CIA Yöneticisi Burns: Rusya bu gidişle Çin’in ekonomik sömürgesi olacak

CIA Yöneticisi William Burns, Ukrayna'yı işgal faaliyetlerine başladığından beri Batı'dan izole olan Rusya'nın 'Çin'in ekonomik sömürgesi olma' riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Dünya 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Putin ve Şi el sıkışırken.

ABD’nin Houston kentindeki Rice Üniversitesi’nde konuşan CIA Yöneticisi William Burns, ‘Rusya’nın Çin’e giderek daha fazla bağımlı hale geldiğini söyledi. Rusya’nın enerji kaynakları ve hammadde ihracatında Çin’e bağımlı hale gelmesinin ikili ilişkilerdeki güç dengesini bozacağını belirten Burns, Rusya’nın zaman içinde ‘Çin’in ekonomik sömürgesi haline gelme riski taşıdığını’ söyledi. Burns, Rusya’nın son yıllardaki eylemlerinin, ‘kendi kalesine attığı büyük bir gol’ olduğunu belirtti.

Rusya’nın Çin’e olan bağımlılığı, bir yıl önceki işgalden bu yana bazı açılardan kesinleşmiş durumda. Avrupa’nın artık güvenilir bir alıcı olmaması nedeniyle, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mart ayında yeni bir doğalgaz boru hattı planı açıkladı. Bu plana göre Moğolistan üzerinden Çin’e doğalgaz ihraç etmesi beklenen Power of Siberia 2, 2030’a kadar yılda en az 98 milyar metreküp gaz tedarik edecek.

Rusya’nın can simidi Çin

Avrupa Birliği’nin (AB) petrol ithalatı da dahil olmak üzere Rus ticaretine yasak getirmesine rağmen Rusya ekonomisi beklenmedik bir direnç gösterdi. Rus hükümeti, ülkenin bunca yaptırıma rağmen ekonomik çıktısının yüzde 2,1 oranında küçülme olduğunu bildirdi. Bu da birçok ekonomistin savaşın başında öngördüğünden çok daha sınırlı bir daralma anlamına geliyor.

Tabii bu kısıtlı daralmada Çin etkisi de göz ardı edilemez. Rusya’nın önde gelen müttefiklerinden biri olan Çin, Rus enerjisini satın almaya devam ederek ve ABD dolarına alternatif bir çıkış kapısı sunarak, Kremlin’e can simidi oldu. Yine de Rus ekonomisinde çatlaklar çıkmaya başladı.

Rus hükümetinin gelirleri ocak ayında bir yıl önceye kıyasla yüzde 35 düşüş yaşarken, harcamalar yüzde 59 artış göstererek 23,3 milyar dolar bütçe açığına yol açtı. Dünya Bankası ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, bu sene içerisinde Rusya ekonomisinin sırayla yüzde 3,3 ve 5,6 oranında bir daralma yaşayacağını öngörüyor.

Rusya ekonomisinde muamma: Savaş zarar mı verdi yoksa güçlendirdi mi?Rusya ekonomisinde muamma: Savaş zarar mı verdi yoksa güçlendirdi mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.