ABD, Lübnan’a sahte Roma mozaikleri mi gönderdi?

ABD'nin 7 Eylül'de New York'ta düzenlenen bir törenle Lübnan'a iade ettiği mozaiklerden haber var: Fransa ve İngiltere'deki uzmanlar, ABD'li yetkililerin Lübnan'a sahte Roma mozaikleri gönderdiğini ileri sürüyor.

Kültür Sanat 21 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Unesco dünya mirası alanı olan Villa Romana del Casale, Sicilya'dan bir mozaik parçası.

Fransa ve İngiltere’deki uzmanlar, ABD’li yetkililerin Lübnan’a sahte Roma mozaikleri gönderdiğini ileri sürüyor.

Fransa’daki Grenoble Üniversitesi’nden Djamila Fellague’nin iddialarına göre Lübnan’a iade edilen dokuz mozaiğin sekizi orijinal değil. Gönderilen eserlerin Sicilya, Tunus, Cezayir ve Türkiye’deki arkeolojik alanlarda veya müzelerde orijinal mozaiklerden kopyaladığı öne sürülüyor. Fellague, basında ve internette mozaiklerin fotoğraflarını görür görmez çoğunun “bariz bir şekilde sahte” olduğunu hissettiğini söyledi.Uzmana göre bu mozaiklerin sahte olduğunu anlamak kolay çünkü bunlar, ünlü mozaiklerin modellemeleri.

Kopyalanan eserler arasında Sicilya’daki Unesco Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Villa Romana del Casale’deki bir mozaiğin olduğu da söyleniyor. Kopyalanan bir başka eser ise Cezayir’in Konstantin kentinde keşfedilen ve 19’uncu yüzyılın ortalarından beri Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenen ‘Neptün ve Amfitrit’ mozaiği.

‘Uzman olmasanız bile anlarsınız’

Fellague iddialarında yalnız değil. Onu destekleyen bir başka isim ise Cambridge Üniversitesi konuk akademisyenlerinden Christos Tsirogiannis. Dünyanın önde gelen kaçak eser uzmanlarından Tsirogiannis, meslektaşının sunduğu iddiaların inkar edilemeyeceğini, uzman olmayan birinin dahi mozaiklerdeki farklılıkları anlayabileceğini söylüyor: “Uzman olmasanız bile sahteyi ve orijinal mozaikleri yanına koyduğunuzda benzer olmalarına rağmen kaliteleri arasında farklılık olduğunu görebilirsiniz.”

Tsirogiannis ayrıca mozaiklerin sahte olduğunun kanıtlanması halinde bunun eserleri iade eden Manhattan Bölge Savcılığı için “utanç verici” olduğunu da söyledi. Öte yandan Manhattan Bölge Savcılığı iddiaları kesin bir dille yalanladı:

“Bu antikaların ülkelerine iade edilmesi için mahkemenin, bunların orijinalliği hakkında uzman analizine dair önemli ayrıntıları içeren delillerimizi değerlendirmesi gerekiyor. Mahkeme, iddiaların aksine delillere dayanarak parçaların gerçek olduğuna karar verdi.”

Eserler, 7 Eylül’de New York’ta düzenlenen bir törenle ülkelerine geri gönderilmişti.

İstanbul'un orta yerinde 1500 yıllık mozaik müzesiİstanbul’un orta yerinde 1500 yıllık mozaik müzesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.