Merhaba İrem, bizim Türk kadınları neden ilişkide yabancılardan ‘geri’!

Türk kadını cinsellikte "geri" midir? Kocası tarafından grup sekse teşvik edilen eş ne yapabilir? Yıllarca babası tarafından eleştirilen kadının eşinden de aynı tavrı görmesi "kader" midir, patern" midir? Cinsel sağlık uzmanı İrem Hattat cevaplıyor.

25 Kasım 2023
Seks sırasında eşiniz uykuya dalarsa nasıl hissedersiniz? Fotoğraf: Shutterstock

Selam hocam, bizim Türk kadınları neden ilişkide yabancı kadınlarından geri anlamıyorum? 11 yıllık eşim olmasına rağmen bir de yabancı bir kadınla görüşüyorum. Eşimi seviyorum ama diğer kadın gibi bir cinselliğimiz hiç olmadı. Ne önerirsiniz?

Değerli Okurum,
Bizde bizim kültürümüzde kadın cinsel tabularla yetişir, hele evlenmeden önce bu konular nerdeyse konuşulmaz. Hala cinselliği kadın başlatmamalı, başlatırsa “hafif kadın” sayılır gibi inanışlar dahi var. Bu nedenle eşin sana arzularını hiçbir zaman açıklayamamıştır, senin arzularını da soramamıştır. Bence bir kere de onunla bu konuda açıkça konuşmayı dene. Belki arzuları şelale ama haberin yok. Bir laf vardır “Ev danasından öküz olmaz” diye. İlla bu özlü sözü düşünüp (hadi öküzlük yapıp demeyeyim) çözümü dışarıda aramayalım. Hatta arayışımıza da kulp bulmayalım!

Sevgili İrem Hanım
Ben 23 eşim 28 yaşında. Sürekli “Genç çiftiz, yaşımıza uygun bir çift ile farklı bir 24 saat geçirelim” diyordu. Ben ne kadar karşı çıksam da sonunda kendi kararının önemli olduğunu, istemezsem annemlere dönebileceğimi söyledi. Ne önerirsiniz?

Değerli okurum,
Bence eşin internette çok fazla film seyrediyor. Böyle bir şeyi bırak ısrar etmeyi, teklif etmesine bile inanamıyorum. Kusura bakmayın ama sapıklık. Buna fantezi bile diyemiyorum. Zaten bir taraf ısrarcı, diğer taraf kaçacak yer arıyorsa onun sonu hüsran. Sen eşine söyle, ya bu deveyi gütsün ya bu diyardan gitsin. Sen de paşalar gibi annenin evine dönüp yeniden hayatına başlarsın zaten daha 23 yaşındasın, hayat yeni başlıyor. Dışarda daha iyi evlilikler daha mutlu evlilikler yapabileceğin bir hayat seni bekliyor.

İrem Hanım merhaba,
Ben büyürken ailede hep eleştirilen biriydim. Babamı memnun etmem imkansızdı. Şimdi 13 yıllık evliyim, eşim beni sürekli aldatıyor ve aşağılıyor. Üstelik ben biraz üstüne gidince sanki ben suçluymuşum gibi küsüyor, günlerce konuşmuyor. Size soruyorum bu durumun çözümü var mı, nasıl aşmalıyım?

Değerli Okurum,
Tarih tekerrürden ibaret. Maalesef alıştığımız şemaları aramaya devam ediyoruz. Yani eleştirilip değer verilmemeyi bir kere öğrendiysek hayatımızda hep öyle kişileri seçiyoruz. Tabii bu manipülasyon taktiklerine boyun eğeceğiz anlamı taşımıyor. Anladığım kadarıyla eşin hem suçlu hem güçlü, bir de ‘gaslighting’ yapıyor, suçluyken bir de üstüne küsüp seni kendinden şüphe ettiriyor. Kimse sana saygısız davranamaz, özellikle de eşin.

Sana kendini değerli, kendinden emin veya iyi hissettirmiyorsa ya da sürekli olarak ona yetmediğini hissediyorsan, saygısız ve istismarcı bir ilişki içindesin demektir. Sınırlarını çizmen şart. Hayatta en önemli kişi kendinsin. Bence konuşarak sorunun temel nedenine ulaşmaya çalış, sürekli aşağılanmanın seni nasıl hissettirdiğini anlat. Ama sakın suçlama, çünkü bu, eşinin savunmaya geçmesine ve değişmeye isteksiz olmasına neden olur. Yine de olmazsa, sana paspas gibi davranan biri ile hayat geçirilir mi düşünüp ona göre karar ver.

Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu [email protected] adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.