam edilmesi için temaslarda bulunmak üzere Mısır'a gitti.
İsrail’in Gazze’de bulunan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesini hedef almasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanede tedavi gören kanser hastalarının Türkiye nakli için ellerinden geleni yapacaklarını bildirmişti. Saldırıdan ve hastanenin hizmetdışı kalmasından iki hafta sonra Bakan Koca, Gazze’ye gönderilen sağlık yardımlarının koordinasyonu ve Gazze’deki kanser hastalarının Türkiye’ye getirilmesi konularını görüşmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire’de temaslarda bulundu.
Kahire’de tedavi gören Gazzeli yaralı ve kanser hastası çocukları ziyaret ettik. İhtiyaç duyan hastalarımızın Türkiye’ye getirilmesi için gerekli adımları atıyoruz. Her Gazzeli hastanın tedavisi, insanlığın onurunu kurtarmaya dönük bir çabadır. pic.twitter.com/GYErWLgmCK
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) November 15, 2023
Koca, “Bugün Gazze’den Türkiye’ye hasta götürebilir miyiz? Kanserli hasta alabilir miyiz? Bizim çabamız bu. Umarım bugün Gazze’den hastalarla Türkiye’ye dönmüş oluruz” dedi. Bakan Koca öte yandan Gazze’den çocukların ve kanser hastalarının önce Mısır’a sevk edileceğini, ikinci etapta bazı hastaların ambulans uçakla Türkiye’ye getirileceğini bildirdi.
Sağlık Bakanı Koca Mevkidaşı Abdulgaffar ile Nasır Kanser Enstitüsü Hastanesi’ne geçerek Gazze’den getirilen yaralıları ziyaret etti. İki bakan, hastalar ve yaralılarla tek tek sohbet etti, geçmiş olsun dileklerini iletti. Yaraların sağlık durumları hakkında bilgi alan Bakan Koca, yakından ilgilendiği çocuklara oyuncak hediye etti. Yüzünden yaralanan kadının durumuyla ilgili de bilgi alan Sağlık Bakanı Koca, kadının Türkiye’de tedavi edilmesi önerisinde bulundu. Mısır Sağlık Bakanı Halid Abdulgaffar da konuyu inceleyeceğini söyledi.
Hastane ziyareti ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, “Geçen hafta Mısır Sağlık Bakanının yanı sıra İsrail Sağlık Bakanıyla da Gazze halkı için telefon görüşmeleriniz oldu. İsrail Sağlık Bakanıyla bu çerçevede yine görüşmeleriniz olacak mı?” sorusu üzerine, şöyle konuştu: “Özellikle bu süreci daha önce İsrail Sağlık Bakanlığı ile de görüşerek birlikte bir koordinasyon oluşturduk. Teknik ekipler, her üç ülkeden oluştu ve bu çalışma yoğun bir şekilde devam ediyor. Buradaki temel amacımız, öncelikle Gazze’den gelecek kanserli ve çocuk hasta grubunu Şeyh Zuveyd ve El Ariş hastanelerine getirmek ve bizim Türk doktorlarıyla birlikte Mısırlı ekip değerlendirdikten sonra uygun olan hastaları Türkiye’ye getirmek arzusundayız. Çabamız bu yönde. Bugün Gazze’den Türkiye’ye hasta götürebilir miyiz? Kanserli hasta alabilir miyiz? Bizim çabamız bu. Umarım bugün Gazze’den hastalarla Türkiye’ye dönmüş oluruz. Bunun içinde birazdan Sayın Bakanımla birlikte El Ariş’e geçmiş olacağız.”
Sahra hastanelerinin nerede kurulacağına ilişkin soru üzerine de Koca, şunları kaydetti: “Bununla ilgili üçlü koordinasyon üzerinde çalışıyor. Temel hedef Gazze’de öncelikli bu sahra hastaneleri kurabilmektir ama ihtiyaç halinde Refah Sınır Kapısına yakın bölgede de bu sahra hastanelerini kurmak istiyoruz. Koordinasyon bunu da değerlendiriyor, bize bu anlamda ihtiyaç neredeyse gösterildiği an hazırız.”
Gazze’de kanser hastalarına bakan tek hastane olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’nin hedef alınması ardından yakıt yetersizliğinden kapanması üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hastaneden tahliye edilecek hastaların Türkiye’de tedavisi için gerekli adımların atılacağını söylemişti. “Uluslararası toplum hastaları bilerek ölüme terk etmekle hayatlarını kurtarmak arasında bir tercih yapmak zorunda” diyen Bakan Koca, hastaneden mecburen taburcu edilen kanser hastalarının tedavisine devam edilmek üzere “en kısa sürede Türkiye’ye nakledilmeleri için” tüm desteğin verileceğini açıklamıştı.
Uluslararası kurumların hastanelere yapılan saldırıları önlemede yetersiz kaldığını söyleyen Koca sözlerine “Uluslararası toplumun ve ilgili kurumların çağrımıza bir an önce cevap vererek harekete geçmesini bekliyoruz” diye devam etmiş, hastaların hayatını kurtarmanın “kaçınılmaz” bir görev olduğunu belirtmişti.