Bursa’da Tomris Uyar anısına bir sergi, bir ödül

2013'ten beri her yılı bir yazara adayan Nilüfer Belediyesi, 2023'ü Tomris Uyar yılı ilan etti. Bu vesileyle yazarı daha yakından tanıma fırsatı veren 'Yürek Hakkı: Tomris Uyar'ın Yazı-İmge Dünyası' adlı sergi açıldı.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Tomris Uyar Öykü Ödülü’ de sahiplerini buldu. Seçici kurulun değerlendirmeleri sonucunda büyük ödüle Serap Karakuş Besi’nin ‘Fethiye Taziyeye Geldi mi?' başlıklı öyküsü değer görüldü.

Kültür Sanat 17 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

2013’ten beri her yılı bir yazara adayan Nilüfer Belediyesi, 2023’ü Tomris Uyar yılı ilan etti. Bu vesileyle çeşitli etkinlikler ve yarışmalar düzenleniyor.

Bu etkinliklerden ilki, çeviri ve öykülerinin yanı sıra yayınlanmasına katkıda bulunduğu dergilerle Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Uyar’ı daha yakından tanıma fırsatı sunan bir sergi.

Necmi Sönmez’in küratörlüğünü üstlendiği ‘Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası’ adlı sergi, yazarın üretim sürecine ve özel yaşamına odaklanacak. Kendine ait bir çalışma odası olmayan, salonundaki yazı masasında çalışan bir yazardı Uyar. Önde gelen sanatçılarla şairlerle, çevirmenlerle dosttu, o isimleri de evinin salonunda ağırladı. Serginin kavramsal çerçevesi, Uyar ve arkadaşları arasındaki bağın da izini sürüyor.

Sergide Uyarın özel eşyaları da yer alıyor.

El yazıları, özel eşyaları, kitapların ilk baskıları

Uyar’ın eserlerini yazdığı alandaki objeleri, yazı masasını, koltuklarını ve arkadaşlarının hediyeleriyle oluşturduğu resim koleksiyonunu bir araya getirerek onun yazma süreçlerinde etkin olan görsel imgeleri bir araya getiriyor. Yazarın günümüze dek korunmuş olan özel eşyaları, koleksiyonuna eşlik eden el yazısı ve kitaplarının ilk baskıları da sergide yer alıyor.  ‘Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası’ 14 Ocak 2024 tarihine dek ziyaret edilebilecek.

Tomris Uyar Öykü Ödülü, Serap Karakuş Besi’ye

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün düzenlediği Tomris Uyar Öykü Ödülü de sahiplerini buldu.

Yarışmaya her yazarın iki öyküyle katılabileceği duyurusu yapılmıştı. Toplam yüz 29 yarışmacının iki yüz 58 öyküsü değerlendirmeye alındı. Seçici kurulun değerlendirmeleri sonucunda büyük ödüle Serap Karakuş Besi’nin ‘Fethiye Taziyeye Geldi mi?’ başlıklı öyküsü değer görüldü.

Asuman Kafaoğlu Büke, Nahit Kayabaşı, Gönül Kıvılcım, Şafak Baba Pala ve Fadime Uslu’nun yer aldığı seçici kurul, ödülün verilme gerekçesi, “Ele aldığı temada dramatik dokuyu güçlü biçimde kullanması, öykü estetiğinin değerlerini başarıyla yansıtması, insani duyuşu aktarmadaki duyarlılığı, anlatımındaki yenilikçi bakışı” şeklinde açıklandı.

Yarışmada Ruhsan Çarpadan, Dilek Karaaslan, Ayşe Nilay Özkan, Adalet Temürtürkan ve Metin Turan mansiyon ödülüne değer görüldü. Ayrıca Fatoş Asya Akbay, Emine Erdem Akyürük, Cemile Akça Ataç, Nalan Bayrak, Orkun Çay, Hasan Irmak Erkan, Esra Gürbüz, Gülnar Kandeyer, Hüseyin Opruklu, Anıl Çetin Örselli, Hatice Günday Şahman, Yelina Tayfur, Zeliha Tamer Uçar ve Murat Yurdakul’un öykülerinin de hazırlanacak kitapta yayınlanmasına karar verildi. Yarışmanın büyük ödülü yedi bin TL, mansiyon ödülleri ise üç bin TL olarak açıklandı. Ödüller aralık ayında yapılacak ‘Yılın Yazarı Tomris Uyar Sempozyumu’ kapsamında düzenlenecek törende sahiplerine verilecek.

Attila İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerine takdim edildiAttila İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerine takdim edildi

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.