Akaryakıt istasyonunda korku dolu anlar: Yakıt dolumu sırasında araç alev aldı
Petrol Ofisi'nin 111 yıldır Türkiye'de bulunan BP'nin akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurmasının ardından Zeren Grup da Altınbaş Holding'e ait Alpet’in tamamını almak için Rekabet Kurumu’na başvurdu
Sürekli devreye giren regülasyonlar nedeniyle kâr marjı giderek daralan akaryakıt sektöründen bir satın alma haberi daha geldi. Petrol Ofisi’nin 111 yıldır Türkiye’de bulunan BP’nin akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurmasının ardından Zeren Grup da Altınbaş Holding’e ait Alpet’in tamamını almak için Rekabet Kurumu’na başvurdu. Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yapılan açıklamada Altınbaş Petrol ve Ticaret Anonim Şirketinin tamamının Zeren Grup tarafından devralınması işlemine başladı. Rekabet Kurumu’nun onay vermesi durumunda Zeren Grup, 400 Türkiye çapında 400 istasyonu bulunan Alpet’in tamamını devralacak.
Ekim ayında Bankmed SAL ve Arab Bank PLC ortak kontrolünde bulunan Turkland Bank hisselerinin tamamını almak üzere Rekabet Kurumu’na başvuran Zeren Grup, enerji, imalat, profesyonel hizmetler, lojistik, medya, ticaret ve yeme-içme & turizm sektörlerini kapsayan 7 sektörde, 5 ülkede, 16 farklı marka faaliyet gösteriyor. 50 yıl önce Rıdvan Zeren tarafından kurulan grup enerji sektöründe faaliyet gösteren üç şirketi var. Petroleum Energy doğalgaz ve petrol ürünlerinin üretimi, dağıtımı ve rafinajı alanlarında hizmet verirken, yenilenebilir enerji hizmetleriyle de öne çıkıyor. Elektrik üretimi, dağıtımı ve enerji satışı alanlarında faaliyet gösteren veya faaliyet göstermek isteyen ulusal ve uluslararası girişimciler için teknik ve finansal fizibilite çalışmalarından pazar ve düzenlemelerine kadar geniş yelpazesi bir hizmet portföyü var. Laval Energy ise küresel ölçekte enerji yönetimi ve dağıtımına odaklanmış durumda. Şirketin en yeni girişimi Zolaris Energy ise güneş enerjisi üretimi alanında faaliyet göstererek sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji üretimine katkı sağlamayı hedefliyor.
Temeli Mehmet Altınbaş tarafından 1950’li yıllarda Gaziantep’te atılan Altınbaş Holding ise enerji, finans, mücevherat, lojistik ve eğitim alanlarında faaliyet gösteriyor. Altınbaş Holding enerji sektörüne ilk adımı 1997 yılında Kıbrıs’a kurulan dolum tesisi ile attı. Hemen ardından Altınbaş Yağ markasını altında yağ dağıtımını ve satışını gerçekleştiren Altınbaş, 1999’da ise Altınbaş Petrol Şirketi’nin ilk markası olan Alpet’in dolum tesislerini 2001 yılında Türkiye’nin yüksek nüfuslu şehirlerinde açmaya başlayarak bugün 400 akaryakıt istasyonuna ulaştı. Türkiye’nin en yüksek akaryakıt depolama kapasitesine sahip dağıtım şirketlerinden biri olan Alpet’in Kocaeli/Körfez, İzmir/Aliağa, Mersin, Kırıkkale, ve Samsun’da dolum tesisleri, Antalya Akdeniz Akaryakıt Terminali’nde ortaklığı bulunuyor. Satışa bu ortaklıkların dahil olup olmadığı henüz bilinmiyor.
Sektörde hızlanan satışların en büyük nedeni akaryakıt sektörünün fazlasıyla regüle edilen bir yapıya sahip olması. Akaryakıt şirketlerinin iddiasına göre maliyetleri sürekli artıran regülasyonlar kâr marjını sürekli eritiyor ve fiyat da maliyete değil de bir formüle göre artırılabildiği için ortada uğraşmaya değecek çok cazip bir kâr kalmıyor. Böyle olunca da akaryakıt şirketleri istasyon ağını büyütmek için yapılacak yatırımı lüzumsuz bir harcama olarak görüyor ve BP örneğinde olduğu gibi bir süre sonra uzun yıllardan beri faaliyet gösterdikleri pazarlardan çıkıyorlar. Nitekim Türkiye’ye büyük iddialarla giren Fransız petrol devi Total de benzer nedenlerle kısa sürede havlu atmıştı. İkinci bir neden ise petrol şirketlerinin yeşil dönüşüm nedeniyle yavaş yavaş alternatif enerji kaynaklarına yatırım yapmaya başlaması. Petrol şirketleri bir süre sonra üretim ve pazarlamada ciddi zorluklarla karşılaşacaklarını gördükleri için o alanlara yöneliyorlar.