Azerbaycan ABD’ye kızdı, Washington’un arabuluculuğunu reddetti

ABD'yi ''taraflı'' olmakla suçlayan Azerbaycan, Washington'da Ermenistan ile düzenlenmesi beklenen müzakerelere katılmayacağını açıkladı. İki ülkenin sene sonuna kadar barış anlaşması imzalaması hala gündemde.

Dünya 17 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı 20 Kasım’da Washington’da Ermenistan ile düzenlenmesi planlanan toplantıya katılmayacağını duyurdu. Kararın sebebinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı James O’Brien’ın ABD Temsilciler Meclisinde Azerbaycan’a yönelik yaptığı açıklamalar olduğu belirtildi.

O’Brien “Barış yolunda ilerlemeler görmediğimiz sürece 19 Eylül olaylarından sonra Azerbaycan ile hiçbir şey normal olamaz” demiş, Bakü’ye gerçekleşmesi beklenen bir dizi diplomatik ziyaretin iptal edildiğini eklemişti.

Açıklamaya tepki gösteren Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ABD’li yetkilinin Azerbaycan’ın Karabağ’da yaptığı operasyonu değerlendirirken gerçekleri çarpıttığını vurguladı.

Azerbaycan’ın topraklarının 30 yıl boyunca işgal altında bulunduğu süreç dahil daima uluslararası hukuk ve barış süreçlerine saygı gösterdiğine işaret edilen açıklamada “ABD ise arabuluculuk yapmasına rağmen bölgede saldırganlık yapan ve istikrarı bozan Ermenistan’a hiçbir zaman uluslararası hukuka uygun biçimde Azerbaycan topraklarından çekilmesi ve işgale son vermesi yönünde bir çağrıda bulunmamıştır” dendi.

ABD arabuluculuk rolünü kaybedebilir

ABD’li temsilcilerin Bakü ziyaretini iptal etmesine tepki gösteren Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı “Aynı yaklaşım Azerbaycan tarafından da eşit şekilde uygulanacaktır. Bu şartlarda ABD’nin Azerbaycan’a üst düzey ziyaret yapması ihtimalini de uygun görmüyoruz. Bu tek taraflı yaklaşımı, ABD’nin arabuluculuk rolünü kaybetmesine de yol açabilir” acıklaması yaptı.

Öte yandan çatışmada arabuluculuk görevini Rusya da üstlenmek istiyor. İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşecek Azerbaycan-Ermenistan barış zirvesine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da katılması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 13 Ekim’de Kırgızistan’da yaptığı açıklamada zirveye ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu söylemişti.

Barış anlaşması hala mümkün

Azerbaycan’ın Washington’daki görüşmelere katılmayı reddetmesine rağmen Ermenistan ile bir barış anlaşması imzalanması hala gündemde. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan perşembe günü “Erivan’ın önümüzdeki aylarda Azerbaycan’la barış anlaşması imzalama arzusu devam ediyor” diye açıklama yaptı.

İki ülke Eylül ayından bu yana Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğu altında birçok müzakereye katıldı. Ancak son olarak Azerbaycan, İspanya’daki bir müzakereye katılmayacağını açıklamıştı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sebep olarak müzakerelerde yer almak isteyen Fransa’nın ”tarafsızlığına güvenmediğini” ileri sürmüştü.

Azerbaycan Eylül ayında başlattığı askeri operasyon ile Dağlık Karabağ’ı kontrolü altına almıştı. Operasyondan bu yana bölgede yaşayan 120 bin Ermeni vatandaşın neredeyse tamamı Ermenistan’a kaçtı.

İki ülke arasındaki barış görüşmelerinde henüz somut ilerleme yok, ancak liderler yıl sonuna kadar bir barış anlaşması imzalanabileceğini söylüyor.

Komşuların Gazze hamleleri: Türkiye, Azerbaycan ve İran'ın elinde hangi taşlar var?Komşuların Gazze hamleleri: Türkiye, Azerbaycan ve İran’ın elinde hangi taşlar var?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.